Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 309. O rachetă lansată de armata ucraineană a căzut în Belarus. Primele imagini

Război în Ucraina, ziua 309. O rachetă lansată de armata ucraineană a căzut în Belarus. Primele imagini

Război în Ucraina, ziua 309. Autorităţile de la Minsk au anunţat, joi, că o rachetă antiaeriană lansată de armata ucraineană a căzut pe teritoriul Belarusului, în contextul conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 309. O rachetă lansată de armata ucraineană a căzut în Belarus. Primele imagini
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Dec 2022   •   21:50

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Primarul orașului ucrainean Poltava este suspectat că a dezvăluit informații despre mișcările trupelor ucrainene
  • Atacuri aeriene în Ucraina: cel puțin trei morţi şi cinci persoane rănite
  • Sursă ucraineană: apărarea antiaeriană a distrus joi 54 de rachete
  • Ambasadorul Ucrainei, convocat la Ministerul belarus de Externe, ca reacţie la căderea rachetei
  • O rachetă lansată de armata ucraineană a căzut în Belarus
  • Rusia a doborât un aparat suspect în apropierea unei baze aeriene
  • Rachetele rusești au lăsat un adevărat dezastru în urma lor la Kiev
  • 40% dintre locuitorii Kievului au rămas fără electricitate după un puternic atac cu rachete 
  • O rachetă ar fi lovit o clădire din Kiev și ar fi provocat un incendiu. „Încărcați telefoanele și alte dispozitive. Faceți provizii de apă"
  • Peste 100 de rachete au fost lansate, în această dimineață, asupra Ucrainei. Se aud explozii în mai multe orașe
  • Noi raiduri aeriene  în Kiev, Herson și Mykolaiv
  • Marea Britanie va trimite elicoptere Sea King în Ucraina
  • Mesajul lui Zelenski în Parlamentul de la Kiev, după vizita în SUA: ”Ucraina este pe drumul victoriei”
  • Reuters prezintă miercuri conţinutul planului de pace în 10 puncte al preşedintelui Zelenski.

Update 22:20 Primarul orașului ucrainean Poltava este suspectat că a dezvăluit informații despre mișcările trupelor ucrainene.

Oleksandr Mamai, primarul orașului central Poltava, este bănuit că ar fi dezvăluit informații militare.

El ar fi transmis informații despre amplasarea trupelor ucrainene, informează Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Sky News.

Documentele referitoare la investigație au arătat că informațiile nu au fost „puse la dispoziția publicului de către statul major al forțelor armate, Ministerul Apărării sau alte organisme de stat autorizate".

Rapoartele locale au mai arătat că Mamai ar fi dezvăluit formarea unei noi unități militare ucrainene și a comunicat adresa sediului acesteia.

Se pare că joi se desfășoară percheziții în clădirea Consiliului municipal Poltava.

Update 21:50 O confruntare decisivă în Ucraina ar putea avea loc în martie, susţine colonelul (r) Ion Petrescu, analist militar, care a explicat în cadrul emisiunii Subiecctiv care este situaţia pe front şi le ce trebuie să ne aşteptăm în viitorul apropiat.

Update 20:40 Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite joi, în Ucraina, în bombardamentele masive efectuate de armata rusă, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.

Oleksandr Horunji, purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că două persoane au fost ucise în atacurile cu rachete din Harkiv, în nord-estul Ucrainei, iar o persoană a murit în Doneţk, în sud-estul Ucrainei.

Alte nouă persoane au fost rănite în atacuri, patru în Kiev, două în Harkiv, două în Herson şi una Ivano-Frankivsk.

Peste 40 de clădiri, inclusiv 20 de imobile rezidenţiale, au suferit avarii în urma bomnardamentelor. Armata rusă a lansat joi 69 de rachete spre obiective din Ucraina, dar Kievul susţine că 54 de rachete au fost doborâte de sistemele antibalistice, potrivit agenţiei Ukrinform.

În oraşul Herson, atacurile au afectat o unitate medicală, a declarat Kiril Timoşenko, un oficial din cadrul Administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

În Kiev, bombardamentele au vizat infrastructura energetică, iar aproximativ 40% dintre locuitorii capitalei Ucrainei au rămas fără electricitate, a declarat primarul Vitali Kliciko.

Update 19:30 Cel puțin cinci persoane au fost rănite în urma unor lovituri puternice ale rușilor, a anunțat, joi, serviciul de urgență din Ucraina.

Trei dintre persoanele rănite sunt din Kiev, iar printre acestea este și o fată de 14 ani.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de urgență, Oleksandr Khorunzhy, a declarat că 10 regiuni ucrainene au fost afectate de lovituri, iar 28 de clădiri au fost avariate. Zece clădiri erau obiective civile, iar celelalte sunt locuințe private.

„Ca urmare a bombardamentelor, trei bărbați, o femeie și un copil au fost răniți", a spus Khorunzhy.

El a adăugat că cel puțin 100 de lucrători sunt implicați în misiunile de salvare.

