Antena 3 CNN Externe Ziua Victoriei: Paradă militară la Moscova, în contextul crizei din Ucraina

Ziua Victoriei: Paradă militară la Moscova, în contextul crizei din Ucraina

Ziua Victoriei: Paradă militară la Moscova, în contextul crizei din Ucraina
Sursa foto: Foto Agerpres/Xinhua
09 Mai 2014   •   11:24

Parada militară organizată în onoarea victoriei din 1945 asupra regimului nazist a început vineri în Piaţa Roşie, la Moscova, în plină criză cu Ucraina, după anexarea Crimeei de către Rusia, informează AFP.
   
Aproximativ 11.000 de militari participă la defilare, care se doreşte o demonstraţie a forţei militare. La eveniment asistă atât preşedintele rus Vladimir Putin, cât şi premierul Dmitri Medvedev.
   
Parada a început prin trecerea în revistă, de către ministrul părării Serghei Şoigu, a trupelor masate în Piaţa Roşie, pe muzica fanfarei militare.
   
Rusia sărbătoreşte anual victoria Aliaţilor în al Doilea Război Mondial pe data de 9 mai - capitularea fiind semnată la Berlin pe 8 mai, seara târziu, adică pe 9 mai după ora Moscovei.
   
Însă acest eveniment, prin care Rusia îşi etalează puterea militară restaurată, prin lansatoare de rachete, tancuri de asalt şi bombardiere grele, prezintă o importanţă crucială, în acest an, pentru Kremlin, care se opune Occidentului în privinţa Ucrainei.
   
Anexarea Crimeei de către Rusia, după instalarea la putere a autorităţilor proeuropene la Kiev, se află la originea celei mai importante crize dintre ruşi şi occidentali de la Războiul Rece şi până în prezent, o criză care continuă să degenereze prin extinderea unor tulburări violente în estul Ucrainei, alimentând temeri cu privire la riscul izbucnirii unui război civil.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close