Antena 3 CNN Externe UEFA interzice iluminarea stadionului din Munchen în culorile curcubeului. "Atunci fanii din arenă vor trebui să scoată steagurile LGBTI"

UEFA interzice iluminarea stadionului din Munchen în culorile curcubeului. "Atunci fanii din arenă vor trebui să scoată steagurile LGBTI"

UEFA a interzis iluminarea stadionului Allianz Arena în culorile curcubeului, la meciul din seara aceasta, iar un oficial al guvenului maghiar a avut o reacție furioasă vis-a-vis de intenția germanilor. Cu toate cestea, municipalitatea din Munchen își va duce planul până la sfârșit, dar într-un mod diferit.

UEFA interzice iluminarea stadionului din Munchen în culorile curcubeului. "Atunci fanii din arenă vor trebui să scoată steagurile LGBTI"
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    23 Iun 2021   •   11:21

Pentru a îi irita și mai tare pe maghiari, mai multe clădiri din Munchen vor fi iluminate în culorile curcubeului.

Primarul Dieter Reiter a anunțat că va ilumina primăria, un turn și o fabrică din apropierea stadionului.

"Noi, în Munchen, nu vom fi în niciun fel împiedicaţi să trimitem un semnal clar Ungariei şi lumii privind discriminarea homosexualilor", a declarat primarul.

"Mi se pare ruşinos că UEFA ne interzice, aici, la Munchen, să trimitem un semnal pentru toleranţă, respect şi solidaritate cu cei din comunitatea LGBT. Se invocă politica, dar gestul nu este unul politic ci un semnal transmis umanităţii", a mai continuat acesta.

UEFA a interzis colorarea stadionului

Politicienii germani și-au exprimat marți dezamăgirea față de decizia organului de conducere al fotbalului european de a respinge o cerere din partea orașului München de a-și ilumina stadionul de fotbal în culorile curcubeului, în timpul meciului de la Euro 2020 dintre Germania și Ungaria.

„Este păcat că arena din München nu are voie să strălucească în culorile curcubeului. Acesta ar fi fost un semn foarte bun de toleranță și libertate. Trebuie să ne ridicăm împotriva excluziunii și discriminării ”, a reacționat pe Twitter premierul de stat bavarez, Markus Söder.

Ministrul german al Europei, Michael Roth, a scris pe Twitter: „UEFA nu dorește culorile curcubeului pe stadionul din München? Amar, dar așteptat. Atunci fanii din arenă vor trebui să scoată steagurile (n.r. comunității LGBTI). Arătați un semn pentru diversitate și solidaritate cu comunitatea LGBTI din Ungaria și de peste tot în Europa! Drepturile LGBTI sunt drepturile omului! ”

Consiliul municipal din München ceruse permisiunea de a lumina stadionul în culori curcubeului „ca semn al toleranței și cosmopolitismului”, la câteva zile după ce parlamentul maghiar a aprobat o lege care interzice portretizarea homosexualității minorilor.

Dar într-o declarație de marți, UEFA a precizat: „Având în vedere contextul politic al acestei cereri specifice - un mesaj care vizează o decizie luată de parlamentul național maghiar - UEFA trebuie să respingă această cerere”.

Scandalul luminilor de pe stadion a urmat unui alt scandal din weekend, când portarul și căpitanul german Manuel Neuer a fost cercetat de UEFA pentru purtarea unei banderole curcubeu în timpul unui meci împotriva Portugaliei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

UEFA a concluzionat în acel caz că banderola curcubeu a este „simbolul diversității și, prin urmare, o cauză bună”, iar Neuer nu a fost pedepsit.

Luni, după ce au circulat zvonuri că UEFA urma să interzică luminile curcubeului, alte orașe germane au anunțat că le vor aprinde în numele Munchenului.

„Dacă în München nu este permis miercuri, atunci alte stadioane din țară trebuie să-și arate culorile. Fiți solidari, colegi din liga! Stadionul de fotbal din Frankfurt va trece la culorile curcubeului, în timpul meciului împotriva Ungariei ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Eintracht Frankfurt, Axel Hellmann.

Echipa de fotbal FC Köln a făcut un anunț similar marți.

Thomas Hitzlsperger, un fost internațional german gay, care s-a retras în 2013, a declarat pe Twitter că UEFA nu ar trebui să fie „jignită” de steagul curcubeu. „Gândiți-vă la cei care încă sunt discriminați. Au nevoie de sprijin.”

Reacțiile din Ungaria

Ungaria a avut o reacție furioasă asupra intenției germanilor, formulată prin declarația ministrului ungar de Externe, Peter Szijjártó.

„Consider că este foarte dăunător şi periculos atunci când cineva încearcă să amestece politica cu sportul. Au existat unele încercări de acest fel în în istoria lumii şi ele au sfârşit foarte rău”, a declarat Peter Szijjártó în marja unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe

„Toată lumea îşi dă seama că despre aceasta este vorba, noi în Ungaria am adoptat o lege pentru a proteja copiii ungari şi există un protest împotriva ei în Europa Occidentală, pe care ei încearcă să-l exprime şi prin aducerea politicii la un eveniment sportiv”, a mai spus oficialul ungar.

”Cred că aceasta face mult rău, experienţa istoriei arată că este un lucru greşit, şi cred că germanii ştiu asta, ei cu siguranţă îl ştiu foarte bine”, a încheiat Szijjártó.

În urma deciziei UEFA, același oficial a declarat: „Slavă Domnului că în cercurile conducerii fotbalului european predomină în continuare bunul simț și că nu s-au lăsat amăgiți de  provocarea politică”, potrivit Reuters. 

„UEFA a luat decizia corectă”, a continuat acesta.

Meciul intre Germania și Ungaria va avea loc astăzi, la ora 22:00, pe stadionul Allianz Arena, din Munchen.

×
Subiecte în articol: munchen Euro 2020
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close