Antena 3 CNN International News Rusia confirmă numele discutate cu americanii pentru schimbul de prizonieri

Rusia confirmă numele discutate cu americanii pentru schimbul de prizonieri

Un oficial rus a confirmat numele avute în vedere de Moscova și de Washington pentru un schimb de prizonieri.

Rusia confirmă numele discutate cu americanii pentru schimbul de prizonieri
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Aug 2022   •   14:45

Alexandr Darciev, director pentru America de Nord în Ministerul de Externe al Rusiei, a dezvăluit numele într-o declarație pentru agenția TASS.

Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare din SUA, și cetățenii americani Brittney Griner și Paul Whelan, încarcerați în Rusia, sunt cei pentru care negociază cele două părți.

Anterior, presa americană a relatat că oficialii americani au trimis Moscovei o propunerea privind schimbarea lui Bout cu Griner și Whelan.

"Această problemă destul de sensibilă a schimbului de cetățeni ruși și americani condamnați este discutată prin canalele definite de președinții noștri. Aceste persoane sunt, într-adevăr, în discuție.

Partea rusă caută de mult eliberarea lui Viktor Bout. Detaliile ar trebui să să fie lăsat în seama profesioniștilor", a menționat Alexandr Darciev.

În urmă cu zece zile, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a confirmat că țara sa este pregătită să discute un schimb de prizonieri.

Lavrov: "Rusia, gata să discute, dar prin canalul de comunicare stabilit între președinți"

Lavrov a făcut declarația la o zi după ce baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată de un tribunal din zona Moscovei la 9 ani de închisoare pentru contrabandă cu droguri.

"Cu privire la chestiunea persoanelor care sunt condamnate în Rusia și în Statele Unite ... există un anumit canal care a fost agreat de (președintele rus, Vladimir Putin, și de președintele SUA, Joe Biden) și, indiferent ce se declară în mod public, acest canal va rămâne în vigoare", a spus Lavrov, aflat în capitala cambodgiană Phnom Penh, conform agenției RIA Novosti.

"Suntem gata să discutăm acest subiect, dar în cadrul acestui canal de comunicare stabilit între președinți", a adăugat el.

Suspiciuni că procesul și condamnarea lui Brittney Griner sunt folosite politic de Rusia

Procesul și condamnarea la închisoare a baschetbalistei Brittney Griner au alimentat temerile că acest cetățean american este folosit drept "pion politic" de Rusia în războiul său contra Ucrainei.

Pe parcursul audierilor în instanță, Griner s-a declarat vinovată la acuzațiile aduse, în speranța unei pedepse mai ușoare.

Ea a fost arestată în data de 17 februarie, anul curent, pe un aeroport din Moscova, după ce în bagajele sale a fost găsită o cantitate mai mică de un gram de ulei de canabis.

Avocații sportivei americane au declarat în instanță că Griner lua această substanță în SUA - unde utilizarea ei este legală - pe bază de prescripție medicală, pentru ameliorarea durerilor provocate de leziuni cronice.

Apărătorii au precizat că Griner nu a consumat stupefiante în Rusia.

Acuzata s-a declarat conștientă de legile stricte din Rusia care interzic orice fel de utilizare a canabisului și a spus că a luat drogul cu ea în febra împachetării bagajelor.

Ea a mai spus că nu a intenționat să rănească pe nimeni și nici să încalce legile.

Foto principală: Sediul Ministerului rus de Externe (în plan îndepărtat), Moscova

Foto interior: Viktor Bout, Brittney Griner și Paul Whelan

×
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close