Antena 3 CNN Life Familie Cât de periculoase sunt brânzeturile pentru sănătatea noastră? Nici nu îţi închipui....

Cât de periculoase sunt brânzeturile pentru sănătatea noastră? Nici nu îţi închipui....

Cât de periculoase sunt brânzeturile pentru sănătatea noastră? Nici nu îţi închipui....
Sursa foto: Foto: Mediafax
12 Aug 2012   •   19:46

Prezente în mod obişnuit în alimentaţia noastră, brânzeturile nu reprezintă totuşi un aliment esenţial supravieţuirii. Cu cât sunt mai procesate, adică au multă sare şi grăsime, cu atât se îndepărtează de formula necesară organismului, nefiind recomandate.

Important de ştiut este că ele conţin proteine de înaltă valoare biologică, cu toţi aminoacizii esenţiali, pe care organismul nu îi poate sintetiza şi mari cantităţi de minerale care se absorb cu uşurinţă. Consumate zilnic, în cantităţi mici, brânzeturile, alături de alte produse lactate, contribuie la funcţionarea optimă a organismului.

„Un dezavantaj major al brânzeturilor îl constituie conţinutul crescut de grăsime (grăsimi saturate şi colesterol) care din punct de vedere caloric transformă brânza într-un concentrat de energie.

Dezavantajele brânzeturilor


Conţin multă grăsime în compoziţie

Cu cât cantitatea de zer din brânză este mai mică, cu atât este mai mare cantitatea de grăsime. Caşcavalul sau brânza topită nu au o valoare nutritivă mai mare faţă de variantele „light“ de telemea, ricotta, brânza proaspătă sau perlele de brânză, însă grăsimea conţinută le creşte considerabil aportul caloric.

Sunt foarte concentrate în calorii
Fiind un aliment bogat în lipide, lipsit de fibre şi sărac în glucide, nu dă saţietate, ci dimpotrivă, stimulează apetitul. Pentru echilibrarea substanţelor nutritive trebuie asociată cu carbohidraţii simpli (fructe) sau complecşi (pâine, mămăligă, cartofi, paste făinoase, legume).

Provoacă alergii

Brânzeturile tip camembert, parmezan, brie sau cu mucegai albastru sunt bogate în tiramină, o substanţă provenită în urm procesului de fermentaţie. La persoanele sensibile, aceasta poate provoca reacţii alergice. Cei care sunt alergici la penicilină trebuie să evite brânzeturile cu mucegaiuri din familia Penicillium (camembert, Roquefort), deoarece pot acţiona ca agent alergen şi pot declanşa o reacţie imună.

Interacţionează cu medicaţia antidepresivă
Brânzeturile în saramură, fermentate sau cu mucegai sunt bogate în tiramină şi histamină care interacţionează cu substanţele active ale medicamentelor şi pot determina creşteri periculoase ale tensiunii arteriale.

Citeşte articolul integral pe
incomemagazine.ro

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close