Antena 3 CNN High Tech Apple, dată în judecată pentru că ar fi facilitat reţelelor de publicitate acces la datele private ale clienţilor

Apple, dată în judecată pentru că ar fi facilitat reţelelor de publicitate acces la datele private ale clienţilor

Apple, dată în judecată pentru că ar fi facilitat reţelelor de publicitate acces la datele private ale clienţilor
Sursa foto: Foto: revitalizingpixels.com
28 Dec 2010   •   22:26

Compania americană Apple, producătorul iPhone şi iPad, a fost acţionată în instanţă pe motiv că ar fi facilitat transferul datelor personale ale utilizatorilor, fără consimţământul lor, către reţele de publicitate. Acest lucru ar fi fost efectuat prin intermediul aplicaţiilor destinate celor două aparate, transmite Bloomberg.
   
În reclamaţia depusă pe 23 decembrie la un tribunal din California se arată că aparatele iPhone şi iPad includ dispozitive de identificare care permit reţelelor de publicitate să urmărească ce aplicaţii descarcă utilizatorii, cât de frecvent şi pentru ce perioadă.

"Unele aplicaţii trimit reţelelor de publicitate informaţii suplimentare, precum locul unde se află utilizatorii, vârsta, genul, veniturile, etnia, orientarea sexuală şi opiniile politice", se arată în dosar.

Printre aplicaţiile incluse în sesizare se numără Pandora, Paper Toss, Weather Channel şi Dictionary.com. Acestea sunt catalogate drept acuzaţi, împreună cu Apple. Totodată, în plângere se specificaă faptul că aparatele iPhone şi iPad sunt dotate cu un un dispozitiv numit Unique Device Identifier, care nu poate fi blocat de utilizatori.

În replică, reprezentanţii companiei americane au anunţat că vor verifica toate aplicaţiile comercializate prin App Store şi nu le permite să transmită date fără acordul clienţilor.

Plângerea a fost făcută în numele lui Jonathan Lalo din Los Angeles County, care cere ca acţiunea să fie inclusă în categoria proceselor colective, pentru clienţii Apple care au descărcat aplicaţii pe iPhone şi iPad după 1 decembrie 2008 şi până săptămâna trecută.
   


×
Subiecte în articol: Apple judecata iphone iPad publicitate clienti
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close