Antena 3 CNN International News Rusia vrea să pună mâna pe judecătorii de la Haga care au emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin

Rusia vrea să pună mâna pe judecătorii de la Haga care au emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin

Judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) care au emis mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război sunt vizați de autoritățile de la Moscova.

Rusia vrea să pună mâna pe judecătorii de la Haga care au emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2023   •   15:44

Împotriva acestora s-a pus în mișcare o acțiune penală în Rusia, notează CNN.

Mai mult, Comitetul de Investigații al Rusiei îi va pune, în curând, pe judecătorii de la Haga pe lista persoanelor căutate de autoritățile din această țară.

Informația este confirmată de Aleksandr Bastrikin, președintele Comitetului de Investigații.

Citește și: Rusia avertizează țara care l-ar putea aresta pe Vladimir Putin, dacă acesta va participa aici la un summit internațional

"Comitetul de Investigații a deschis un dosar penal împotriva președintelui (CPI) și a trei judecători, care au influențat în mod activ adoptarea acestei decizii (emiterea mandatului de arestare pe numele lui Putin și al altui oficial rus, n.r.). În curând, aceștia vor fi trecuți pe lista persoanelor căutate", a declarat Bastrikin la un forum juridic desfășurat la Sankt Petersburg.

În data de 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzați de deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Curtea a declarat că există "motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă răspundere penală individuală" pentru presupusele crime, comise alături de alte persoane, și pentru faptul că "nu a exercitat un control adecvat asupra subordonaților civili și militari" care au comis faptele.

Acuzațiile CPI au fost primele formulate în mod oficial împotriva oficialilor de la Moscova de la declanșarea invaziei în Ucraina, anul trecut.

Rusia nu este membră a Curții Penale Internaționale și nu recunoaște jurisdicția acesteia. 

Întrucât instanța de la Haga desfășoară procese în absență, un oficial rus pus sub acuzare ar trebui să fie predat de Moscova sau arestat în afara Rusiei pentru a putea fi judecat.

Kremlinul a catalogat acțiunile CPI drept "scandaloase și inacceptabile".

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close