Antena 3 CNN International News Regina Elisabeta i-a retras Prințului Andrew titlul de Alteță Regală și toate distincțiile militare

Regina Elisabeta i-a retras Prințului Andrew titlul de Alteță Regală și toate distincțiile militare

Prințului Andrew al Marii Britanii i-au fost retrase, de către Regina Elisabeta, distincțiile militare. De asemenea, el nu va mai putea utiliza titlul de Alteță Regală.

Regina Elisabeta i-a retras Prințului Andrew titlul de Alteță Regală și toate distincțiile militare
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    13 Ian 2022   •   23:49

Decizia a fost luată de Casa Regală după ce un judecător a decis să meargă mai departe cu procesul civil pentru abuz sexual împotriva fiului Reginei.

"Cu aprobarea și acordul Reginei, afilierile militare ale Ducelui de York și patronatele regale au fost returnate Reginei. Ducele de York va continua să nu-și asume nicio îndatorire publică și apără acest caz ca cetățean privat", a transmis palatul Buckingham.

”Toate rolurile Ducelui au fost returnate Reginei cu efect imediat pentru redistribuirea altor membri ai Familiei Regale. Pentru claritate, nu se vor întoarce la Ducele de York”, se mai arată în comunicat.

Miercuri, un judecător din New York s-a pronunțat împotriva unei moțiuni a echipei de avocați a lui Andrew de a respinge un proces civil introdus împotriva lui de Virginia Giuffre, care susține că a fost traficată de finanțatorul Jeffrey Epstein și că a fost forțată să întrețină relații intime cu prințul la vârsta de 17 ani.  Andrew a negat cu fermitate aceste afirmații.

Acuzațiile împotriva lui Andrew, împreună cu relația sa cu infractorul sexual condamnat Epstein au pătat deja reputația prințului. Dar perspectiva unui proces public care ar atrage atenția la nivel mondial l-ar putea pune pe Andrew, al treilea copil (și, se pare, că fiul favorit) al Reginei Elisabeta a II-a, într-o situație fără precedent pentru un membru al casei regale britanice.

În 2019, Andrew a renunțat la îndatoririle sale publice, ca urmare a acuzațiilor sale inițiale și a reacțiilor de după acestea. El a mai fost văzut în public foarte rar, ultima dată în zilele de după moartea tatălui său, Prințul Philip, la începutul anului 2021.

Cazul împotriva lui Andrew

Virginia Giuffre și-a depus dosarul împotriva lui Andrew în conformitate cu Legea privind victimele minore din New York, o lege de stat adoptată în 2019, care a extins termenul de prescripție în cazurile de abuz sexual asupra copiilor, pentru a le oferi mai multe oportunități de a căuta dreptate.

Un avocat al lui tinerei a declarat pentru CNN în august că procesul civil trebuie să arate că ”toți autorii abuzurilor ar trebui să fie trași la răspundere”.

Femeia spune că a fost traficată de Epstein și forțată să întrețină relații sexuale cu prietenii săi, inclusiv cu prințul, pe vremea când ea era minoră. Ea a spus că atacurile au avut loc în Londra, New York și Insulele Virgine americane, că Andrew știa că ea era minoră la acea vreme și că fusese traficată de Epstein.

Ea solicită despăgubiri ”într-o sumă care urmează să fie stabilită la proces”, precum și onorariile avocaților și alte compensații suplimentare, ”după cum Curtea le poate considera drepte și adecvate”.

Avocații lui Andrew au depus o moțiune de respingere la sfârșitul anului trecut, dar acest efort a eșuat miercuri și acum trebuie să-l pregătească pe prinț să se confrunte cu un tribunal din New York. Aceștia ar putea încerca și să negocieze o înțelegere cu Giuffre, pentru a evita ca dosarul să intre în proces.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close