Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 308. Volodimir Zelenski: "Reconstrucţia Ucrainei va fi marele proiect economic al Europei"

Război în Ucraina, ziua 308. Volodimir Zelenski: "Reconstrucţia Ucrainei va fi marele proiect economic al Europei"

Război în Ucraina, ziua 308. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri parlamentului de la Kiev, unde a descris reconstrucţia Ucrainei după război drept cel mai mare proiect economic al Europei. El a mai susţinut şi că ţara sa este acum ''pe drumul victoriei'.'

Război în Ucraina, ziua 308. Volodimir Zelenski: "Reconstrucţia Ucrainei va fi marele proiect economic al Europei"
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Dec 2022   •   22:05

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Marea Britanie va trimite elicoptere Sea King în Ucraina
  • Mesajul lui Zelenski în Parlamentul de la Kiev, după vizita în SUA: ”Ucraina este pe drumul victoriei”
  • Reuters prezintă miercuri conţinutul planului de pace în 10 puncte al preşedintelui Zelenski.
  • Zelenski: 1.450 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați de la începutul războiului
  • Sursă ucraineană: peste 100.000 de militari ruși au murit în timpul războiului din Ucraina
  • Regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost vizată și miercuri de atacurile aeriene ale rușilor
  • Un ucrainean a fost condamnat la 11 ani în închisoare deoarece a divulgat informații militare trupelor rusești
  • Serghei Lavrov, avertisment pentru Occident: ”Reținere maximă pentru a minimiza riscurile nucleare!”
  • Mesaj dur al Rusiei în scandalul minorității românești din Ucraina
  • Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 17.831 de victime până la 26 decembrie, dintre care 6.884 au fost decese.
  • Forțele ruse au tras 33 de rachete asupra unor ținte civile din orașul ucrainean Herson ultimele 24 de ore
  • Declaraţiile premierului Orban "demonstrează o desconsiderare patologică faţă de Ucraina şi poporul ucrainean care luptă împotriva agresiunii ruse", susţime Ministerul de Externe ucrainean
  • Maternitatea unui spital din Herson a fost bombardată de ruși
  • Vladimir Putin interzice, de la 1 februarie, exporturile de petrol rusesc către țările "neprietenoase"

Update 22:05 - Marea Britanie s-a angajat să trimită elicoptere Sea King către armata ucraineană „ca parte a sprijinului său permanent", potrivit Sky News.

Mai multe echipaje ucrainene au fost instruite de britanici pentru a ști să utilizeze elicopterele folosite în misiunile de salvare și căutare pe mare.

„Marina Regală a oferit instruire cu Sea King pentru 10 echipaje ale Forțelor Armate ale Ucrainei, sporindu-le capacitățile de căutare și salvare", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Inițiativa a fost confirmată pentru prima dată în noiembrie, trei elicoptere Westland Sea King fiind așteptate să ajungă în Ucraina în curând.

Update 20:40 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri parlamentului de la Kiev, unde a descris reconstrucţia Ucrainei după războiul pornit împotriva ei de Rusia drept cel mai mare proiect economic al Europei, susţinând şi că ţara sa este acum ''pe drumul victoriei'' şi a devenit unul din liderii lumii libere care a făcut în aşa fel încât Occidentul să nu se mai teamă de Rusia, relatează agenţiile DPA şi EFE.

Intervenţia lui Zelenski în faţa Radei (parlamentul de la Kiev) urmează vizitei pe care a efectuat-o în SUA, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi a obţinut acolo un nou ajutor militar substanţial.

Liderul ucrainean a reafirmat în acest discurs că obiectivul armatei sale este restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, adică înfrângerea militară a Rusiei şi retragerea acesteia din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, nu doar din Donbas.

Iar după ce războiul se va fi terminat astfel, reconstrucţia va fi cel mai mare proiect al Europei, anticipează Zelenski. Întregul teritoriu al statului nostru are nevoie de reconstrucţie. În acelaşi fel vom restabili normalitatea vieţii în teritoriile din Donbas şi Crimeea, a asigurat el, cerându-le deputaţilor ucraineni ca încă de acum să aprobe legislaţia care să stimuleze venirea companiilor străine în Ucraina.

În acest timp Ucraina face din industria sa militară una dintre cele mai avansate din lume, pentru a-şi restabili integritatea teritorială şi va cheltui peste 30 de miliarde de dolari în anii următori pentru apărare, a mai promis Zelenski.

