Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Finala Cupei Mondiale. Momentul lui Messi sau al Germaniei?

Finala Cupei Mondiale. Momentul lui Messi sau al Germaniei?

Finala Cupei Mondiale. Momentul lui Messi sau al Germaniei?
de M.T.    |    13 Iul 2014   •   17:23

După o lună de zile şi 63 de meciuri, momentul aşteptat de întreaga lume a sosit. În această seară, de la ora 22, pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, Germania şi Argentina se vor întâlni în ultimul act al Cupei Mondiale din Brazilia.

Duelul dintre cele două echipe este un clasic, Germania şi Argentina fiind adversare şi în precedentele două ediţii, europenii având de fiecare dată câştig de cauză, în ambele ocazii în sferturile de finală.

În acelaşi timp, Germania şi Argentina se întâlnesc pentru a treia oară în finală, un record pentru Cupa Mondială, competiţie care a debutat cu exact 84 de ani în urmă, în Uruguay.

În 1986, un Maradona aflat la apogeul carierei îi conducea pe sud-americani spre al doilea titlu mondial, în Mexic, după o victorie cu 3-2 în finala cu Germania de Vest. Patru ani mai târziu, în Italia, germanii îşi luau revanşa şi se impuneau cu 1-0 în ultimul act, cucerind trofeul pentru a treia oară.

Pentru ambele echipe, un succes în această seară ar pune capăt unei lungi perioade fără trofeu. Germania a obţinut ultimul titlu în 1996, atunci când a câştigat Campionatul European din Anglia, în timp ce Argentina nu s-a mai impus într-o competiţie importantă din 1993, de la Copa America.

În acelaşi timp, finala Cupei Mondiale din Brazilia reprezintă o ocazie excelentă pentru Lionel Messi să-i calce pe urme lui Diego Maradona şi să obţină şi ultimul trofeu care îi lipseşte din impresionantul său palmares. Dacă Argentina va câştiga, iar starul Barcelonei va reuşi să fie decisiv, dezbaterea privind cel mai mare fotbalist din istorie ar putea fi închisă definitiv.

Maradona l-a considerat mereu pe Messi urmaşul său natural şi i-a transmis un mesaj de încurajare înaintea partidei din această seară: „E meciul tău, o să fii cel mai bun! Liderul echipei, o să dai două goluri şi vom cuceri trofeul pe Maracana. Va fi ceva istoric! Ceva ce brazilienii nu vor uita niciodată”.

Actualul decar al "pumelor" este, la rândul rău, conştient de momentul pe care îl trăieşte. „Vom juca meciul cel mai important al vieţii noastre pentru ţara noastră. Visele şi speranţele mele sunt realizare datorită muncii intense şi sacrificiilor unei echipe care a dat totul de la primul meci”, a scris Messi pe pagina sa de Facebook.

Cu toate acestea, există însă dubii legate de starea fizică a lui Messi, care a părut obosit în ultimele meciuri şi nu a mai reuşit să fie decisiv, aşa cum a fost în faza grupelor, când a marcat de patru ori, în victoriile cu Bosnia (2-1), Iran (1-0) şi Nigeria (3-2). Căpitanul argentinienilor nu a mai impresionat însă în meciurile eliminatorii, contribuind doar cu o pasă decisivă în partida din optimi cu Elveţia, câştigată cu 1-0 după prelungiri. Fără să impresioneze, sud-americanii au trecut apoi de Belgia (1-0) şi de Olanda, după penaltyuri, pentru a cincea lor finală la Cupa Mondială.

Paradoxal pentru o echipă despre care se spunea înaintea Cupei Mondiale că deţine cel mai puternic compartiment ofensiv, Argentina a impresionat cu apărarea, care nu a primit gol în faza eliminatorie, în timp ce portarul Sergio Romero, eroul semifinalei cu Olanda, este nominalizat pentru titlul de cel mai bun goalkeeper al turneului.



De cealaltă parte, Germania a oferit două dintre demonstraţiile de forţă ale actualei ediţii, victoriile cu 4-0 în faţa Portugaliei şi, mai ales, cea cu 7-1 în faţa Braziliei, în semifinale, dar a dat semne de slăbiciune cu Ghana (2-2) sau Algeria, învinsă în optimi doar după prelungiri. Însă dacă Argentina aşteaptă aproape totul de la un singur om, europenii formează o adevărată echipă, care pare mai hotărâtă ca oricând să pună capăt celor 24 de ani fără un titlu mondial.

Germanii vor juca a opta finală la Cupa Mondială, un record absolut, iar în cazul unei victorii vor egala Italia la numărul de titluri, patru, cele mai multe pentru o reprezentantă a Europei. De asemenea, Germania ar deveni prima naţională europeană care cucereşte trofeul în America de Sud.

Dacă Messi este starul Argentinei, germanii îl propun pe Thomas Muller, care a marcat 5 goluri şi a oferit 3 pase decisive la turneul din Brazilia. Cu un gol înscris în finală, jucătorul lui Bayern Munchen îl va egala în fruntea clasamentului golgheterilor pe columbianul James Rodriguez, însă va primit Gheata de Aur datorită numărului mai mare de assisturi. Ar fi pentru a doua oară la rând când Muller ar obţine acest trofeu, o performanţă pe care nu a mai reuşit-o nimeni până acum.

Într-adevăr, o realizare care i-ar asigura fotbalistului de 24 de ani locul în istoria fotbalului. Dar fără o victorie a Germaniei, această performanţă nu ar valora la fel de mult. Însă şi Messi urmăreşte să-şi cimenteze locul printre cei mai buni jucători din toate timpurile şi poate chiar să tranşeze în favoarea sa duelul de peste ani cu Maradona.

Legendara arenă Maracana este scena ideală pentru un moment care va rămâne cu siguranţă în istoria Cupei Mondiale şi chiar a fotbalului.

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close