Antena 3 CNN International News Propunere-bombă de la Washington pentru Moscova: celebrul traficant rus de arme Viktor Bout în schimbul a doi cetățeni americani

Propunere-bombă de la Washington pentru Moscova: celebrul traficant rus de arme Viktor Bout în schimbul a doi cetățeni americani

După luni de dezbateri interne, administrația președintelui american Joe Biden a decis să-l ofere la schimb pe Viktor Bout pentru doi americani deținuți de Rusia, Brittney Griner și Paul Whelan.

Propunere-bombă de la Washington pentru Moscova: celebrul traficant rus de arme Viktor Bout în schimbul a doi cetățeni americani
Sursa foto: Wikipedia / CNN
de Adrian Iclozan    |    28 Iul 2022   •   06:45

Informația este transmisă de CNN.

Bout este un fost un traficant de arme rus care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA.

Supranumit "negustorul morții", el a fost condamnat în 2011.

Activitatea sa a fost atât de proeminentă, încât a inspirat un film artistic produs la Hollywood, lansat în 2005, cu Nicholas Cage în rolul lui Bout.

Surse citate de CNN arată că planul de a-l schimba pe Bout cu Whelan și Griner a primit sprijinul președintelui Joe Biden, după ce a fost discutat de la începutul acestui an.

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat, miercuri, că oficiali de la Washington i-au prezentat Moscovei o "propunere substanțială" cu mai multe săptămâni în urmă pentru Whelan și Griner, despre care SUA susține că sunt închiși pe nedrept.

Americanii deținuți în Rusia, acuzați de trafic de droguri și spionaj

Într-o conferință de presă la Departamentul de Stat, Blinken a spus că președintele Biden a fost "direct implicat" în demers și a aprobat propunerea.

Blinken nu a confirmat direct că Bout a făcut parte din înțelegere, arătând că nu poate dezvălui niciunul dintre detaliile din propunerea pentru partea rusă.

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner este judecată în Rusia sub acuzația de trafic de droguri, după ce a fost arestată la un punct vamal în februarie.

Paul Whelan, care are cetățenie americană, canadiană, britanică și irlandeză, a fost membru al Infanteriei Marine din SUA și este arestat în Rusia din decembrie 2018, notează CNN.

El a fost condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj.

Statele Unite neagă acuzațiile formulate de autoritățile ruse în cazul celor doi.

Foto, de la stânga la dreapta: Viktor Bout, Brittney Criner și Paul Whelan

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close