Antena 3 CNN Externe Statele G20 dau asigurări că vor susţine redresarea economică prin măsuri atente

Statele G20 dau asigurări că vor susţine redresarea economică prin măsuri atente

Statele G20 dau asigurări că vor susţine redresarea economică prin măsuri atente
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
21 Iul 2013   •   13:37
Miniştrii de Finanţe ai statelor din G20 s-au angajat sâmbãtã, la Moscova, sã susţinã redresarea economicã prin mãsuri concepute cu atenţie, care sã nu agite pieţele financiare, transmite Bloomberg, conform Mediafax.
G20 a luat în seamã apelurile ţãrilor emergente, pentru prevenirea undelor de şoc care ar putea fi provocate de restrângerea achiziţiilor de obligaţiuni de cãtre Rezerva Federalã (Fed) a Statelor Unite, atunci când creşterea economiei americane va fi suficient de solidã, se aratã într-o declaraţie a grupului.
Declaraţia reitereazã cã statele trebuie sã progreseze rapid cãtre rate de schimb valutar stabilite de piaţã şi sã evite devalorizarea monedelor în detrimentul concurenţei.
"Viitoarele schimbãri ale politicilor monetare vor continua sã fie stabilite cu atenţie şi comunicate clar", potrivit declaraţiei publicate dupã douã zile de discuţii ale miniştrilor de Finanţe şi reprezentanţilor bãncilor centrale din statele G20.
G20 susţine şi un plan al Organizaţiei pentru Cooperare Economicã şi Dezvoltare (OCDE), de îmbunãtãţire a sistemelor fiscale la nivel mondial. Grupul sprijinã astfel eforturile OCDE pentru împiedicarea companiilor mari sã foloseascã structuri complicate de proprietate pentru a evita plata taxelor acolo unde desfãşoarã majoritatea afacerilor.
"Acordul privind taxele este susţinut, dar diavolul stã în detalii. Nu este clar cum va fi aplicat", a declarat Marc Chandler, director la Brown Brothers Harriman&Co. în New York.
Speculaţiile legate de restrângerea mãsurilor de stimulare fãrã precedent de cãtre economiile dezvoltate au agitat pieţele valutare şi de obligaţiuni din ţãrile emergente, de la ultima reuniune a miniştrilor de Finanţe ai statelor G20 din aprilie, şi au atras apeluri pentru coordonare.
Randamentele obligaţiunilor au crescut, iar acţiunile au scãzut, dupã ce preşedintele Fed, Ben Bernanke, a semnalat pe 19 iunie cã banca centralã ar putea începe în acest an restrângerea achiziţiilor de obligaţiuni, în prezent de 85 de miliarde de dolari pe lunã.
Randamentul obligaţiunilor americane la 10 ani, care a urcat în iunie cu 0,36 puncte procentuale, au început sã se retragã în ultimele douã sãptãmâni, Bernanke atenuând îngrijorãrile pieţelor.
"Am învãţat ceva din asta. O anumitã reacţie este inevitabilã. Trebuie sã fii pregãtit mental pentru asta şi sã continui sã fii foarte clar", a spus guvernatorul Bãncii Canadei, Stephen Poloz.
Un oficial al Departamentului american al Trezoreriei a declarat cã G20 a confirmat revenirea volatilitãţii pieţei financiare la un nivel normal.
Potrivit declaraţiei G20, naţiunile membre vor oferi strategii credibile şi ambiţioase, la o reuniune a liderilor grupului programatã pentru septembrie. Aceste strategii vor fi suficient de flexibile pentru a ţine seama de condiţile economice pe termen scurt, dar vor aduce datoriile la un nivel mai sustenabil.
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close