Antena 3 CNN High Tech A apărut o nouă escrocherie pe Facebook. E o capcană! Sunt vizați cei care investesc în criptomonede

A apărut o nouă escrocherie pe Facebook. E o capcană! Sunt vizați cei care investesc în criptomonede

Pagini false de social media distribuie atacuri de tip phishing care au ca ţintă utilizatorii interesaţi să investească în criptomonede, arată un comunicat al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

A apărut o nouă escrocherie pe Facebook. E o capcană! Sunt vizați cei care investesc în criptomonede
Sursa foto: Facebook.com/DNSC
de Silvia Preda    |    07 Feb 2022   •   19:30

"Atenție la paginile false de social media care distribuie atacturi de tip #phishing / #scam ce au ca țintă utilizatorii interesați să investească în criptomonede

În imaginile de mai jos aveți o mostră a unei astfel de pagini de #Facebook, care propagă un site fals, creat special pentru a induce în eroare vizitatorii. Site-ul respectiv copiază identitatea vizuală a #Tesla, pentru a convinge potențialele victime să ofere date cu caracter personal sau financiar, sub pretextul că pot achiziționa criptomonede lansate de populara companie americană. 

De obicei, astfel de atacuri de tip phishing sunt lansate pe social media, prin postări sponsorizate (pe Facebook, #Twitter, #Instagram sau #Google). În acest caz, atacatorii folosesc imaginea companiei americane și a celebrului Elon Musk pentru a pretinde că Tesla a lansat o nouă criptomonedă, tocmai pentru că acesta din urmă este extrem de vocal pe subiectul #crypto. 

Așadar, infractorii ciberentici încearcă să profite de această asociere logică, pentru a pretinde că Tesla a lansat o monedă și că va fi o investiție bună. Din păcate pentru cei care cad în plasa infractorilor cibernetici, este vorba despre o capcană. Mai mult, fiind în faza premergătoare lansării oficiale, utilizatorul ar trebui să se grăbească pentru a putea achiziționa monede la un preț preferențial", transmite Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

DNSC prezintă mai multe poze cu astfel de pagini false

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

RECOMANDĂRI

"Dacă o ofertă din online pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența acestei promoții pe canalele oficiale ale companiei respective! La o scurtă analiză se poate observa, de exemplu, că domeniul presale-ico[.]com nu aparține celor de la Tesla și a fost înregistrat acum câteva zile (5 februarie). 

Fiți atenți la corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului! Eventuale erori flagrante pot fi un indiciu că este vorba despre un posibil atac.

Evitați furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales dacă vi se promite un câștig rapid! 

Raportați astfel de pagini care propagă concursuri, promoții false sau oportunități ireale de câștig. Mai multe raportări într-un timp scurt către rețeaua socială în cauză pot duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conținut fraudulos.

Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la telefon 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro", arată comunicatul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

×
Subiecte în articol: escrocherie criptomonede tesla
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close