Antena 3 CNN International News Kim Jong Un mobilizează armata nord-coreeană în lupta cu focarul de COVID-19

Kim Jong Un mobilizează armata nord-coreeană în lupta cu focarul de COVID-19

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a mobilizat armata pentru a răspunde primului focar de COVID-19 recunoscut oficial al țării, în timp ce națiunea se străduiește să abordeze ceea ce presa de stat a descris drept o ”urgență națională majoră”.

Kim Jong Un mobilizează armata nord-coreeană în lupta cu focarul de COVID-19
Sursa foto: Hepta / DPA Images
de Cerasela Stafie    |    17 Mai 2022   •   12:07

În ciuda faptului că toate orașele au fost în lockdown de joi, alte 392.920 de cazuri noi de ”febră” și opt decese au fost înregistrate doar în weekend, a informat luni mass-media de stat KCNA, deși nu a fost specificat COVID-19 drept cauză a deceselor.

Numărul total de cazuri raportate este 1,2 milioane, cu peste 648.000 de persoane vindecate, iar numărul total de decese ajunge la 50. Cu toate acestea, mulți experți sunt sceptici cu privire la cifrele oficiale. Puțini cred că o țară de aproximativ 25 de milioane de oameni a fost cruțată până acum de un virus care a infectat milioane de oameni în întreaga lume.

La o întâlnire de urgență a oficialilor, duminică, Kim Jong Un a spus că medicamentele furnizate de stat nu au ajuns în farmacii și la oameni la timp. El a criticat oficialii pentru că ”nu recunosc în mod corespunzător criza actuală, ci doar vorbesc despre spiritul de a sluji cu devotament poporul”, potrivit KCNA.

Cabinetul și oficialii din domeniul sănătății publice au prestat o ”muncă iresponsabilă” și  au dat dovadă de o proastă ”organizare și execuție”.  Directorul parchetului central a fost acuzat de ”lene și neglijență a datoriilor sale”.

Kim a ordonat grupului medical al armatei să lucreze la ”stabilizarea imediată a aprovizionării cu medicamente în orașul Phenian”, potrivit presei de stat, și a discutat modalități de a asigura igiena în farmacii. După întâlnire, liderul nord-coreean a vizitat farmaciile din capitală, unde a evidențiat lipsa de medicamente.

În weekend, televiziunea de stat a țării a difuzat imagini cu lucrători medicali care pulverizau străzile goale. De asemenea, a publicat un interviu cu un medic care îi sfătuia pe pacienții cu COVID-19 să ia medicamente, inclusiv paracetamol și ibuprofen, dar erau îndemnați să utilizeze și medicina tradițională coreeană, cum ar fi administarea de Cheongsimhwan, o pastilă formată din diferite ierburi.

Un focar de Covid-19 s-ar putea dovedi dezastruos pentru Coreea de Nord, cu o infrastructură de sănătate dărăpănată, o lipsă a echipamentelor de testare și o majoritate a populației nevaccinată. Nu se știe că țara a importat vaccinuri împotriva coronavirusului, deși este eligibilă pentru programul global de distribuire a vaccinurilor Covid-19, Covax.

Având în vedere caracterul opac al regimului și izolarea statului, care a crescut odată cu pandemia, este extrem de dificil de evaluat situația reală pe teren. Coreea de Sud a oferit asistență luni, deși nu este clar dacă Phenianul va accepta ajutorul.

”Nu trebuie să avem rețineri în a oferi asistența necesară poporului nord-coreean, care este expus amenințării coronavirusului. Dacă autoritățile nord-coreene acceptă, nu vom exclude niciun sprijin, cum ar fi medicamentele, inclusiv vaccinurile Covid-19, echipamentele și personalul medical”, a declarat noul președinte Yoon Suk Yeol, în timpul primului său discurs bugetar în legislatură, adăugând că oferta vine indiferent de considerente politice și militare.

Ministrul de externe al Coreei de Sud a declarat vineri că a discutat despre acordarea de ajutor umanitar Coreei de Nord în timpul unui apel cu omologul său american. Ministerul pentru Unificare al Coreei de Sud a declarat că a notificat luni Coreea de Nord de oferta sa, prin intermediul biroului comun de legătură inter-coreean. Scrisoarea oficială include posibilitatea livrării de consumabile medicale, inclusiv vaccinuri, măști și truse de testare, precum și o ofertă de ”discuții la nivel de lucru” între cele două țări. Nu au primit un răspuns la această notificare încă.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close