Antena 3 Externe Rebelii anunță capturarea judecătorului care l-a condamnat la moarte pe Saddam Hussein

Rebelii anunță capturarea judecătorului care l-a condamnat la moarte pe Saddam Hussein

19 Iun 2014   •   10:15
Rebelii anunță capturarea judecătorului care l-a condamnat la moarte pe Saddam Hussein

Insurgenți ai grupării extremiste sunnite ''Statul Islamic din Irak și Levant'' (EIIL), precum și militanți ai partidului Baas (la guvernare sub fostul regim) care li s-au alăturat, au anunțat capturarea judecătorului Rauf Rashid Abdel Rahman, cel care în 2006 l-a condamnat la moarte pe liderul irakian înlăturat de la putere Saddam Hussein, relatează AGERPRES.''Informăm că Rauf Rashid Abdel Rahman se află în mâinile rebelilor'', menționează o postare pe pagina de Facebook a secretarului general al partidului Baas (interzis), Izzat Ibrahim al-Douri.

Informația capturării lui Rauf Rashid Abdel Rahman, care în ultimul timp exercita funcția de ministru al justiției în regiunea autonomă Kurdistan, din nordul Irakului, nu a putut fi confirmată din surse oficiale.

Fostul președinte irakian a fost executat, prin spânzurare, în dimineața zilei de 30 decembrie 2006, în ajunul sărbătorii musulmane Eid al-Adha (Sărbătoarea sacrificiului). Astfel, autoritățile au pus în aplicare sentința capitală pronunțată de Tribunalul Penal Suprem, în frunte cu judecătorul Rauf Rashid Abdel Rahman, care l-a găsit vinovat de masacrarea a 148 de oameni din localitatea șiită Dujail, ca răzbunare pentru o tentativă de atentat asupra sa, în 1982.

După execuție, simpatizanți ai lui Saddam Hussein au promis ''să se răzbune'' pe cei implicați în ''represaliile'' împotriva acestuia. În 2013, a fost executat călăul care a dus la îndeplinire sentința controversată, ce a suscitat la vremea respectivă critici nu doar în tabăra suporterilor fostului dictator irakian, ci și la nivel internațional.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close