Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 311. Zelenski îi atenţionează pe ruşi că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată"

Război în Ucraina, ziua 311. Zelenski îi atenţionează pe ruşi că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată"

Război în Ucraina, ziua 311. Zelenski a asigurat pe Telegram că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată", iar "cei care ordonă astfel de atacuri şi cei care le execută nu vor fi iertaţi, eufemistic vorbind".

Război în Ucraina, ziua 311. Zelenski îi atenţionează pe ruşi că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată"
Sursa foto: Hepta/ Zuma Press / Ukraine Presidency
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Dec 2022   •   21:00

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Aproape o treime dintre locuitorii Kievului intră în noul an fără electricitate
  • Cum va arăta Moscova în 2023, potrivit unui montaj video realizat de ucraineni
  • Vladimir Putin promite să nu lase Occidentul "să distrugă Rusia folosindu-se de Ucraina"
  • Kievul, bombardat de ruși în ajunul Anului Nou
  • Cetățenii din Moscova și Sankt Petersburg nu vor avea parte de festivități speciale de Revelion
  • Ministrul ucrainean al Apărării avertizează că Rusia va introduce legea marțială și va închide granițele
  • Ucraina lansează o operațiune de pregătire psihologică a soldaților săi
  • Volodimir Zelenski: "În noul an, apărarea aeriană a Ucrainei va deveni și mai puternică"
  • Preşedintele Chinei a pledat, în discuţia cu Vladimir Putin pentru identificarea unei soluţii diplomatice în scopul opririi războiului din Ucraina
  • Ucraina primește un nou pachet de sateliți Starlink
  • Secretarul general al NATO le-a cerut statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice să ofere sprijin suplimentar Ucrainei
  • Volodimir Zelenski a promulgat noua lege privind minoritățile naționale din Ucraina
  • Rușii au tras 85 de rachete asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat autoritățile de la Kiev
  • Vladimir Putin nu le transmite urări de Anul Nou lui Biden, Macron și Scholz

Update 23:00 - Anul 2023 va fi anul "victoriei" în războiul împotriva Rusiei, a proclamat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în urările sale de Anul Nou, scrie AFP.

"Vrei credinţă şi speranţă? Ambele sunt de multă vreme în forţele armate (ucrainene) (...) Vrei lumină? Este în fiecare dintre noi, chiar şi atunci când nu există electricitate", a cărei furnizare este puternic afectată de masivele bombardamente ruseşti, a spus printre altele Volodimir Zelenski în mesajul său pe Telegram.

"La mulţi ani! 2023, anul victoriei noastre!", a încheiat el, la mai bine de zece luni de la declanşarea invaziei ţării sale de către Rusia, la 24 februarie 2022, chemându-şi compatrioţii la "muncă", la "luptă" şi "ajutor reciproc".

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat sâmbătă, în mesajul său de Anul Nou, că "corectitudinea morală şi istorică" este "de partea" Rusiei.

Update 21:40 - Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război, cu puţin timp înainte de trecerea într-un nou an, transmite dpa.

Şeful biroului prezidenţial de la Kiev, Andrii Iermak, a precizat într-un comunicat distribuit pe Telegram că 140 de soldaţi s-au întors acasă.

Agenţia de ştiri rusă TASS a transmis la rândul ei că armata rusă şi-a recuperat 82 de combatanţi.

Nu au fost furnizate detalii privind momentul sau locul schimbului.

Update 21:00 - Adresându-se poporului rus, Zelenski a asigurat pe Telegram că "un stat terorist nu va fi iertat niciodată", iar "cei care ordonă astfel de atacuri şi cei care le execută nu vor fi iertaţi, eufemistic vorbind", a consemnat dpa.

În mesajul cotidian difuzat mai devreme decât de obicei, Zelenski a notat, în rusă, că Rusia nu este în război cu NATO, "aşa cum mint propagandiştii voştri".

Războiul nu are nici justificări istorice, ci este "pentru cineva care va rămâne la putere pentru tot restul vieţii", a afirmat preşedintele ucrainean, referindu-se direct la omologul său rus Vladimir Putin.

Update 18:30 Aproape o treime dintre locuitorii Kievului intră în noul an fără electricitate.

Potrivit primarului Vitali Kliciko 30% din oraș este deconectat de la alimentarea cu energie electrică, întreruperile având caracter preventiv, în contextul avariilor produse de bombardamentele rusești.

"Sistemul municipal de 'asigurare a funcțiilor vitale' funcționează normal. În prezent, 30% dintre consumatori nu benficiază de electricitate, ca urmare a întreruperilor de urgență", a precizat Kliciko, sâmbătă, într-un mesaj pe Telegram.

Potrivit primarului, locuitorii din Kiev dispun de apă și căldură.

El a mai spus că în cursul după-amiezii erau instituite restricții de circulație în zona deschisă a liniei orășenești de metrou, unde se caută resturi ale rachetelor.