„În prezent, salvatorii noștri lucrează pe teren. Ei efectuează operațiuni de căutare și salvare. Informațiile despre victimele din întreaga Ucraină sunt în curs de clarificare", a precizat purtătorul de cuvânt al Serviciului de urgență.

Autoritățile mai spun că este posibil ca numărul răniților să crească în următoarele ore.

Update 18:50 Apărarea antiaeriană din Ucraina a distrus 54 din cele 69 de rachete lansate joi de ruși, susține șeful armatei ucrainene, Valery Zaluzhny, potrivit Sky News.

Valery Zaluzhny a afirmat că apărarea aeriană a doborât majoritatea rachetelor lansate joi.

Acesta a declarat că, potrivit datelor preliminare, au fost lansate în total 69 de rachete, iar 54 de rachete de croazieră au fost doborâte.

„În această dimineață, agresorul a lansat rachete de croazieră aeriene și maritime, rachete ghidate antiaeriene împotriva instalațiilor de infrastructură energetică din țara noastră", a spus Zaluzhny.

Forțele aeriene ucrainene au descris atacurile de joi cu rachete și drone drept un „bombardament masiv".

Autoritățile ucrainene au sugerat anterior că până la 120 de rachete ar fi fost lansate de ruși.

Update 17:40 Ambasadorul Ucrainei în Belarus, Igor Kizim, a fost convocat joi după-amiază la sediul Ministerului de Externe de la Minsk, ca reacţie la căderea unei rachete ucrainene pe teritoriul belarus.

Conform agenţiei de stat Belta, Ministerul belarus de Externe i-a înmânat o notă de protest ambasadorului ucrainean.

"Am cerut Ucrainei să efectueze o investigaţie completă privind circumstanţele lansării rachetei, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili, pentru a evita, în viitor, astfel de incidente, care pot avea consecinţe catastrofale pentru toată lumea", a declarat Anatoli Glaz, un oficial din cadrul Ministerului de Externe de la Minsk, citat de postul de televiziune Sky News.

Autorităţile de la Minsk au anunţat, joi, că o rachetă antiaeriană lansată de armata ucraineană a căzut pe teritoriul Belarusului, în contextul conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina. Racheta a căzut în zona Harbacea, la aproximativ 15 kilometri de frontiera Ucrainei cu Belarusul.

Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, cel mai probabil, racheta antiaeriană de tip S-300 a deviat de la traiectorie, "într-un mod similar cu incidentul produs în Polonia". O altă variantă este ca racheta să fi fost doborâtă de sistemele antiaeriene belaruse. Ancheta militară va stabili cu certitudine circumstanţele evenimentului. Este prima dată de la începutul războiului din Ucraina când Belarusul, principalul aliat al Rusiei, raportează căderea unei rachete pe teritoriul său.

În noiembrie, o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei, provocând moartea a două persoane şi generând temeri privind izbucnirea unui război direct între NATO şi Rusia. Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia în cazul incidentului din Polonia, dar experţii NATO au stabilit că a fost o rachetă antiaeriană ucraineană.

Update 16:10 Autorităţile de la Minsk au anunţat, joi, că o rachetă antiaeriană lansată de armata ucraineană a căzut pe teritoriul Belarusului, în contextul conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, informează cotidianul Le Monde.

"Astăzi, o rachetă a armatei ucrainene de tip S-300 a căzut pe teritoriul Belarusului", a comunicat Ministerul Apărării de la Minsk, fără a oferi informaţii despre zona în care a căzut racheta. Nu au fost raportate victime.

Potrivit autorităţilor belaruse, cel mai probabil racheta antiaeriană a deviat de la traiectorie, "într-un mod similar cu incidentul produs în Polonia".

O altă variantă este ca racheta să fi fost doborâtă de sistemele antiaeriene belaruse. Ancheta militară va stabili cu certitudine circumstanţele evenimentului. Este prima dată de la începutul războiului din Ucraina când Belarusul, principalul aliat al Rusiei, raportează căderea unei rachete pe teritoriul său.

În noiembrie, o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei, provocând moartea a două persoane şi generând temeri privind izbucnirea unui război direct între NATO şi Rusia. Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia în cazul incidentului din Polonia, dar experţii NATO au stabilit că a fost o rachetă antiaeriană ucraineană.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 15:00. "A fost doborât un obiect neidentificat" în regiunea Saratov, la aproximativ 500 de kilometri de frontiera cu Ucraina, a declarat joi guvernatorul regional, Roman Busarghin, citat de cotidianul Le Monde. 

"A fost activat sistemul de apărare antiaeriană în districtul Engels. Nu mai există amenințări pentru securitatea locuitorilor", a subliniat guvernatorul regional. 

Acesta este al treilea incident produs în apropierea Bazei aeriene Engels. Luni, armata rusă a anunțat doborârea unei drone ucrainene dirijată de la sol de un grup ucrainean infiltrat pe teritoriul Rusiei. Trei militari ruși au fost uciși în urma căderii dronei, scrie Mediafax. 

Update 14:00. Cel puțin două persoane au fost rănite, joi, în urma bombardamentelor efectuate de armata rusă asupra orașului Herson, situat în sud-estul Ucrainei, anunță autoritățile ucrainene.

