Antena 3 CNN International News Summit-ul G7, umbrit de proteste în Irlanda de Nord împtriva protocolului post-Brexit

Summit-ul G7, umbrit de proteste în Irlanda de Nord împtriva protocolului post-Brexit

Mii de protestatari au mărșăluit în Belfast, în Irlanda de Nord, împotriva protocolului conceput să evite o frontieră fizică cu Republica Irlanda după Brexit, relatează CNN.

Summit-ul G7, umbrit de proteste în Irlanda de Nord împtriva protocolului post-Brexit
de Adrian Iclozan    |    11 Iun 2021   •   16:16

Protocolul, care încă nu este implementat, face parte din acordul încheiat între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Este de așteptat ca impasul în implementarea acestui protocol să fie discutat la Summit-ul G7, care a început vineri.

Joi, circa 3.000 mii de loialiști atașați de identitatea britanică au defilat prin cel mai mare oraș din Irlanda de Nord și au dat foc unui banner cu imaginea Irlandei unite, utilizate de partidul republican Sinn Fein.

Ideea protocolului este de a menține Irlanda de nord în zona vamală europeană și în piața unică de bunuri, fără a impune un control fizic asupra mărfurilor care trec frontiera în Irlanda. 

Această abordare creează însă o frontieră maritimă de facto între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.

Marea Britanie încă nu a implementat prevederile protocolului, invocând, între altele, intenția de a evita o penurie de bunuri alimentare britanice în Irlanda de Nord.

Neaplicarea protocolului riscă să pericliteze Acordul de pace din Vinerea Mare, din 1998, care a pus capăt violențelor întinse pe decenii în Irlanda de Nord.

Chestiunea a fost discutată între președintele SUA, Joe Biden, și premierul britanic, Boris Johnson înaintea debutului oficial al summit-ului G7.

Johnson a negat zvonurile că Biden l-ar fi presat să implementeze protocolul prevăzut în acordul Brexit, susținând că "SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană au dorința comună de a menține Acordul din Vinerea Mare și echilibrul procesului de pace".

×
Subiecte în articol: Irlanda de Nord proteste G7
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close