Un alt obiectiv pe care el l-a enunţat este recuperarea tuturor prizonierilor de război ucraineni capturaţi de trupele ruse, precizând că, de când a început războiul în februarie, au fost eliberaţi prin schimburi de prizonieri 1.456 de ucraineni.

De asemenea, Zelenski a insistat că ucrainenii refugiaţi în străinătate trebuie să revină în ţară după război şi trebuie create condiţiile pentru ca ei să se întoarcă.

Unitatea este ceea ce trebuie să apărăm acum. Ucraina este pe drumul victoriei, la care au visat toate generaţiile noastre. Avem tot ce nu s-a obţinut înainte. Acum avem toată naţiunea unită, a susţinut el.

La mai mult de zece luni de la începutul invaziei ruse, armatele ucraineană şi rusă încheie anul cu lupte crâncene în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde fiecare încearcă să obţină avansuri teritoriale cu preţul unor mari pierderi umane şi materiale.

Chestiunea e clară. Înainte de toate, Bahmut, Kreminna şi Donbasul în general, a indicat Zelenski după ce s-a întâlnit cu ofiţerii Statului Major, menţionând cele două localităţi din Donbas unde se dau acum cele mai grele lupte.

Trupele ucrainene îşi concentrează eforturile pe recuperarea controlului asupra oraşului strategic Kreminna, care i-ar deschide accesul către şoselele principale ce duc spre centrele industriale din Donbas, iar cele ruse îşi continuă ofensiva către Bahmut, un nod strategic de comunicaţii a cărui eventuală cucerire le-ar putea înlesni înaintarea mai departe către Kramatorsk şi Sloviansk, principalele redute ucrainene în zonă. Dar această ofensivă rusească pare că stagnează, astfel că însuşi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a vorbit doar despre acţiuni militare active, fără a menţiona vreun avans al trupelor ruse acolo, scrie Agerpres.

Update 20:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a promovat intens planul de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alţii, cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan. Reuters prezintă miercuri conţinutul acestui plan şi ecourile pe care le-a avut la nivel mondial.

Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski 

Zelenski şi-a anunţat pentru prima dată formula de pace la un summit al G20 (grup reunind economiile dezvoltate şi emergente), desfăşurat în noiembrie.

Planul prevede:

1. Siguranţa radiologică şi nucleară, cu accent pe restabilirea securităţii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.

2. Securitatea alimentară, incluzând protejarea şi asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace naţiuni din lume.

3. Securitatea energetică, cu accent pe restricţiile de preţ asupra resurselor energetice ruseşti, precum şi pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile ruseşti.

4. Eliberarea tuturor prizonierilor şi deportaţilor, inclusiv a prizonierilor de război şi a copiilor deportaţi în Rusia.

5. Restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei - despre care Zelenski a spus că "nu poate fi negociată" - şi reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.

6. Retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

7. Justiţie, care să includă înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti.

8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare şi refacerea instalaţiilor de tratare a apei.

9. Prevenirea escaladării conflictului şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.

10. Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părţile implicate.

Update 19:20 - Peste 100.000 de militari ruși au fost uciși în timpul războiului din Ucraina, a anunțat miercuri ministerul ucrainean al Apărării.

103.770 de militari ruși au fost uciși în războiul care a început în luna februarie, au estimat forțele armate ucrainene.

550 de ruși au murit în ultimele 24 de ore, au mai anunțat ucrainenii.

Statistica ucrainenilor mai arată că rușii au pierdut în timpul războiului 3.017 tancuri, 6.037 de vehicule blindate, 283 de avioane, 267 de elicoptere și 16 nave de război.

Estimările ucrainene sunt semnificativ mai mari decât cele realizate de ruși și de agențiile occidentale.

Update 18:40 Un magnat ucrainean, căutat în cadrul unei ample anchete privind deturnarea de fonduri, a fost reținut într-o stațiune de schi din Franța.

Un om de afaceri care a fost și politician în Ucraina, suspectat de deturnarea a peste 83 de milioane de lire sterline, a fost reținut într-o stațiune de schi din Alpii francezi.

Poliția franceză l-a reținut pe Kostiantyn Zhevago într-un hotel din Courchevel, în baza unui mandat internațional, a anunțat Biroul de Stat pentru Investigații din Ucraina, potrivit Sky News.

Biroul procurorului din Chambery a confirmat reținerea și a declarat că bărbatul se va prezenta în instanță miercuri sau joi pentru prima înfățișare în cadrul procedurilor privind extrădarea.

Zhevago a făcut parte din parlamentul ucrainean din 1998 până în 2019.

