Antena 3 CNN Mediu O companie aeriană testează primul avion alimentat integral cu combustibil ecologic obținut din ulei de gătit uzat, grăsime animală reziduală și deșeuri din plante

O companie aeriană testează primul avion alimentat integral cu combustibil ecologic obținut din ulei de gătit uzat, grăsime animală reziduală și deșeuri din plante

Virgin Atlantic este compania aeriană care ridică de la sol astăzi o aeronavă alimentată integral cu combustibil ecologic. Acest tip de combustibil emite mult mai puţine emisii de carbon decât un avion care este alimentat clasic.

O companie aeriană testează primul avion alimentat integral cu combustibil ecologic obținut din ulei de gătit uzat, grăsime animală reziduală și deșeuri din plante
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Noi 2023   •   14:28

Astăzi a decolat primul avion de pasageri Virgin Atlantic alimentat cu combustibil de aviație 100% sustenabil (SAF) fabricat în principal din ulei de gătit uzat și grăsime animală reziduală, amestecate cu o cantitate mică de kerosen sintetic fabricat din resturi de porumb. Acesta a decolat de la Londra la ora 13:30 ora României, urmând să aterizeze la New York la ora 21:40.

Până acum, autoritățile de reglementare au permis companiilor aeriene să utilizeze doar până la 50% din combustibilul ecologic pentru alimentarea motoarelor. După câteva teste la sol reușite, Virgin și partenerii săi Rolls-Royce, Boeing și BP au obținut permisiunea de a zbura azi integral SAF.

Holly Boyd-Boland, vicepreședinte pentru dezvoltare corporativă la Virgin Atlantic, a declarat pentru Sky News: "Acesta nu este un zbor cu emisii zero, dar demonstrează absolut că avem pârghii uriașe și oportunități uriașe de a reduce material carbonul. amprenta zborului astăzi". 

Citeşte şi: Un curier român a declarat în Ungaria că i-a fost furată marfa pe care o transporta. Bărbatul a mărturisit apoi ce s-a întâmplat de fapt 

Zborul Flight 100, operat de un Boeing 787 al companiei Virgin, propulsat de motoare Rolls-Royce Trent 1000, va fi primul zbor pe distanțe lungi efectuat de o companie aeriană comercială, folosind doar SAF. La bordul avionului se vor îmbarca fondatorul Virgin Atlantic  Richard Branson, directorul executiv al companiei aeriene, Shai Weiss, și ministrul britanic al Transporturilor, Mark Harper.

Zborurile comerciale generează în prezent până la 3% din emisiile globale de carbon, deși doar 0,1% din combustibilul din avioane este SAF. Combustibilul ecologic pentru avioane este fabricat în prezent doar în cantități mici și costă până la de cinci ori mai mult decât combustibilul obișnuit.

 

×
Subiecte în articol: avion combustibili emisii de carbon
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close