Antena 3 CNN Life Reguli esenţiale de siguranţă în atelierul de lucru

Reguli esenţiale de siguranţă în atelierul de lucru

Orice bărbat visează la un atelier de lucru Hobby, dotat cu scule de cea mai bună calitate ale producătorilor uriaşi, precum Makita şi cât se poate de spaţios, în aşa fel încât toate ideile nebuneşti să poată fi materializate.

Reguli esenţiale de siguranţă în atelierul de lucru
de Georgiana Adam    |    08 Mar 2021   •   16:22

Ceea ce puţini bărbaţi iau în calcul (iar acest lucru se vede în numărul de accidente de care suferă partea masculină a omenirii) este siguranţa.

Dacă în cazul unor ateliere profesionale, legislaţia impune o serie de reguli pentru protecţia muncii, în cazul atelierelor hobby fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea.

Pentru cei care îşi doresc o activitate intensă în atelier, însă în acelaşi timp îşi doresc toate degetele, ambii ochi şi o piele fără cicatrici, AtelierulTau.ro a creat o serie de reguli de siguranţă ce trebuie să fie aplicate în orice moment de lucru.

Care sunt cele mai importante reguli de siguranţă în atelierul de lucru?

1. O organizare cât mai bună. Cele mai multe accidente apar din cauza dezordinii. Ciocanul este aruncat într-o parte, şurubelniţele în altă parte iar şuruburile sunt împrăştiate peste tot pe jos. Dezordinea înseamnă un risc mai mare de accidente, motiv pentru care trebuie respectate mici trucuri:

• Folosirea unor pereţi perforaţi, care să permită agăţarea tuturor obiectelor mici;

• Inscripţionarea bancurilor de lucru şi a accesoriilor;

• Folosirea unor dulapuri foarte bine compartimentate.

2. Alegerea înălţimii potrivite pentru bancul de lucru. Manevrarea materialelor la bancul de lucru trebuie să se facă în confort deplin, în aşa fel încât să nu apară durerile de spate chiar în momentul unei acţiuni importante. Există bancuri de lucru ce pot fi ajustate pe înălţime, care deşi sunt destul de costisitoare, pot contribui foarte mult la siguranţă în atelier.

3. Alegerea unor scule de brand. Achiziţia unor scule de brand, precum cele produse de Dewalt sau Makita nu reprezintă snobism. Din contră, reprezintă grijă pentru eficienţa şi sănătate. Este adevărat că sunt ceva mai costisitoare, însă de cele mai multe ori sunt echipate cu tot felul de dotări interesante de siguranţă. În momentul achiziţiei sculelor, dotările de siguranţă trebuie să fie printre primele căutate pe lista de specificaţii.

4. Folosirea unor echipamente de protecţie. Poate ca echipamentele de protecţie nu sunt întotdeauna confortabile, însă pot evita o mulţime de accidente. Casca de protecţie, ochelarii de protecţie, mănuşile sau protecţia pentru auz, toate pot contribui la o înaintare în vârstă cu integritate corporală.

5. Hainele. Orice activitate dintr-un atelier de lucru trebuie să fie făcută în haine cât mai strâmte pe corp. În felul acesta, se evita prinderea pieselor de material în diverse aparate. De asemenea, este bine să se folosească haine rezistente, care pot oferi o bună aerisire pentru corp.

Înainte de orice activitate în atelier este extrem de important să se bifeze toate elementele de siguranţă. Până la urmă, cu toţii ne dorim să dăm frâu liber imaginaţiei şi să meşterim câte ceva, atâta vreme cât avem la dispoziţie un atelier bine dotat. Este important să o facem şi în deplină siguranţă.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close