În 2019, autoritățile ucrainene au deschis un dosar penal în care îl acuză pe Zhevago și pe alți manageri de top ai Finance and Credit Bank de deturnare a peste 100 de milioane de dolari din bancă.

Ucraina a emis un mandat de arestare pe numele lui Zhevago în 2019, iar în 2021 a fost emis un mandat internațional.

Update 18:25  Regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost vizată și miercuri de atacurile aeriene ale rușilor. Autoritățile locale spun că peste 80 de rachete au lovit regiunea în ultimele 24 de ore.

Trei persoane au fost rănite în bombardamentele asupra satului Kizomys, a declarat adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, Kyrylo Tymoshenko, potrivit Sky News.

Una dintre victime este un copil de 14 ani și toți răniții au fost transportați de urgență la spital, a precizat Tymoshenko.

Loviturile cu rachete din Herson au început miercuri în jurul orei locale 7.00. Cu o zi înainte peste 50 de rachete au căzut asupra regiunii.

Bombardamentele din Herson s-au intensificat începând din luna noiembrie, după ce trupele rusești s-au retras din oraș.

Rapoartele locale au indicat că peste 80 de rachete au lovit orașul în 24 de ore.

Update 16:00 Un ucrainean a fost condamnat la 11 ani în închisoare deoarece a divulgat informații militare trupelor rusești, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei.

SBU a anunțat că bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a comunicat forțelor rusești poziția trupelor ucrainene din Kramatorsk, în estul Ucrainei.

„După începerea invaziei la scară largă, el a colectat informații despre locurile și mișcările unităților forțelor de apărare din zonele de pe linia frontului din regiunea Donețk. În primul rând, atacatorul a încercat să identifice pozițiile de luptă și fortificațiile forțelor armate ucrainene din zona Kramatorsk", a anunțat SBU, potrivit Sky News.

Bărbatul a fost arestat de autoritățile ucrainene în luna martie.

Atunci, s-a spus despre el că era un „rezident care a cooperat în mod voluntar cu inamicul". Potrivit ucrainenilor, el a fost abordat de un fost coleg de școală, simpatizant al separatiștilor, care i-a cerut să ofere informații.

Se pare că rușii au vrut să folosească aceste informații pentru a „pregăti și efectua lovituri cu rachete" asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk.

Update 14:00. Ministrul de Externe al Rusiei cere Occidentului reținere maximă în declarații pentru a minimiza riscurile nucleare. 

Într-un interviu pentru agenția de presă TASS, Serghei Lavrov a transmis un avertisment Occidentului.  

„Continuăm să cerem Occidentului să exercite o reținere maximă în acest domeniu extrem de sensibil", a precizat Lavrov.  

Șeful diplomației de la Kremlin spune că orice confruntare militară între puterile nucleare trebuie să fie prevenită. 

Update 13:00. Mesaj dur al Rusiei în scandalul minorității românești din Ucraina. Autoritățile de la Kiev încearcă să legifereze "segregarea și nazismul", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.  

Oficialul de la Kremlin spune că numai punerea în aplicare a scopurilor și obiectivelor operațiunii militare speciale poate reda poporului rus și reprezentanților altor naționalități din Ucraina dreptul lor de a vorbi fluent limba maternă şi de a restabili statul de drept și respectarea drepturilor omului în Ucraina.  

Maria Zaharova mai spune ca Ungaria și România, care au comunități mari de compatrioți în Ucraina, și-au exprimat deja nemulțumirea profundă față de document. 

Update 12:00. Alertele de raid aerian sună în toate regiunile Ucrainei în acest moment, un avertisment dur că un alt val de bombardamente rusești ar putea fi iminent. 

În mod neobișnuit, se raportează faptul că sună sirenele și în Crimeea ocupată de ruși. 

Potrivit autorităților, alertele ar fi putut fi declanșate după ce avioanele rusești din Belarus au decolat. 

Update 11:30. Mii de civili ucraineni au fost uciși sau răniți de la izbucnirea războiului cu Rusia la sfârșitul lunii februarie, a estimat un organism al Națiunilor Unite, conform Reuters.

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 17.831 de victime până la 26 decembrie, dintre care 6.884 au fost decese.

Biroul a avertizat că "numărul real este considerabil mai mare, pentru că primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării".

Din cele 17.831 de victime, 10.947 de civili au fost raportați ca fiind răniți.

Mai mult de jumătate dintre decese și răniri au fost înregistrate în regiunile Donețk și Luhansk - unde au fost ucise 4.052 de persoane și 5.643 au fost rănite.

