Antena 3 CNN International News Omenirea redeschide drumul spre Lună. Artemis 1 se lansează la cinci decenii după ultima misiune cu echipaj uman pe astrul nopții

Omenirea redeschide drumul spre Lună. Artemis 1 se lansează la cinci decenii după ultima misiune cu echipaj uman pe astrul nopții

Misiunea Artemis 1 a NASA se pregătește să ia startul spre Lună.

Omenirea redeschide drumul spre Lună. Artemis 1 se lansează la cinci decenii după ultima misiune cu echipaj uman pe astrul nopții
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Aug 2022   •   19:33

Lansarea este programată luni, 29 august, ora 8:33, ora Coastei de Est în SUA (ora 15:33 în România) dar respectarea sa depinde, bineînțeles, de condițiile meteorologice.

Aceasta este prima misiune spațială concepută să ajungă în imediata vecinătate a Lunii, după aproape o jumătate de secol de la încheierea programului Apollo, singurul în cadrul căruia oamenii au ajuns pe satelitul natural al Pământului.

Nava spațială Orion, fără echipaj, va fi lansată cu ajutorul unei rachete de ultimă generație, Space Launch System, dezvoltată timp de 10 ani de către NASA.

Este cea mai puternică astfel de rachetă proiectată vreodată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Orion va folosi gravitația Lunii pentru a se întoarce pe Pământ

După lansarea de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, Orion va intra pe orbita Terrei, apoi va folosi sistemul de propulsie pentru a-și continua drumul către Lună.

Va accelera până la o viteză de 36 de mii de kilometri pe oră și va călători mii de km "în spatele" astrului nopții, mai departe decât a zburat vreodată o navă spațială construită pentru oameni.

Orion se va înscrie pe orbită lunară, va face un tur și apoi se va folosi de gravitația satelitului nostru natural pentru a reporni spre casă.

Aceasta este doar prima misiune Artemis.

Cea de-a doua va avea și oameni la bord iar în cea de-a treia, omul va ajunge din nou pe Lună.

Antena 3 va dezbate pe larg acest subiect în emisiunile zilei de luni.

×
Subiecte în articol: Artemis 1 Luna Orion NASA Apollo
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close