Antena 3 CNN International News WTA suspendă toate turneele din China, după acuzațiile lui Peng Shuai. Reacția autorităților de la Beijing

WTA suspendă toate turneele din China, după acuzațiile lui Peng Shuai. Reacția autorităților de la Beijing

Asociația de tenis feminin (WTA) a anunțat miercuri suspendarea imediată a tuturor turneelor ​​din țară, inclusiv cel din Hong Kong, ca răspuns la tăcerea autorităților de la Beijing la acuzațiile de agresiune sexuală aduse de Peng Shuai. Reacția Chinei a venit cu rapiditate.

WTA suspendă toate turneele din China, după acuzațiile lui Peng Shuai. Reacția autorităților de la Beijing
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    02 Dec 2021   •   16:45

Una dintre cele mai cunoscute sportive din China, Peng, a acuzat public un fost oficial de top al Partidului Comunist, vicepremierul Zhang Gaoli, că a forțat-o să întrețină relații intime în urmă cu trei ani, într-o postare ștearsă de pe rețelele de socializare, la 2 noiembrie.

Tenismena a fost imediat înăbușită de cenzura generală și a dispărut din vizorul public timp de mai bine de două săptămâni, ceea ce a determinat lumea tenisului feminin să ceară răspunsuri cu privire la locul ei, precum și o anchetă completă asupra acuzațiilor făcute.

Pe fondul presiunii internaționale tot mai mari, indivizii care lucrează pentru mass-media controlată de guvernul chinez și sistemul sportiv de stat au lansat o serie de fotografii și videoclipuri ca „dovadă” că sportiva este în viață.

În acest context, Asociația de tenis feminin (WTA) a anunțat, miercuri, suspendarea imediată a tuturor turneelor ​​din China, inclusiv cel de la Hong Kong, ca sprijin pentru tenismenă și răspuns la tăcerea autorităților cu privire la acuzațiile acesteia.

Președintele și CEO-ul WTA, Steve Simon, a spus că decizia s-a bazat pe răspunsul „inacceptabil” al oficialilor chinezi, inclusiv grăbirea să cenzureze acuzațiile lui Peng și ignorarea apelurilor pentru o investigație completă și transparentă.

„Cu bună conștiință, nu văd cum le pot cere sportivilor noștri să concureze acolo când Peng Shuai nu are voie să comunice liber și se pare că a fost presată să contrazică acuzația ei de agresiune sexuală”, a spus Simon.

„Având în vedere starea actuală a lucrurilor, sunt, de asemenea, foarte îngrijorat de riscurile cu care s-ar putea confrunta toți jucătorii și personalul nostru dacă ar fi organizate evenimentele din China în 2022”, a adăugat.

Reacția Chinei

Beijingul a respins decizia, iar publicația de stat din China, Global Times, a acuzat WTA că „a dat un exemplu prost pentru întreaga lume sportivă”, într-un editorial extrem de critic, publicat joi.

În articolul respectiv, anunțul WTA  este numit un „show exagerat”, menit să acționeze ca „o pârghie a opiniei publice occidentale împotriva sistemului politic al Chinei”.

China „se opune ferm oricărui act care politizează sportul”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Wang Wenbin, în timpul unei conferințe de joi.

"Din păcate, conducerea din China nu a abordat această problemă foarte serioasă într-un mod credibil. Deși acum știm unde se află Peng, am serioase îndoieli că ea este liberă, în siguranță și nu este supusă cenzurii, constrângerii și intimidării," a răspuns șeful WTA.

Autoritățile chineze nu au recunoscut acuzațiile lui Peng împotriva lui Zhang, care a dispărut din viața publică de la pensionarea sa în 2018, și nu există indicii că o investigație este în curs. Rămâne neclar dacă Peng și-a raportat acuzațiile la poliție.

Ce se știe despre Peng Shuai

Pe 21 noiembrie, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a transmis că președintele său, Thomas Bach, a susținut un apel video de 30 de minute cu Peng, alături de un oficial sportiv chinez și un reprezentant suplimentar al CIO. El a explicat că în timpul convorbirii, Peng părea că „se descurcă bine” și a fost „relaxată”, adăugând că „ar dori să-i fie respectată intimitatea”.

CIO nu a explicat cum a fost organizat apelul video cu Peng și nu a publicat videoclipul. A fost prima discuție oficială între sportivă și reprezentanții comitetului, după acuzațiile din 2 noiembrie.

Dick Pound, membru al Comitetul Internațional Olimpic (CIO), a spus că „concluzia unanimă” a celor care au participat la respecttivul apel din 21 noiembrie este că Peng este bine.

Ulterior, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a susținut, miercuri, o a doua convorbire cu Peng Shuai și a declarat că tenismena a „reconfirmat” că este în siguranță și bine, având în vedere „situația dificilă” în care se află.

Rezumând al doilea apel, organizația sportivă a spus că i-a oferit campioanei chineze „sprijin larg” și s-a angajat să rămână în contact regulat cu ea, adăugând că „a convenit deja asupra unei întâlniri personale în ianuarie”.

×
Subiecte în articol: Peng Shuai China Beijing WTA
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close