Antena 3 CNN International News Gazprom a oprit furnizarea de gaz spre Europa prin conducta Yamal, care traversează Polonia

Gazprom a oprit furnizarea de gaz spre Europa prin conducta Yamal, care traversează Polonia

Gigantul energetic de stat rus Gazprom a declarat că va înceta să mai trimită gaz rusesc prin conducta Yamal care traversează Polonia, după ce Kremlinul a impus sancțiuni unor companii străine.

Gazprom a oprit furnizarea de gaz spre Europa prin conducta Yamal, care traversează Polonia
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Mai 2022   •   17:23

Gazprom a spus că sancțiunile includ EuRoPol Gaz, care deține secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.

”A fost instituită o interdicție privind tranzacțiile și plățile în favoarea persoanelor sancționate, în special pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție a utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol Gaz pentru a transporta gaz rusesc prin Polonia”, a spus un reprezentant al Gazprom. .

Este cea mai recentă tensiune pe gaz între Rusia și Polonia. Luna trecută, Gazprom a declarat că a oprit complet livrările către compania poloneză de gaz PGNiG și Bulgargaz din Bulgaria, după ce au refuzat să răspundă cererii Moscovei de a plăti în ruble și nu în euro sau dolari.

Conducta Yamal trece din Rusia prin Belarus spre Polonia și Germania. Potrivit analistului energetic Bruegel, acesta reprezintă o mică parte din fluxurile de gaze rusești către Europa, iar utilizarea sa a scăzut brusc de la începutul războiului.

Autoritatea germană de reglementare a energiei a minimizat impactul asupra livrărilor sale. Acesta a declarat pentru Reuters într-o declarație că oprirea fluxului de gaz prin Yamal nu va pune în pericol livrările germane, deoarece „aproape niciun gaz către Germania a trecut prin această conductă de săptămâni”.

×
Subiecte în articol: Gazprom Rusia sanctiuni Yamal gaz
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close