Antena 3 CNN Opinii Carmen Avram: „Cred că nu este nimic mai periculos și mai umilitor pentru o ființă umană decât dictatura”

Carmen Avram: „Cred că nu este nimic mai periculos și mai umilitor pentru o ființă umană decât dictatura”

În urmă cu 30 de ani, în Decembrie 1989, la Timişoara au izbucnit evenimentele care au dus la căderea comunismului din România. Eurodeputata Carmen Avram a avut un discurs luni, în plenul Parlamentului European, la Comemorarea a 30 de ani de la Revoluție. „Personal, ca om care a trăit o jumătate din viață într-un regim opresiv, cred că nu este nimic mai periculos și mai umilitor pentru o ființă umană decât dictatura”, a opinat Carmen Avram.

Carmen Avram: „Cred că nu este nimic mai periculos și mai umilitor pentru o ființă umană decât dictatura”
Sursa foto: Sursă foto: Captură Antena 3
de Carmen Avram    |    20 Dec 2019   •   12:50

„Mai cred că distanța dintre democrație și dictatură e uneori despărțită doar de o fracțiune de secundă, acea fracțiune de secundă în care alegi să taci în loc să vorbești. Victimele Revoluției au fost ucise de gloanțe, dar în fapt destinul lor tragic a fost decis de tăcerea criminală a celor care au lucrat pentru sau s-au complăcut în sistemul opresiv pentru liniștea și foloasele proprii.

E bine ca adevărul din '89 să fie știut. În plus însă e obligația noastră să fim atenți și să vorbim răspicat, ferm, la timp pentru a putea salva acei oameni pe care altfel i-am omagia post-mortem. Să fim cu toții atenți la primele semne de dictatură, pentru că astăzi ea e mult mai subtilă ascunzându-se uneori chiar în spatele unei aparențe democratice și putând perverti prin manipulare chiar și minți luminate

O formă de dictatură începe să se construiască încă de atunci când descoperi că nu-ți mai poți afirma opțiunea politică fără a fi agresat verbal și izolat inclusiv de cercul de prieteni sau de familie sau când țara ta se împarte ideologic în două tabere dispuse să se sfâșie între ele până când nu mai rămâne decât una.

Adevărul e deci important, dar trebuie să vedem și semnele și în acea fracțiune de secundă decisivă să alegem să vorbim”, a spus Carmen Avram.

Carmen Avram, în plenul Parlamentului European, la Comemorarea a 30 de ani de la Revoluție

×
Subiecte în articol: revolutie carmen avram
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close