Antena 3 CNN Externe Şantaj internaţional: Franţa refuză să schimbe un criminal iranian pe profesoara arestată la Teheran

Şantaj internaţional: Franţa refuză să schimbe un criminal iranian pe profesoara arestată la Teheran

Şantaj internaţional: Franţa refuză să schimbe un criminal iranian pe profesoara arestată la Teheran
Sursa foto: reiss Ali Vakili Rad
22 Dec 2009   •   05:52

Franţa a exclus să accepte să schimbe un asasin iranian ce execută o pedeapsă de închisoare pe viaţă pentru crimă cu o tânără profesoară franceză arestată în timpul protestelor de stradă de la Teheran.
Bernard Kouchner, ministrul de Externe,a subliniat că nu există nicio şansă să ia în considerare propunerea Teheranului de a-l elibera pe cel care l-a ucis pe fostul premier iranian la Paris în 1991.
Oferta este importantă deoarece pare a confirma că asasinul, Ali Vakili Rad, era agent iranian care a acţionat la ordinul regimului islamic.
El este unul dintre cei trei care l-au ucis pe Shapour Bakhtiar, premier al Iranului în timpul revoluţiei islamice. Ceilalţi doi au scăpat şi se presupune că sunt în Iran.
Oferta pentru schimbul de deţinuţi a venit înainte de ultima audiere a lui Clotilde Reiss, de 24 de ani, lector ce preda franceza la o universitate din Iran în momentul demonstraţiilor de stradă.
Ea a fost arestată în timp ce urmărare protestul şi acuzată de incitare la revoltă.

Deşi iniţial era ţinută în arest, protestele internaţionale au dus la permisiunea de aşteptare a verdictului la ambasada franceză, fără dreptul de a părăsi Iranul. Între timp, Paris a fost una dintre cele mai puternice voci ce au cerut sancţiuni mai dure contra Teheranului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proteste de strada inchisoare pe viata
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close