Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 312. Zelenski: "Ruşii se tem. Puteţi simţi asta"

Război în Ucraina, ziua 312. Zelenski: "Ruşii se tem. Puteţi simţi asta"

Război în Ucraina, ziua 312. Unitatea Ucrainei contrastează puternic cu teama care predomină în Rusia, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Ian 2023   •   21:50

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Secretarul General al NATO: "Rusia nu are nicio intenție să pună capăt războiului"
  • Marea Britanie a oprit complet importul de gaz lichefiat din Rusia
  • "Natașa, blonda lui Putin", ironizată, alături de liderul de la Kremlin, pe rețelele sociale
  • Zelenski susține că Putin a declanșat războiul în Ucraina pentru a rămâne la putere "până la sfârșitul vieții"
  • Rușii schimbă tactica în Ucraina, avertizează serviciile secrete britanice
  • Moscova lansează al treilea val de atacuri în doar câteva zile
  • Volodimir Zelenski a ținut un discurs de Anul Nou
  • Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război
  • Mai multe explozii au fost auzite sâmbătă la Kiev, capitala Ucrainei, cel puţin o persoană fiind ucisă
  • Zelenski i-a mulţumit lui Scholz pentru sprijinul Germaniei, cu ocazia Anului Nou
  • Putin spune că Occidentul se folosește de Ucraina pentru a slăbi Rusia
  • Aproape o treime dintre locuitorii Kievului intră în noul an fără electricitate

Update 21:45 Unitatea Ucrainei contrastează puternic cu teama care predomină în Rusia, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează duminică Reuters.

''Sentimentul de unitate, de autenticitate, de viaţă însăşi pe care îl avem contrastează puternic cu teama care predomină în Rusia'', a spus Zelenski.

''Ruşii se tem. Puteţi simţi asta. Şi se tem pe bună dreptate, pentru că vor pierde. Drone, rachete, nimic altceva nu îi va ajuta, pentru că noi rămânem uniţi. Ei sunt uniţi doar de teamă'', a adăugat şeful statului ucrainean.

Update 18:42 Țările occidentale trebuie să fie pregătite să-i furnizeze Ucrainei sprijin, în contextul în care Rusia nu dă semne că renunță la intențiile sale, a afirmat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a declarat într-un interviu pentru BBC că sprijinul militar va asigura supraviețuirea Ucrainei ca țară suverană și va forța Rusia să negocieze o încheiere a conflictului.

Potrivit oficialului, programul de mobilizare parțială adoptat de Rusia în septembrie a arătat că Moscova nu are nicio dorință de a pune capăt războiului.

"Forțele ucrainene au avansat de câteva luni. Știm, de asemenea, că Rusia a mobilizat mult mai multe forțe, dintre care numeroase se antrenează acum. Toate acestea indică faptul că rușii sunt pregătiți să continue războiul și pot încerca să lanseze o nouă ofensivă", a continuat Jens Stoltenberg.

În opinia sa, NATO trebuie să se asigure că Ucraina este într-o poziție solidă în cazul unor negocieri între cele două părți beligerante.

"Trebuie să furnizăm sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru că aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia că trebuie să se așeze la masă și să negocieze cu bună credință și cu respectarea Ucrainei ca țară independentă din Europa. Știm că ceea ce Ucraina poate realiza în jurul acelei mese depinde în totalitate de puterea de pe câmpul de luptă", a explicat Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice.

Update 16:42 Marea Britanie a încetat, de duminică, toate importurile de gaz natural lichefiat rusesc.

Anunțul a fost făcut de Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare de la Londra.

Marea Britanie "îi taie lui Putin finanțarea pentru războiul său ilegal și sprijină țările din întreaga lume să își reducă propria dependență", a precizat instituția britanică.

Germania a luat, la rândul său, mai multe măsuri pentru a anula dependența de gazul rusesc.

Rusia, care asigura jumătate din aprovizionarea cu gaze naturale a țării, nu a mai livrat Germaniei acestă resursă energetică de la sfârșitul lunii august.

Germania a început să construiască terminale de gaz natural lichefiat, primul dintre acestea fiind inaugurat în urmă cu două săptămâni.

Alte terminale urmează să fie deschise în lunile următoare.

Update 15:30 Pe rețelele de socializare s-a răspândit un val de ironii, după mesajul de Anul Nou transmis de președintele rus Vladimir Putin. 

În imagini se observă cum o femeie blondă apare în apropierea liderului de la Kremlin, relatează Antena 3 CNN.

Utilizatorii rețelelor sociale au descoperit că femeia a fost prezentă lângă Putin de-a lungul timpului, în ipostaze dintre cele mai diferite.

