Antena 3 CNN Life Familie Boli cu transmitere sexuala: 5 mituri despre herpesul genital

Boli cu transmitere sexuala: 5 mituri despre herpesul genital

Boli cu transmitere sexuala: 5 mituri despre herpesul genital
28 Feb 2013   •   15:57

Herpesul genital este declarat ca fiind extrem de comun in randul persoanelor active sexual. Statisticile spun ca o persoana din sase este infectata cu herpes genital, transmis de virusul simplex. Despre herpesul genital circula o multitudine de mituri, iar lipsa de informare a unora duce la raspandirea cu repeziciune a virusului. Iata 5 mituri despre herpesul genital, demolate de specialistii site-ului Yourtango.com.

 

 

1. Atat timp cat nu am vreo rana sau zgarietura, nu pot lua herpes! Herpesul poate exista in corpul nostru in stare latenta ani de zile, fara nici o manifestare. Din acest motiv, multi isi pot face probleme la primele manifestari ale herpesului, intrebandu-se de la cine si cand l-au contactat. Atunci cand apar, simptomele reprezinta, de fapt, mici mici vezicule in zonele genitale. Adesea ele sunt pline cu lichid clar si dau senzatii de usturime si arsura. Verificati daca este vorba despre herpes sau nu la medic, este calea cea mai sigura si eficienta sa stiti adevarul.


 

2. N-am facut sex vaginal, deci, e imposibil sa-l fi luat Ca sa iei herpes genital, e suficient sa ai contact piele pe piele cu cineva care-l are: asta inseamna ca nu trebuie neaparat contact sexual vaginal, e suficient sa faci sex oral, sex anal sau doar un simplu sarut. Iar oamenii posesori de herpes nu mereu stiu ca-l au, poate ca sunt doar purtatori pasivi, asa ca nu prezinta nici o plaga sau vezicula la nivelul epidermei. Bineinteles, riscul contactarii viruslui e mai mare daca ai contact cu o persoana care are si vezicule. Prezervativele reduc simtitor riscul infestarii, dar nu in proportie de 100%.

  

3. Se poate trata, nu? Iata si vestea proasta: o data ce ai contactat herpesul, traiesti cu el pentru tot restul vietii. El poate salaslui latent in organism pentru perioade lungi, izbucnind cu vezicule doar in perioade de stres sau boala. Vestea buna este ca medicina a avansat si exista medicamente care-l vindeca mult mai repde decat inainte de descoperirea lor. Daca veziculele iti ies des, atunci medicatia trebuie luata in permanenta; daca veziculele se manifesta o data la cativa ani, atunci se ia doar in momentul eruptiei.

 

 4. Daca am herpes, nu pot face copii

Si asta este un lucru care ingrijoreaza multe femei, insa, din fericire, este complet fals. Foarte multe femei cu herpes genital nasc copii perfect sanatosi. Oricum, daca stii ca ai herpes, e important sa-l declari medicului tau curant. Este posibil ca in mommetul nasterii, daca tocmai ai o explozie de vezicule, sa ti se recomande operatia de cezariana, ca sa se excluda orice infestare a nou nascutului. Daca in momentul nasterii nu ai vezicule, poti sa nasti natural, fara nici un risc.

  

5. Herpesul e ceva jenant E o aberatie absoluta. Herpesul e foarte des intalnit la multi oameni si nu e nimic cu care sa-ti fie jena. Este important doar sa te informezi corect despre ce ai de facut si sa respecti metodele de protectie.


Citeste zilnic sfaturi si informatii despre sex pe PROBLEMESEX.RO.

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close