Antena 3 CNN Sport Bridge-ul nu mai este considerat sport

Bridge-ul nu mai este considerat sport

Bridge-ul nu mai este considerat sport
26 Oct 2017   •   16:55

Bridge-ul nu este un sport pentru că nu are ''o componentă fizică semnificativă'', a decis joi justiţia europeană.

''Interpretarea noţiunii de 'sport' (...) se limitează la activităţi ce răspund de obicei acestei noţiuni, care sunt caracterizate printr-o componentă fizică semnificativă'', a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) printr-o hotărâre judecătorească.

''Faptul că o activitate favorizează sănătatea fizică şi mentală nu este un element suficient pentru a stabili că această activitate se încadrează în noţiunea de 'sport''', precizează CJUE, şi asta chiar dacă bridge-ul se practică în competiţie şi face apel la ''competenţe intelectuale ridicate'' precum ''logica'', ''memoria'' şi ''strategia''.

Curtea a fost sesizată de un tribunal britanic după un recurs al English Bridge Union (EBU), un organism însărcinat cu reglementarea şi dezvoltarea bridge-ului în duplicat, o variantă a bridge-ului care se joacă în competiţie.

EBU îi pune pe jucători să plătească drepturi de intrare pentru a participa la turneele pe care le organizează, pentru care organizaţia achită TVA.

EBU doreşte să-i fie rambursată această taxă în virtutea unei directive europene ce permite exonerarea unor prestări de servicii care sunt strâns legate de practicarea sportului.

Administraţia fiscală britanică a refuzat această cerere pe motiv că bridge-ul nu este un sport, EBU a depus un recurs în faţa justiţiei naţionale, care la rândul său a făcut apel la justiţia europeană.

Fără definirea precisă a noţiunii de ''sport'' în directiva în chestiune, CJUE a trebuit să facă propria sa interpretare pentru a da o hotărâre.

Chiar dacă a ajuns la concluzia că bridge-ul nu este un sport, CJUE ''nu exclude'' totuşi ''ca unele state membre să poată considera bridge-ul'' - sau alte activităţi caracterizate printr-o ''componentă fizică aparent neglijabilă'' - ca ''relevant pentru noţiunea de 'servicii culturale'' în sensul aceleiaşi directive.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: jocuri de noroc
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close