Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea, intervenţie tranşantă în controversa legată de vaccinarea obligatorie: "Drepturile omului trebuie sā primeze!"

Gabriela Firea, intervenţie tranşantă în controversa legată de vaccinarea obligatorie: "Drepturile omului trebuie sā primeze!"

Prim-vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, precizează că formaţiunea sa adoptă poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID.

Gabriela Firea, intervenţie tranşantă în controversa legată de vaccinarea obligatorie: "Drepturile omului trebuie sā primeze!"
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2021   •   15:32

OMS recomandă ca vaccinarea populaţiei împotriva COVID-19 să se facă pe bază de voluntariat. 

Firea a adus clarificări şi în ceea ce priveşte proiectul PSD privind vaccinarea, arătând că acest document nu are legătură cu imunizarea la noul coronavirus ci se referă la vaccinarea copiilor cu produse care şi-au dovedit viabilitatea pe parcursul a zeci de ani şi care nu provoacă efecte secundare.

Gabriela Firea: Vaccinul anti-COVID trebuie să fie opţional şi să nu condiţioneze dreptul de a călători

"Drepturile omului trebuie sā primeze! Fiecare trebuie sā decidā pentru propria persoanā!

Sustinem 100% poziția Organizației Mondiale a Sănătății care consideră că vaccinul anti-covid trebuie să fie opțional și nu trebuie să devină o condiționare pentru călătorii sau pentru alte drepturi fundamentale ale omului.

Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie propus anterior de PSD și invocat acum de unii responsabili din ministerul Sănătății, pentru a justifica introducerea obligativității vaccinării anti-covid, nu se referă la vaccinarea întregii populații, ci doar la vaccinarea copiilor și nu la vaccinare anti-covid, ci la vaccinuri consacrate care au fost administrate de zeci de ani, fără efecte secundare și cu beneficii incontestabile pentru copii.

Proiectul de lege al PSD lua în calcul interesul superior al copiilor pe care statul este obligat să-l susțină și să-l garanteze.

Gabriela Firea: Legea prevede ca situaţiile speciale să fie tratate conform OMS

Legea se referea la vaccinurile testate în perioade îndelungate și care ofereau garanția că nu există riscuri asupra copiilor care se vaccinează.

În plus, legea prevedea ca situațiile speciale să fie reglementate în funcție de recomandările OMS.

Articolul invocat acum de unii responsabili din Ministerul Sănătății nu se referă la vaccinarea adulților, cum greșit au interpretat.

Art. 6 (1) "Vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în CNV, aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație este obligatorie."

Așadar, obligativitatea vaccinării vizează strict „vaccinarea copiilor” și se referă fie la vaccinurile prevăzute în schema națională obligatorie, fie la alte vaccinuri administrate unor adulți în situații epidemiologice speciale.

Gabriela Firea: Vaccinarea anti-COVID, recomandată dar nu obligatorie

Mai mult, în alin. 2 al aceluiași articol se detaliază ce înseamnă situațiile epidemiologice speciale.

Art. 6 (2) "Situațiile epidemiologice speciale și grupurile de populație ce urmează să fie supuse vaccinărilor obligatorii în aceste situații se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea GTCAV și/sau la recomandarea OMS."

Or, în cazul pandemiei de COVID, dată fiind perioada de testare scurtă a vaccinurilor administrate până în prezent, OMS a subliniat că se opune vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului..

Deci, există o recomandare clară din partea OMS de care trebuie să se țină seama.

În urma analizelor făcute până în acest moment, s-a stabilit că riscurile privind vaccinarea anti Covid nu sunt mai mari decât beneficiile. De aceea vaccinul anti Covid este recomandată, dar nu poate fi obligatorie", arată Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.

Drepturile omului trebuie sā primeze!Fiecare trebuie sā decidā pentru propria persoanā! Sustinem 100% poziția...

Publicată de Gabriela Firea pe Luni, 15 februarie 2021

Ce spune premierul Cîţu despre obligativitatea vaccinării

Premierul Florin Cîțu a dat asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Executivul ar urma să introducă obligativitatea vaccinării anti-COVID-19.

"Campania de vaccinare împotriva coronavirus nu va fi obligatorie. Nu se pune așa ceva în discuție", precizează Florin Cîțu.

Reacția premierului vine după ce, în spațiul public, au apărut informații potrivit cărora vaccinarea ar putea deveni obligatorie.

Proiect de buget: "Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei"

"Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. 

În cadrul legii vaccinării va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri", se arată în textul proiectului de buget.

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea vaccinare obligatorie
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close