Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin, prima întâlnire față în față cu un șef de stat NATO de la începutul războiului din Ucraina

Vladimir Putin, prima întâlnire față în față cu un șef de stat NATO de la începutul războiului din Ucraina

Liderul rus Vladimir Putin se întâlnește, marți, cu președintele turc, Recep Tayyin Erdogan, și cu cel iranian, Ebrahim Raisi.

Vladimir Putin, prima întâlnire față în față cu un șef de stat NATO de la începutul războiului din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2022   •   17:26

Programată pentru 19 iulie, întâlnirea trilaterală are loc în capitala iraniană, Teheran.

Este cea de-a doua vizită externă a lui Putin de la începutul războiului din Ucraina.

La finele lunii trecute, liderul de la Kremlin a vizitat Tadjikistan și Turkmenistan, ultima țară fiind gazda Summit-ului Caspic.

"La Teheran va avea loc o întâlnire a șefilor statelor-garant al procesului de la Astana, o inițiativă de promovare a reglementării situației în Siria. Putin, Raisi și Erdogan vor avea o întâlnire", a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

El a confirmat că, pe lângă întâlnirea trilaterală, va avea loc și o întâlnire bilaterală între președinții Rusiei și Turciei.

Turcia este stat membru NATO și a ținut titlurile presei internaționale, luna trecută, la Summit-ul de la Madrid, când a renunțat în ultimul moment la blocarea accesului Finlandei și Suediei în alianța militară.

De asemenea, Turcia a găzduit negocieri de pace la nivel de miniștri de Externe între Rusia și Ucraina și a contribuit, recent, la încheierea unui acord sub medierea ONU pentru deblocarea rutelor de export ale cerealelor prin porturile ucrainene.

Teheranul neagă că ar urma să livreze Rusiei drone militare

Șeful Comisiei Economice din Parlamentul de la Teheran, Mohammadreza Pour-Ebrahimi, a declarat agenției de stat IRNA că Vladimir Putin vine în Iran pentru a discuta despre "extinderea legăturilor economice" între cele două țări.

Însă oficiali din SUA indică faptul Rusia caută să cumpere din Iran sute de drone militare pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

"Informațiile noastre arată că o delegație oficială rusă a beneficiat recent de o prezentare a unor UAV (aparate de zbor fără pilot, n.r.) iraniene capabile de atac.

Din câte știm noi, este pentru prima dată când o delegație rusă a vizitat acest aerodrom (din centrul Iranului n.r.) pentru o astfel de prezentare", a declarat consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, la finele săptămânii trecute.

Teheranul a negat însă că ar urma să livreze Rusiei drone militare.

Rusia susține că Putin discută cu Erdogan despre cerealele ucrainene

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va discuta marți, la Teheran, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre mecanisme care să permită reluarea exporturilor de cereale ucrainene, blocate din cauza războiului, anunță Kremlinul.

"Suntem pregătiți de discuții pe această temă, care va fi abordată de președinții Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan", a declarat, luni, Iuri Uceakov, consilier prezidențial rus.

După discuțiile din Iran, negocieri în format multilateral, în prezența reprezentanților Moscovei, Kievului, Ankarei și Națiunilor Unite, vor avea loc în Turcia, cel mai probabil la Istanbul.

"O reuniune pe tema exporturilor de cereale probabil va avea loc săptămâna aceasta. Urmează să fie abordate aspectele tehnice: instalarea unui centru operațional în Istanbul, controale comune privind accesul și ieșirea din porturi, securizarea navigației pe culoare speciale", a afirmat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

Conform unor oficiali turci care au preferat să își păstreze anonimatul, miercuri sau joi va avea loc reuniunea pentru stabilirea detaliilor tehnice care să permită reluarea exporturilor de cereale din Ucraina.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close