Antena 3 CNN International News Rusia a trecut la ofensivă în regiunea Harkov. Ucraina evacuează orașul Kupiansk

Rusia a trecut la ofensivă în regiunea Harkov. Ucraina evacuează orașul Kupiansk

Autoritățile locale au emis un ordin de evacuare obligatorie a orașului Kupiansk și a zonelor învecinate, pe fondul avansului trupelor rusești.

Rusia a trecut la ofensivă în regiunea Harkov. Ucraina evacuează orașul Kupiansk
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Aug 2023   •   15:53

Kupiansk a fost eliberat de ruși anul trecut, în septembrie, împreună cu mai multe localități, în cadrul unei ofensive fulgerătoare a forțelor ucrainene.

În ultimele săptămâni însă, Rusia și-a intensificat atacurile aeriene și barajele de artilerie în tentativa de a captura orașul pentru a doua oară, relatează CNN.

Ordinul emis joi prevede evacuarea obligatorie a locuitorilor din oraș, precum și din localitatea Zaoskilia, care se află pe malul estic al râului Oskil.

Citește și: "După război, Rusia va înceta să existe ca amenințare militară pentru Europa!" | Un consilier al lui Zelenski cere occidentalilor să aibă răbdare cu contraofensiva Kievului

Documentul precizează că, "ținând cont de bombardamentele constante și de situația de securitate de pe teritoriul districtului", se procedează la evacuarea obligatorie a unui număr de așezări din nordul și estul orașului, unde încă locuiesc civili.

Kupiansk avea circa 25.000 de locuitori înainte de războiul declanșat de Rusia.

Cum a trecut Rusia din defensivă în ofensivă la Kupiansk

Oficialii ucraineni spun că întăririle substanțiale ale Rusiei au transformat frontul din estul regiunii Harkov într-un epicentru al ostilităților, în timp ce forțele Kievului rezistă.

Ruslan Muziciuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale din Ucraina, a declarat, joi, că "numărul forțelor și mijloacelor inamicului și activarea recentă a acestora (...) au ca scop încercarea de a întoarce situația în această secțiune a frontului".

Potrivit oficialului ucrainean, rușii au adus acolo unități de asalt aeropurtate și unități de tancuri, care, cu sprijinul aviației și al artileriei, atacă pozițiile apărătorilor ucraineni.

"În ultimele săptămâni, au avut loc peste 50 de atacuri aeriene în fiecare zi, iar uneori, mai mult de 80", a spus Ruslan Muziciuk.

Comandant ucrainean de rang înalt: "Situația este dificilă, dar sub control"

În timp ce Rusia încearcă să preia inițiativa la Kupiansk, un alt oficial al Gărzii Naționale ucrainene, Mikola Urșalovici, a declarat că unitățile forțelor de apărare au reușit să mențină înălțimile dominante din jurul satelor Vilșana și Novoselivske, situate la est de oraș și unde rușii susțin că au făcut unele progrese.

Serghei Cherevatîi, comandantul adjunct al Grupului militar Est, a declarat că pe direcția Kupiansk apărarea"a fost întărită, iar capacitățile de atac au fost îmbunătățite.

"Situația este dificilă, dar sub control", a comentat el.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close