Antena 3 CNN International News Au dat bani pentru căsătorii fictive, doar ca să scape de talibani. CNN a aflat cum au reușit mai multe femei afgane să plece din Kabul

Au dat bani pentru căsătorii fictive, doar ca să scape de talibani. CNN a aflat cum au reușit mai multe femei afgane să plece din Kabul

Oficiali americani care se ocupă cu procesarea migranților afgani în străinătate au alertat Departamentul de Stat, semnalând cazuri în care fete și femei afgane au recurs la căsătorii fictive pentru a deveni eligibile în vederea evacuării din Kabul, relatează CNN.

Au dat bani pentru căsătorii fictive, doar ca să scape de talibani. CNN a aflat cum au reușit mai multe femei afgane să plece din Kabul
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    03 Sep 2021   •   10:37

Aceste cazuri au fost descoperite după ce femeile în cauză au părăsit Afganistanul și au ajuns într-un punct de tranzit extern. 

Situația subliniază, din nou, disperarea resimțită de mulți afgani în contextul în care liderii talibani se pregătesc să anunțe un guvern și să aplice oficial legea islamică, foarte restrictivă pentru cetățenii de sex feminin.

Nu este clar câte femei și fete afgane au recurs la "soți de împrumut" pentru a putea fugi din țară dar fenomenul pare suficient de răspândit pentru a-i determina pe diplomații americani din Emiratele Arabe Unite - unde are loc procesarea migranților - să sesizeze administrația de la Washington.

CNN menționează că, potrivit celor relatate de femei și fete găzduite într-unul din centrele de evacuare, familiile acestora le-au aranjat căsătorii fictive și au plătit, în anumite cazuri, mii de dolari bărbaților care se calificau pentru evacuare.

Aceștia fie s-au căsătorit oficial, fie au pretins în fața autorităților că sunt soți legitimi ai femeilor evacuate.

SUA se bazează pe state terțe pentru a-i găzdui temporar pe afganii considerați vulnerabili care au fost evacuați din Kabul în cele două săptămâni care au urmat căderii capitalei în mâinile talibanilor.

Odată ajunși în aceste state terțe, afganii sunt triați și verificați înainte de a li se permite să își continue călătoria.

Unii ajung în Statele Unite, unde oficialitățile au amenajat mai multe baze militare ca loc temporar de găzduire pentru refugiați.

CNN notează că în perioada în care s-au aflat anterior la putere, între anii 1996 și 2001, talibanii au interzis fetelor să meargă la școală și nu le-au permis femeilor să muncească.

Liderii actuali ai talibanilor spun că vor permite femeilor să muncească și chiar să meargă la universitate, însă există suspiciuni puternice că aceste promisiuni vor fi onorate, în condițiile în care militanții au repetat că "femeile afgane vor avea drepturi în conformitate cu legea islamică, Sharia".

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close