Antena 3 CNN High Tech Noile media digitale ajută în lupta împotriva represiunilor la care sunt supuşi jurnaliştii

Noile media digitale ajută în lupta împotriva represiunilor la care sunt supuşi jurnaliştii

Noile media digitale ajută în lupta împotriva represiunilor la care sunt supuşi jurnaliştii
Sursa foto: Joel Simon
16 Feb 2010   •   19:34

Creşterea numărului de jurnalişti şi freelanceri în mediul online a făcut presa mai vulnerabilă la acte de represiune, însă noile media digitale au contribuit la creşterea nivelului de conştientizare referitor la asemenea atacuri, se arată într-un raport al CPJ, citat de Reuters
.
Potrivit raportului anual al Comitetului de Protecţie a Jurnaliştilor (CPJ) din New York, făcut public în cadrul unei conferinţe de la Tokyo, reporterii locali şi jurnaliştii care lucrează în regim de freelanceri sunt mai expuşi riscurilor de acţiuni represive din partea regimurilor dictatoriale, a guvernelor represive şi a grupărilor militare, pentru că nu beneficiază de susţinere din partea organizaţiilor media.

Cu toate acestea, informaţiile diseminate cu ajutorul blogurilor, reţelelor de socializare şi al altor forme de new media au avut un aport considerabil în lupta împotriva cenzurii în multe regiuni, deşi au existat excepţii precum China.

Potrivit raportului CPJ, alertele de e-mail, petiţiile de pe Facebook şi postările de pe bloguri au ajutat la creşterea vizibilităţii în cazurile jurnaliştilor închişi în Iran, după instituirea cenzurii asupra canalelor media oficiale, în urma controversatelor alegeri din luna iunie a anului trecut.

"Atunci când atingi o masă critică de oameni care trimit mesajul tău în blogosferă sau pe Twitter, îi convingi să semneze petiţii şi să răspândească informaţia în cadrul reţelelor de socializare, atunci obţii acoperire media şi poţi influenţa decizii guvernamentale", a declarat Joel Simon, director executiv CPJ.

În China, unde cenzura limitează accesul la informaţii, chiar şi în mediul online, susţinătorii libertăţii media se lovesc de obstacole majore. Google Inc a anunţat, luna trecută, că se gândeşte foarte serios să îşi închidă portalul din China şi să se retragă din această ţară, ca urmare a atacurilor cibernetice şi a presiunilor.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cenzura jurnalisti media Google
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close