Rețeaua energetică ucraineană, deja afectată sever de atacurile ruse din ultimele luni, a suferit noi distrugeri în acest weekend.

Echipele de intervenție au lucrat în ultimele zile la repararea și fortificarea rețelei însă oficialii de la Kiev au avertizat că tirurile Moscovei amenință să lase în întuneric orașele ucrainene în perioada sărbătorilor.

Update 17:30 Un montaj video în care capitala rusă se transformă dintr-un oraș viu și luminat într-un loc întunecat și asediat a fost distribuit, sâmbătă, pe rețelele de socializare de către Oleksii Danilov, secretar al Consiliului pentru Apărare și Securitate Națională din Ucraina.

Montajul începe cu un plan general, în care se distinge Kremlinul.

Perspectiva se mută la nivelul străzii.

Imaginile surprind oameni care se plimbă, lumini stradale, decorațiuni de sărbători amplasate pe clădiri și în copaci, precum și profilul binecunoscut al catedralei Vasilii Blajenîi.

Apoi imaginea tremură și este brăzdată de o dungă verde, ca și cum s-ar manifesta efectul unei defecțiuni, iar pe planul de ansamblu al Pieței Roșii se suprapune sunetul unei sirene de alarmă ce precede un raid aerian.

Cadre cu Kremlinul și catedrala din Piața Roșie sunt alternate cu imagini cu șobolani care ies dintr-un canal sau invadează spații subterane.

În cele din urmă luminile se sting în toată Moscova în timp ce sunetul sirenei de alarmă persistă.

Deși acesta ar fi putut fi cadrul de final, imaginația autorului a mers dincolo de clișee și a inserat câteva secunde cu o secvență de balet feminin, redat de pe o înregistrare veche, deteriorată.

Montajul are imprimată explicația: "Moscova, mâine. 2023"

Update 16:00 - Raiduri ruse au vizat sâmbătă şi alte regiuni din Ucraina.

Responsabili ucraineni au indicat că s-au produs distrugeri şi incendii la Nikolaev, în sud, cel puţin două persoane fiind rănite, şi la Hmelniţki, în vest, unde patru persoane au fost rănite.

Update 15:30 Președintele rus Vladimir Putin i-a asigurat pe cetățenii Federației că țara se situează de partea corectă a istoriei și moralei în ofensiva militară din Ucraina, care se desfășoară de mai bine de zece luni.

În ziua în care Rusia a lansat un nou atac în Ucraina, cu doar câteva ore înainte de trecere în noul an, liderul de la Kremlin a transmis că 2022 a fost bogat în evenimente decisive și importante care "pun bazele adevăratei independențe" a țării.

"Pentru asta luptăm astăzi, protejându-ne poporul în propriile teritorii istorice, în noile entități constitutive ale Rusiei", a subliniat președintele rus în mesajul transmis de televiziunea de stat.

Putin a mai declarat că nu va ceda în fața "încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a distruge Rusia".

Update 14:30 Mai multe explozii au fost semnalate sâmbătă în capitala Ucrainei.

Sunetul sirenelor de alarmă aeriană a precedat atacul iar primarul Vitali Kliciko a scris pe Telegram un mesaj prin care le cere locuitorilor să rămână în adăposturi, menționează BBC.

Cel puțin o persoană a murit în urma bombardamentelor.

Decesul a fost consemnat în districtul Solomianski, potrivit primarului Kliciko.

Alte persoane au fost rănite.

Explozii au fost raportate și în districtele Pecerski și Golosiivski.

Noul val de lovituri vine la două zile după ce Rusia a efectuat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului în Ucraina.

Anterior, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia ar putea lansa noi lovituri aeriene pentru a-i face pe ucraineni să "sărbătorească" Anul Nou pe întuneric.

Update 13:30 Concertele și tradiționalele focuri de artificii din Moscova au fost anulate iar motivul are legătură cu efortul național pentru războiul din Ucraina.

Astfel, banii economisiți de autoritățile din capitală, dar și de cele din alte orașe mari prin anularea festivităților de Anul Nou vor fi alocați așa-numitei operațiuni militare speciale din Ucraina.

Prin urmare, la miezul nopții de sâmbătă, 31 ianuarie, cerul Moscovei nu va fi luminat de focuri de artificii.

În septembrie anul curent, autoritățile municipale au fost criticate pentru că au plătit un grandios spectacol pirotehnic, menit să marcheze aniversarea orașului, fondat acum 875 de ani.

După criticile de atunci, responsabilii politici s-au gândit să compenseze prin sacrificarea Revelionului.

Dacă nu vor fi concerte și focuri de artificii, în Moscova vor fi organizate, în schimb, mai multe evenimente caritabile pentru rușii de pe front.

Hainele și alimentele colectate ar urma să ajungă la militarii care luptă în Ucraina, dar și la civilii din regiunile anexate în Donbas, susțin autoritățile.

Între comunitățile mari din Rusia care au decis să sacrifice Revelionul pe altarul războiului se numără și Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui rus.

