Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Tony Blair va ajuta Albania să adere la Uniunea Europeană

Tony Blair va ajuta Albania să adere la Uniunea Europeană

Tony Blair va ajuta Albania să adere la Uniunea Europeană
03 Oct 2013   •   19:21

Fostul premier britanic Tony Blair va consilia Albania în demersul de aderare la Uniunea Europeană.

Noul premier socialist, Edi Rama, a spus că Tony Blair este "personal, voluntar şi în totalitate" de partea guvernului Albaniei şi îi va ajuta cu "experienţa extraordinară şi genialitatea sa politică".

Albania a depus pe 28 aprilie 2009 formularele pentru a se alătura celor 28 de membri ai Uniunii Europene, acelaşi an în care a devenit membru cu drepturi depline al NATO. Candidatura i-a fost garantată încă din octombrie 2012, dar aderarea e aşteptată abia în 2015.

Edi Rama, premierul pus în funcţie în septembrie, a promis 300.000 de locuri de muncă şi creşterea nivelului de trai pentru locuitorii Albaniei.

Un studiu recent arată că unul din şapte albanezi trăiesc cu mai puţini de doi dolari (1,23 lire), iar rata şomajului rămâne la cote ridicate. Cu un salariu mediu de 36,482 Leks (220 de lire) pe lună, Albania este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, după ce alegerile din 1992 au pus capăt unei perioade de 47 de ani de regim comunist.

Premierul Albaniei, Edi Rama, a promis că ţara sa va obţine statutul de membru deplin al Uniunii Europene în următorii 10 ani.

×
Subiecte în articol: Tony Blair Albania aderare
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close