Poreclită "Natașa", blonda este "încondeiată" de consilierul politic și corespondentul special al publicației Kyiv Independent, Jason Jay Smart.

"Așa cum era de așteptat: în mesajul de Anul Nou al lui Putin nu sunt prezenți soldați adevărați, ci figuranți (adică persoane selectate din Biroul de Protecție a președintelui). Blonda poate fi văzută și în mesajele de Paște ale lui Putin. (Putin) e la fel de fals ca valoarea rublei", a scris Smart pe Twitter, drept explicație la două fotografii alăturate cu Putin și "Natașa".

"Natașa, e timpul să fii pescar", a ironizat el într-un mesaj ulterior, la care a mai adăugat două fotografii în care apar femeia blondă și președintele rus.

Când Natașa nu joacă roluri civile, blonda lui Putin mimează că luptă pe front. 

"Atât de altruistă este această femeie din echipa de figuranți a lui Putin,  încât a renunțat la slujba ei și s-a alăturat forțelor armate ruse", ironizează directorul unui site dedicat investigațiilor ce vizează Rusia.

Și Anton Gherașcenko, un consilier al Ministerului ucrainean de Interne, a comentat, indirect, prestația "blondei" lui Putin, într-un mesaj în care a postat mai multe imagini cu Natașa, alături de alți bărbați, cel mai probabil membri ai "echipei de figuranți" care îl însoțește pe Putin. 

"Acest laș și-a făcut un videoclip cu militari falși. Cum face el întotdeauna", a comentat oficialul ucrainean.

Update 13:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în discursul de Anul Nou despre ceea ce el susține că reprezintă adevăratul motiv al războiului declanșat de Rusia în urmă cu mai bine de zece luni.

Zelenski a schimbat la un moment dat limba ucraineană cu limba rusă pentru a transmite un mesaj Kremlinului și cetățenilor din statul agresor.

"Tot acest război pe care îl poartă Rusia nu este un război cu NATO, așa cum vă mint propagandiștii voștri. Nu este un război purtat din motive istorice. Este un război dus pentru ca un singur om să rămână la putere până la sfârșitul vieții. Și nu îl preocupă ce se va întâmpla cu voi", a spus Zelenski, potrivit CNN.

El a adăugat că liderul rus "se ascunde în spatele soldaților, în spatele rachetelor, în spatele zidurilor reședințelor și palatelor sale, în spatele poporului".

"Se ascunde în spatele vostru și vă pârjolește țara și viitorul. Nimeni nu va ierta niciodată teroarea voastră", a concluzionat președintele ucrainean.

Referindu-se la ultimele atacuri lansate de armata rusă în Ucraina, Zelenski a precizat că majoritatea rachetelor inamice au fost interceptate de apărarea antiaeriană.

Update 12:00 Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat Moscova că a vizat deliberat zonele unde locuiesc civili, în noaptea dintre ani. "Criminalul de război Putin 'sărbătoreşte' Anul Nou ucigând oameni", a scris Kuleba pe Twitter.

Potrivit şefului Statului-Major ucrainean, Valeri Zalujnîi, 12 dintre cele 20 de rachete de croazieră trase de ruşi, în special dinspre bombardiere strategice aflate în Marea Caspică, au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.

Update 10:00 Există o "posibilitate realistă" ca forțele ruse să lanseze lovituri cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în zilele următoare, pentru a submina moralul populației în noul an, spune Ministerul britanic al Apărării.

În actualizarea sa zilnică a informațiilor de pe front, ministerul britanic spune că, din octombrie, Rusia a urmat un model general de lansare a unui val intens de atacuri la fiecare șapte până la 10 zile, vizând în primul rând rețeaua de distribuție a energiei din Ucraina. Cel mai recent astfel de atac a fost lansat joi.

"Rusia urmează această abordare în încercarea de a copleși apărarea aeriană ucraineană. Cu toate acestea, există o posibilitate realistă ca Rusia să rupă acest tipar pentru a lovi din nou în zilele următoare, într-un efort de a submina moralul populației ucrainene în perioada vacanței de Anul Nou", arată Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Update 8:00 Președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina este pregătită să lupte pentru revenirea la o viață normală, în timp ce Moscova lansează al treilea val de atacuri în doar câteva zile.

Noi explozii au fost auzite la Kiev și în jurul Ucrainei în primele ore ale anului 2023, la câteva minute după ce președintele Volodimir Zeelenski a ținut un discurs de Anul Nou în care a urat un singur lucru: victoria.

