Antena 3 CNN Sport Off Sport Un antrenor de legendă din Bundesliga s-a stins din viaţă. Adio, Udo Lattek!

Un antrenor de legendă din Bundesliga s-a stins din viaţă. Adio, Udo Lattek!

Un antrenor de legendă din Bundesliga s-a stins din viaţă. Adio, Udo Lattek!
Sursa foto: Foto: web.de
04 Feb 2015   •   20:58

Udo Lattek, fost antrenor la Barcelona şi Bayern, a murit într-un azil din Koln, la vârsta de 80 de ani.

Legendarul antrenor a avut o carieră de 35 de ani, timp în care şi-a trecut în palmares 14 titluri majore, câştigând toate cele trei importante trofee europene pentru echipele de club, performanţă pe care a mai reuşit-o doar Giovanni Trapattoni. Lattek însă este singurul care a făcut-o cu trei echipe diferite.

Născut pe 16 ianuarie 1935, Udo Lattek nu a avut o carieră impresionantă ca jucător. A trecut şi pe la Bayer Leverkusen, însă prestaţiile sale au fost remarcate la Vfl Osnabruck, în ligile inferioare, echipă pentru care a marcat de 34 de ori în 70 de partide oficiale. Un atacant atletic, cu un joc de cap foarte bun, Lattek a renunţat la contractul de jucător în 1965, pentru un rol în staff-urile tehnice ale selecţionatelor naţionale ale Germaniei de Vest.

La începutul anilor '70 a ajuns la Bayern, prima sa experienţă ca antrenor al unui club, la o echipă ce îi avea în componenţă pe Franz Brckenbauer, Gerd Muller şi Sepp Maier. Lattek i-a adus pe Paul Breitner şi Uli Hoenes, iar în următoarele cinci sezoane a câştigat trei campionate, o cupă şi a adus primul trofeu pentru o echipă germană în Cupa Campionilor Europeni.

În aceeaşi perioadă, Germania, cu şase jucători de la Bayern în lot, devenea campioană mondială şi europeană. Motivaţia jucătorilor lăsa de dorit, iar Lattek i-a spus preşedintelui clublui că "este nevoie de o schimbare". "Aşa este", i s-a răspuns. "Eşti concediat".

În 1975 Lattek a ajuns la Borussia Monchengladbach, unde a câştigat de două ori campionatul şi o dată a triumfat în Cupa UEFA. A atins şi o finală de Cupa Campionilor, pierdută în faţa lui Liverpool.

Următoarea oprire, la finalul sezonului 1978 - 1979, a fost Borussia Dortmund, unde realizările au fost puţine.

Lattek a devenit, în 1981, succesorul lui Helenio Herrera, la cârma Barcelonei. Recent, Herrera a fost numit cel mai bun antrenor din istoria La Liga, iar pe umerii lui Lattek apăsa o grea moştenire. Un singur trofeu, o Cupă a Cupelor, nu a fost destul pentru a mulţumi conducerea, care acuza lipsa trofeelor pe plan intern.

A revenit la Bayern, unde a mai câştigat două cupe şi trei campionate, înainte de a se retrage.

Nu a putut sta deoparte de fenomen şi s-a întors în fotbal, ca director sportiv la FC Koln.

Din nou, s-a retras oficial şi a activat ca şi comentator şi analist sportiv pentru televiziuni şi ziare, înainte de a mai face o nouă minune.
La 65 de ani, Udo Lattek a fost reactivat, pentru a o salva de la retrogradare pe Borussia Dortmund. În ultimele cinci meciuri ale sezonului, două victorii, două egaluri, doar o înfrângere, au fost suficiente să menţină echipa în Bundesliga.

S-a retras, de data aceasta definitiv, cazându-se într-un azil din Koln, iar de fiecare dată când a avut ocazia şi-a reafirmat marea dragoste pentru pasiunea sa, alta decât sportul. Lattek a fost un mare iubitor de bere.

În ultimii ani ai vieţii s-a luptat cu mai multe probleme de sănătate, suferind un accident cerebral şi fiind diagnosticat cu Parkinson şi demenţă.

A murit pe 1 februarie şi va rămâne unul dintre cei mai mari antrenori ai Germaniei şi, cel puţin deocamdată, cel mai de succes antrenor din istoria Bundesligii.

×
Subiecte în articol: Bundesliga
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close