Antena 3 CNN Externe Succesiunea la tron, în Marea Britanie, după moartea Reginei. Cum s-a schimbat legea privind urmașii la cârma regatului

Succesiunea la tron, în Marea Britanie, după moartea Reginei. Cum s-a schimbat legea privind urmașii la cârma regatului

Regele Charles al III-lea este cel de-al 42-lea rege al Marii Britanii, de la William Cuceritorul încoace, adică din 1066. Fiul său William, noul prinţ de Windsor, este succesorul direct la tron, urmat de copiii lui şi ai printesei Kate, în ordine: George, Charlotte şi Louis. Prinţul Harry, care era al treilea pe linia succesiunii până de curând, acum a coborat pe locul șase.

Succesiunea la tron, în Marea Britanie, după moartea Reginei. Cum s-a schimbat legea privind urmașii la cârma regatului
Sursa foto: Hepta/ Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Sep 2022   •   22:30

Potrivit regulilor Casei Regale, ordinea de succesiune este dată de data nașterii, de apropierea în grad de rudenie cu monarhul în viață dar și de numărul de copii al celui de dinainte din listă.

Astfel, așa cum Charles, cel mai vârstnic dintre cei 8 copii ai Reginei Elisabeta a II-a, a devenit rege la moartea ei, primul în linia de succesiune după actualul rege este cel mai mare băiat al lui, William.

Tocmai de aceea, imediat după proclamarea lui Charles ca Rege, William a devenit prinț de Windsor și Duce de Cornwall, titluri și domenii rezervate întotdeauna primului moștenitor al coroanei.

Imediat după William pe lista vin copiii lui și ai lui Kate: prințul George, prințesa Charlotte și ultimul născut, prințul Louis, cel care la Jubileu de acum câteva luni al Reginei a stârnit zâmbete planetare cu reacțiile lui cât se poate de naturale.

Prințul Harry, fratele lui William, este abia al șaselea la rând. El este urmat de Archie, primul său copil, iar acesta de sora lui, Lillibet, al doilea copil al cuplului Harry - Meghan Markle.

Copiii lui William și Harry au împins spre coada listei nume mari care timp de decenii au stat pe primele poziții în tabloul succesiunii. Cea mai mare cădere a suferit-o prințul Andrew, fiul Elisabetei a două și Duce de York, ajuns pe locul 9.

Interesant este faptul că prințul Andrew ar fi putut să fie nu pe locul 9 pe lista moștenitorilor ci pe locul 7 dacă Regina, cu acordul unanim al șefilor de guvern din Commonwealth, n-ar fi modificat în 2011 o regulă veche de secole care permitea femeilor să moștenească tronul Marii Britanii doar dacă nu mai aveau niciun frate în viață, chiar și mai tânăr.

Astfel prințesa Charlotte și Lilibet și-au câștigat locul în listă, în funcție de data nașterii, iar Andrew, fiul care i-a dat mari bătăi de cap Reginei, a coborât pe 9.

Succesiunea la tron, după Regele Charles

1. William Prinţul de Wales

2. Prinţul George de Wales

3. Prinţesa Charlotte de Wales

4. Prinţul Louis de Wales

5. Harry Ducele de Sussex

6. Archie Mountbatten-Windsor

7. Lilibet Mountbatten-Windsor

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close