Administrația militară a orașului Kiev a declarat că 23 de "obiecte aeriene" lansate de Rusia au fost distruse, în timp ce primarul Vitali Klitschko a declarat că rapoartele preliminare sugerează că nu au existat răniți sau victime, ci doar o mașină avariată în centrul orașului.

În timp ce sirenele răsunau în toată țara și apărarea aeriană a fost pusă în funcțiune, unii oameni din Kiev au strigat de la balcoane: "Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!" au relatat martorii Reuters. 

În Kiev și în alte orașe mari din Ucraina, stingerea de la ora 23.00 a împiedicat organizarea de petreceri mari de Anul Nou, mulți marcând momentul în adăposturi.

Au existat, de asemenea, rapoarte neoficiale privind explozii în regiunea sudică Kherson și în regiunea nordică Zhytomyr.

Atacurile au avut loc la câteva minute după ce Volodimir Zelenski a ținut primul său discurs de Anul Nou, relatează The Guardian. El a spus: "2022 ne-a lovit inimile. Am vărsat toate lacrimile. Toate rugăciunile au fost urlate. 311 zile. Avem ceva de spus despre fiecare minut. Dar cele mai multe cuvinte sunt de prisos. Nu e nevoie de nicio explicație.

Este nevoie de tăcere pentru a auzi. Este nevoie de pauze pentru a realiza. Nu știm cu siguranță ce ne va aduce noul 2023. Vreau să ne urez tuturor un singur lucru - victoria. Și acesta este principalul lucru. Fie ca acest an să fie anul întoarcerii. Revenirea poporului nostru. Soldații - la familiile lor. Prizonierii - la casele lor. Imigranții - la Ucraina lor. Întoarcerea pământurilor noastre. Iar cei ocupați temporar vor deveni liberi pentru totdeauna”.

Atacurile de Anul Nou au urmat unui tir de peste 20 de rachete de croazieră lansate sâmbătă asupra unor ținte din întreaga Ucraină, în ceea ce Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a numit "teroare în ajunul Anului Nou".

Atacul de sâmbătă - al doilea atac major cu rachete al Moscovei în trei zile - a avariat grav un hotel la sud de centrul Kievului și o clădire rezidențială dintr-un alt cartier. Un jurnalist japonez s-a aflat printre răniți și a fost transportat la spital, a declarat Klitschko.

Volodimir Zeelenski a răspuns la atacurile de sâmbătă - și la discursul de Anul Nou al lui Vladimir Putin, în care a acuzat Occidentul că a provocat războiul - cu un mesaj adresat poporului rus, transmis în limba rusă. "Liderul vostru vrea să arate că are trupele în spatele lui, el este în față. Dar el se ascunde. El se ascunde în spatele trupelor, rachetelor, a reședințelor sale, a palatelor. El se ascunde în spatele vostru, vă arde țara, viitorul", a spus Zelenski. "Nimeni nu va ierta pentru teroare. Nimeni în lume nu vă va ierta. Ucraina nu va ierta".

Separat, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din sudul Rusiei, la granița cu Ucraina, a declarat că, în urma bombardamentelor din timpul nopții de la periferia orașului Shebekino, s-au înregistrat pagube la case, dar nu și victime.

Ucraina nu a revendicat niciodată în mod public responsabilitatea pentru niciun atac în interiorul Rusiei, dar le-a numit "karma" pentru invazia Rusiei.

Update 00:00 "Vrei credinţă şi speranţă? Ambele sunt de multă vreme în forţele armate (ucrainene) (...) Vrei lumină? Este în fiecare dintre noi, chiar şi atunci când nu există electricitate", a cărei furnizare este puternic afectată de masivele bombardamente ruseşti, a spus printre altele Volodimir Zelenski în mesajul său pe Telegram.

"La mulţi ani! 2023, anul victoriei noastre!", a încheiat el, la mai bine de zece luni de la declanşarea invaziei ţării sale de către Rusia, la 24 februarie 2022.

Război în Ucraina, 31 decembrie | Zelenski îi atenţionează pe ruşi că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată"

Război în Ucraina, 30 decembrie | Xi Jinping a discutat cu Vladimir Putin despre o soluţie diplomatică în Ucraina 

Război în Ucraina, 29 decembrie | O rachetă lansată de armata ucraineană a căzut în Belarus. Primele imagini

Război în Ucraina, 28 decembrie | Volodimir Zelenski: "Reconstrucţia Ucrainei va fi marele proiect economic al Europei"

Război în Ucraina, 27 decembrie | Vladimir Putin interzice exporturile de petrol rusesc către țările "neprietenoase", de la 1 februarie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Volodimir Zelenski
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close