În oraşul Herson, atacurile au afectat o unitate medicală, a declarat Kiril Timoşenko, un oficial din cadrul Administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Două persoane au fost rănite în atac, a precizat oficialul ucrainean.

Update 13:00. ”Aceste fotografii publicate de Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al Biroului Președintelui, arată consecințele loviturilor cu rachete rusești la Kiev, în dimineața zilei de 29 decembrie, lansate împotriva Ucrainei”, scrie The Kiev Independent pe Twitter. 

Update 12:00. 40% dintre locuitorii Kievului au rămas fără electricitate după un puternic atac cu rachete.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a oferit o actualizare cu privire la situația energiei din oraș, spunând că 40% dintre locuitori sunt fără electricitate.  

El a făcut anunțul pe Telegram:  

”40% dintre consumatorii Capitalei sunt fără energie electrică după atacul cu rachete. Inginerii în energie lucrează în prezent la restabilirea sursei de alimentare. Căldura și apa nu au fost afectate”. 

Update 11:00. Există informații neconfirmate, inclusiv prin intermediul postului de televiziune 5 Kanal, potrivit cărora resturile unei rachete au lovit o clădire din Kiev și au provocat un incendiu, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

Deocamdată, singura confirmare oficială din partea primarului Vitali Klitschko este că în capitală au avut loc explozii.

Klitschko a postat pe Telegram: "Este posibil să existe pene de curent în Kiev. Încărcați telefoanele și alte dispozitive. Faceți provizii de apă".

La rândul său, Mikhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat pe Twitter că peste 120 de rachete au fost lansate în Ucraina joi dimineață de către Rusia.

El a scris pe Twitter: ”120+ rachete deasupra Ucrainei lansate de lumea malefică a Rusiei pentru a distruge infrastructura critică și a ucide în masă civili”. El a continuat apoi, sarcastic: „Așteptăm alte propuneri din partea ”pacificatorilor” despre ”soluționarea pașnică”, ”garanții de securitate pentru Federația Rusă” și despre nedorința provocărilor”.

Update 09:00. Oleksi Arestovich, consilier al biroului prezidențial, a scris pe Facebook că peste 100 de rachete se apropie, în mai multe valuri, iar alarmele de raid aerian se aud în toată țara. 

Exploziile au fost auzite în Kiev, Zhitomir și Odesa, potrivit unui corespondent Reuters și a relatărilor din presa locală. 

Au fost anunțate întreruperi de energie electrică în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk, cu scopul de a reduce la minim potențialele daune la infrastructura energetică. 

Potrivit The Guardian, rachete sunt lansate spre Ucraina de pe navele din Marea Neagră, conform lui Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare ucrainene din Kryvyi Rih, scrie Mediafax

Update 08:00. Joi dimineața, alarmele de raid aerian au sunat din nou în capitala ucraineană Kiev, precum și în regiunile sudice Herson și Mykolaiv și în regiunea vestică Zhytomyr.

"O alertă aeriană a fost anunțată în capitală! Vă rugăm să mergeți la adăposturi!", a postat pe Telegram Administrația militară a orașului Kiev.

Deocamdată, nu au fost confirmate atacuri.

Guvernul României suplimentează fondurile pentru refugiaţii ucraineni

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care a fost suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 56,7 milioane de lei, pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

Potrivit unui comunicat de presă, a fost adoptată hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2022 a fost suplimentat cu 56,7 milioane de lei, pentru decontarea, în luna decembrie, a cheltuielilor de hrană şi cazare pentru circa 27.000 de cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

"Banii reprezintă un sprijin financiar de 20 lei/persoană găzduită/zi pentru asigurarea hranei şi 50 lei/persoană găzduită/zi pentru asigurarea cazării. Se respectă, astfel, calendarul plăţilor stabilit prin HG nr. 336/2022. Suma se alocă din Fondul de rezervă al Guvernului şi reprezintă credite de angajament şi credite bugetare pentru finanţarea cheltuielilor prevăzute la art. 1, alin 10, din OUG 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina", se arată în comunicat.

Guvernul menţionează că până în prezent, pe fondul prelungirii situaţiei conflictuale din Ucraina, a alocat fonduri în valoare totală de 335 de milioane de lei, reprezentând sprijin şi asistenţă umanitară pentru cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina.

Război în Ucraina, 28 decembrie | Volodimir Zelenski: "Reconstrucţia Ucrainei va fi marele proiect economic al Europei"

Război în Ucraina, 27 decembrie | Vladimir Putin interzice exporturile de petrol rusesc către țările "neprietenoase", de la 1 februarie

Război în Ucraina, 26 decembrie | Ucraina va cere eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Război în Ucraina, 25 decembrie | Mihailo Podoliak: "Uciderea femeilor, copiilor şi bătrânilor în Ajun de Crăciun! Iată ce înseamnă "pacea rusească"

Război în Ucraina, 24 decembrie |  Explozii puternice în Herson, în Ajunul Crăciunului: 10 morţi şi 58 de răniţi

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close