Antena 3 CNN International News Duma de Stat de la Moscova a ratificat anexarea regiunilor ucrainene

Duma de Stat de la Moscova a ratificat anexarea regiunilor ucrainene

Parlamentul de la Moscova a început, luni, procesul de aprobare a deciziei președintelui Vladimir Putin, de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Duma de Stat de la Moscova a ratificat anexarea regiunilor ucrainene
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    03 Oct 2022   •   15:26

Decizia președintelui rus, care încalcă Dreptul internațional, a fost luată în contextul în care armata ucraineană a înregistrat mai multe victorii în fața trupelor ruse, amenințând controlul Moscovei în regiunile acaparate în lunile de război.

În Duma de Stat, camera parlamentară inferioară, ratificarea tratatelor de anexare a fost votată, luni, în unanimitate, după cum semnalează canalul Telegram Nexta.

Este de așteptat ca întreg traseul parlamentar al anexărilor să se întindă pe mai multe zile, deși actul în sine este o formalitate, notează CNN.

Președintele rus și aliații săi controlează ambele camere ale forului legislativ rus, iar spațiul de dizidență politică s-a îngustat în ultimii ani, ca urmare a reprimării exercitate de stat, adaugă sursa citată.

Mișcările de la Kremlin, din Duma de Stat și din Consiliul Federației sunt în contrast puternic cu realitatea de pe front: o mare parte a teritoriului pe care Moscova îl revendică în Donețk se află în prezent sub controlul forțelor ucrainene. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, duminică, recapturarea orașului strategic Liman din regiunea Donețk. În plus, armata Kievului a anunțat recucerirea localităților Drobișeve și Torskoe, plasând trupele ucrainene într-o poziție mai favorabilă pentru a recupera regiunea Lugansk.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Trupele Kievului au creat un "cap de pod" spre Lîsîceansk

Oficiali și propagandiști pro-ruși, citați de CNN, au anunțat, luni, că ucrainenii au avansat în Lugansk - aflat aproape în totalitate sub controlul Moscovei.

Trupele de apărare au eliberat la finele lui septembrie localitatea Bilogorivka  și au constituit un punct de sprijin orientat spre Lîsîceansk, oraș din care ucrainenii s-au retras în luna iulie.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat la CNN că apreciază că Ucraina înregistrează progrese într-o a treia regiune, Herson, mulțumită, în parte, armelor furnizate de Washington.

Secretarul american al Apărării: "Ucrainenii fac progrese în Herson"

"Ce vedem în prezent este o anumită schimbare în dinamica de pe câmpul de luptă. (Ucrainenii) s-au descurcat foarte bine în regiunea Harkov și au profitat de oportunități. Luptele în regiunea Herson sunt ceva mai lente, dar (ucrainenii) fac progrese", a estimat el. 

Herson și Zaporojie (în sud) și Donețk și Lugansk (în est) sunt regiunile a căror anexare a fost anunțată, vineri, de președintele rus Vladimir Putin, într-un discurs susținut la Kremlin, după așa-zise referendumuri despre care presa internațională a relatat că s-au desfășurat, efectiv, cu locuitorii din zonele respective sub amenințarea armelor.

Donețk și Lugansk reprezintă, totodată, zonele în care pro-rușii au constituit așa-numite republici separatiste după anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

Locuitorii din Herson și Zaporojie, "consultați" cu privire la granițe

Locuitorii din Herson și Zaporojie vor fi întrebați unde ar trebui să fie granițele regiunilor lor.

Anunțul autorităților de la Kremlin apare în condițiile în care teritoriile anexate de Rusia nu sunt controlate în totalitate de ruși, iar armata ucraineană avansează spre sud.

"Vom continua să ne consultăm cu oamenii care locuiesc în aceste zone", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a anunțat anexarea a patru teritorii ucrainene, săptămâna trecută, dar niciunul nu se află în totalitate sub controlul forțelor Moscovei.

Potrivit Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW), Moscova controlează 72% din suprafața regiunii Zaporojie şi circa 88% din cea a Hersonului, inclusiv capitala omonimă.

Galerie foto: Distrugeri masive în Dolina, regiunea Donețk, după retragerea trupelor ruse. În galeria de imagini se pot observa ruinele bisericii Sf. Gheorghe din localitate

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Herson donetk Lugansk Zaporojie
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close