Update 11:30 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Renznikov, susţine că Rusia se pregătește să introducă legea marțială la începutul lunii ianuarie a anului viitor și intenționează să închidă granițele pentru bărbații ruşi.

"Aș dori să mă adresez ruşilor cu obligaţii militare. În primul rând este vorba despre locuitorii marilor orașe. Știu sigur că mai aveți aproximativ o săptămână pentru a face măcar o alegere. 

La începutul lunii ianuarie, autoritățile ruse vor închide granițele pentru bărbați, iar apoi vor declara legea marțială” – a declarat Reznikov, într-un mesaj difuzat vineri seară. Potrivit ministrului, după introducerea legii marțiale în Federația Rusă, autorităţile statului agresor vor începe un nou val de mobilizare.

Reznikov a remarcat că, în Belarus, de asemenea, se vor închide granițele pentru bărbații de vârstă militară. :Nu vă cer să mă credeţi pe cuvânt, vreau să vă puneţi o singură întrebare și să răspundeţi sincer: când veţi pleca la război, unde puteţi muri sau deveni schilod pe viață, pentru ce veţi lupta mai exact?" – a adăugat ministrul ucrainean al apărării.

Update 10:00 Ucraina lansează un program de pregătire psihologică militară pentru a combate frica, agitația și crizele care ar putea să-i cuprindă pe soldați din cauza războiului istovitor împotriva Rusiei - în speranța că asta se va traduce în mai multe victorii pe câmpul de luptă.

Acum, că invazia nemiloasă se apropie de a unsprezecea lună, obiectivul cursurilor de pregătire psihologică este să-i învețe pe luptătorii ucraineni să recunoască simptomele stresului de luptă la semenii lor și să intervină în crizele de sănătate mintală, a spus psihologul militar responsabil de program, Rodion Grigorian într-un interviu exclusiv pentru The Daily Beast.

„Când a început invazia pe scară largă, s-au înrolat mulți oameni care nu aveau experiență militară anterioară. Și deci nu au pregătire militară și nici psihologică. Rezistența lor la stres, reziliența, a fost cu adevărat scăzută”, a declarat Grigorian, pentru The Daily Beast. 

Mulți ucraineni care luptă pentru a învinge Rusia sunt voluntari, ceea ce înseamnă că au sărit în ororile câmpului de luptă cu puțină sau deloc experiență în gestionarea stresului de luptă. Chiar și veteranii s-au luptat cu acest simptom, a explicat Grigorian.

Deși Ucraina a obținut o serie de victorii pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni, lansarea programului arată că autoritățile sunt foarte conștiente de modul în care stresul de luptă poate afecta un război eficient. Cu forța numerică de partea Rusiei, Ucraina nu își poate permite să piardă soldați pe câmpul de luptă.

Update 8:00 Rusia a lansat în ultima zi cinci rachete și 29 de lovituri aeriene, fiind cel puțin 80 de bombardamente în toată Ucraina, a transmis astăzi Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

Forțele ruse au lansat, de asemenea, 10 drone de luptă Shahed-136 de fabricație iraniană, dar toate au fost doborâte, spune Armata Ucrainei. Forțele ucrainene au respins, de asemenea, atacurile rusești în apropierea a 15 așezări din estul Ucrainei, potrivit Statului Major.

"În noul an, apărarea aeriană a Ucrainei va deveni și mai puternică, și mai eficientă", a declarat Zelenski în discursul său video zilnic, adăugând că acest pas ar putea face ca apărarea aeriană a Ucrainei să fie cea mai puternică din întreaga Europă.

"Aceasta va fi o garanție de securitate nu doar pentru țara noastră, ci pentru întregul continent".

În ultimele săptămâni, apărarea aeriană a Ucrainei a reușit să lovească un număr relativ mare de rachete și drone rusești, dar nu toate, având în vedere amploarea atacului, conform DPA.

Din octombrie, Rusia bombardează rețeaua energetică ucraineană, provocând întreruperi repetate și prelungite ale energiei electrice și întrerupând alimentarea cu apă.

Zelenski a menționat, de asemenea, o "strategie clară" pentru a asigura producția și distribuția de energie electrică. "Este nevoie de mult efort, dar va funcționa", a spus el. "Aceasta este una dintre cele mai importante sarcini pentru anul viitor și nu am nicio îndoială că o vom controla".

Război în Ucraina, 30 decembrie | Xi Jinping a discutat cu Vladimir Putin despre o soluţie diplomatică în Ucraina 

Război în Ucraina, 29 decembrie | O rachetă lansată de armata ucraineană a căzut în Belarus. Primele imagini

Război în Ucraina, 28 decembrie | Volodimir Zelenski: "Reconstrucţia Ucrainei va fi marele proiect economic al Europei"

Război în Ucraina, 27 decembrie | Vladimir Putin interzice exporturile de petrol rusesc către țările "neprietenoase", de la 1 februarie

Război în Ucraina, 26 decembrie | Ucraina va cere eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close