Căsniciile nefericite şi problemele de somn merg mână în mână. Află de ce!

10 Mar 2014   •   20:08
Căsniciile nefericite şi problemele de somn merg mână în mână. Află de ce!
Cand cuplurile se cearta, somnul le este afectat. Unele studii arata si inversul: daca nu dorm bine, partenerii sunt predispusi certurilor. Un studiu din Minneapolis arata ca sotiile care adorm greu sunt mai morocanoase dimineata si e mai posibil sa aiba interactiune negative cu sotii lor. Ei, la randul lor, sustin ca dupa ce sotiile se framanta toata noaptea au parte de dimineti mai dificile.
„Nu este de mirare, fiecare am patit-o pe pielea noastra,” spune Dr. Lauren Hale profesor de medicina preventiva in Stony Brook. „Toti observam ca atunci cand nu ne-am odihnit suntem mai irascibili.”

Studiul a mai descoperit de asemenea si ca in zilele in care cuplurile se inteleg mai bine, au mai multe interactiuni pozitive, tind sa doarma mai putin. Dar un somn mai scurt nu inseamna neaparat ca nu este odihnitor. Datorita sentimentelor pozitive acumulate de-a lungul zilei, cuplurilor nu le mai arde de somn noaptea.

 

Efectele somnului asupra mariajului

In studiu au participat 35 de cupluri casatorite care au purtat senzori pentru a le monitoriza miscarile in timpul somnului timp de 10 nopti. Varsta medie a participantilor a fost de 32 de ani. In timpul zilei, cuplurile tineau un jurnal in care notau cum s-au inteles, cat de aproape s-au simtit de partener, daca au discutat despre sentimentele lor cu partenerul. Dar ei trebuiau sa noteze si aspecte negative: daca s-au simtit criticati, ignorati sau s-au certat.
 


Citeste continuarea aici.

x close