Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Oficial al Agenţiei Mondiale Anti-Doping: „Sportul este controlat de organizaţiile criminale”

Oficial al Agenţiei Mondiale Anti-Doping: „Sportul este controlat de organizaţiile criminale”

Oficial al Agenţiei Mondiale Anti-Doping: „Sportul este controlat de organizaţiile criminale”
17 Mar 2011   •   15:45

Şeful Agenţiei Mondiale Anti-Doping a tras un semnal de alarmă în privinţa faptului că organizaţiile criminale controlează o mare parte a sportului în întreaga lumea şi a atras atenţia că organele abilitate fac prea puţin în lupta împotriva dopajului.

Informaţiile mele spun că lumea interlopă controlează o mare parte din sportul mondial”, a declarat David Howman, care a adăugat că elementele criminale implicate în aranjarea meciurilor, spălarea banilor şi pariuri ilegale sunt aceleaşi care se ocupă şi cu traficul de substanţe interzise.

Oficialul a spus că toate datele au fost obţinute de la diverşi agenţi ai Interpolului. „Eu tot spun aceste lucruri de cinci sau şase ani, iar acum Interpolul îmi dă dreptate. În acest moment, există date şi informaţii care ne oferă motive de îngrijorare”, a explicat Howman, citat de Guardian.

Sportivii care trişează au metode din ce în ce mai sofisticate şi devin tot mai buni făcând acest lucru. Nu este un lucru nou, iar asta reprezintă o provocare pentru noi”, a mai spus şeful Agenţiei Mondiale Anti-Doping, oferind şi o soluţie în lupta împotriva dopajului: „Trebuie să fim lăsaţi să colectăm sânge. Sunt foarte dezamăgit de reţinerea care există în lume din acest punct de vedere. Sunt anumite substanţe care pot fi detectate numai prin analiza sângelui. Dacă nu-l putem colecta, sportivii pleacă liniştiţi acasă. Este ridicol!”.

Howman este de părere că organismele sportive internaţionale nu încearcă suficient de mult să dezvolte testele de sânge, din cauza logisticii şi a costurilor implicate în acest proces. De asemenea, există dovezi clare ale încercărilor de mituire ale oficialilor anti-doping, cu sume de ordinul miilor de dolari, de câteva ori mai mari decât salariul lor lunar, ceea ce duce la falsificarea a sute de rezultate ale testelor în fiecare an.

×
Subiecte în articol: dopaj
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close