OHCHR a precizat: "Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost provocate de utilizarea armelor explozive cu efecte pe scară largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea, rachete și lovituri aeriene".

Instituția a adăugat că datele sunt neclare în zonele în care au avut loc "ostilități intense", cum ar fi Mariupol și Izyum în est și Lysychansk, Popasna și Severodonetsk.

Update 10:00. O maternitate a fost distrusă de bombardamente, a anunțat ministrul ucrainean Emine Dzheppar în timpul nopții, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Ea a spus: ”Nașterea sub bombardamente. Teroriștii ruși au bombardat maternitatea din Herson. Unul dintre bebelușii de acolo s-a născut chiar înainte de atac”.

Update 09:00. Forțele ruse au tras 33 de rachete asupra unor ținte civile din orașul ucrainean Herson ultimele 24 de ore, a declarat armata ucraineană, în timp ce luptele s-au intensificat, Rusia desfășurând mai multe tancuri și vehicule blindate pe linia frontului, scrie Reuters.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat în raportul său de dimineață că forțele rusești au atacat cu mortiere și artilerie zonele populate de pe malul drept al râului Nipru, în apropiere de Herson.

Forțele ruse au abandonat Herson luna trecută, într-una dintre cele mai semnificative victorii ale Ucrainei în războiul de 11 luni, dar luptele au intrat într-o fază lentă și greoaie, pe măsură ce s-a instalat iarna.

"Au existat foarte puține schimbări în ceea ce privește linia frontului, dar presiunea inamicului s-a intensificat, atât în ceea ce privește numărul de oameni, cât și tipul și cantitatea de echipament", a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov.

Zhdanov a spus că luptele s-au intensificat odată cu desfășurarea de către Rusia a unor vehicule blindate și tancuri.

Cele mai grele lupte au avut loc în jurul orașului Bakhmut din estul țării, un oraș fantomă bombardat, pe care Rusia încearcă de luni de zile să îl ia cu asalt, cu costuri uriașe în vieți omenești, și mai la nord, în orașele Svatove și Kreminna, unde Ucraina încearcă să rupă liniile de apărare rusești.

În Bakhmut, unde locuiau 70.000 de oameni înainte de război și care acum este în ruine, reporterii Reuters au văzut incendii într-o clădire rezidențială mare. Pe străzi era împrăștiat moloz, iar ferestrele clădirilor au fost aruncate în aer.

Reacţia Kievului la ultimele declarații făcute de Viktor Orban: "Desconsiderare patologică faţă de Ucraina şi poporul ucrainean"

Premierul ungar Viktor Orban a fost aspru criticat de Ministerul de Externe ucrainean, potrivit unor remarci publicate marţi pe site-ul ministerului, relatează dpa și Agerpres.

Declaraţiile premierului Orban "demonstrează o desconsiderare patologică faţă de Ucraina şi poporul ucrainean care luptă împotriva agresiunii ruse", a indicat ministerul ucrainean acuzându-l pe liderul ungar de "miopie politică".

Comentariile au survenit ca răspuns la o declaraţie a premierului Orban, potrivit căreia războiul s-ar putea încheia dacă Statele Unite ar înceta furnizarea de arme către Ucraina.

Orban a lucrat în acest fel spre înfrângerea Ucrainei, chiar dacă aceasta ar spori pericolul agresiunii ruse îndreptate către Ungaria, a spus ministerul. "Liderul ungar ar trebui să se întrebe dacă vrea pace", a menţionat sursa citată.

Într-un interviu acordat anterior premierul Orban a declarat: "Ucraina poate să continue luptând doar atât timp cât Statele Unite îi sprijină cu bani şi arme. Dacă americanii doresc pace, atunci va fi pace".

Relaţiile dintre cele două state vecine sunt tensionate. Orban a încercat în mod repetat să blocheze sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei, notează dpa.

Război în Ucraina, 27 decembrie | Vladimir Putin interzice exporturile de petrol rusesc către țările "neprietenoase", de la 1 februarie

Război în Ucraina, 26 decembrie | Ucraina va cere eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Război în Ucraina, 25 decembrie | Mihailo Podoliak: "Uciderea femeilor, copiilor şi bătrânilor în Ajun de Crăciun! Iată ce înseamnă "pacea rusească"

Război în Ucraina, 24 decembrie |  Explozii puternice în Herson, în Ajunul Crăciunului: 10 morţi şi 58 de răniţi

Război în Ucraina, 23 decembrie | Risc mare de conflict între SUA și Rusia, avertizează ambasadorul Moscovei la Washington

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close