Antena 3 CNN Sport Personalitatea lui Ilie Năstase, sub lupa psihologului: „Limitele şi regulile sunt percepute ca lipsă de individualitate”

Personalitatea lui Ilie Năstase, sub lupa psihologului: „Limitele şi regulile sunt percepute ca lipsă de individualitate”

Personalitatea lui Ilie Năstase, sub lupa psihologului: „Limitele şi regulile sunt percepute ca lipsă de individualitate”
Sursa foto: Foto: Facebook/Ilie Năstase
24 Apr 2017   •   22:08

Comentariile rasiste și gesturile șocante din ultima vreme i-au făcut pe psihologi să analizeze personalitatea lui Ilie Năstase.

Psihologul Cezar Laurenţiu Cioc crede că fostul jucător de tenis  „este o persoană pentru care limitele şi regulile sunt percepute ca lipsă de individualitate. Simte nevoia compulsivă să impacteze vieţile celor cu care interacţionează iar modul lui de a face asta îşi are justificarea în valoarea sportivului care a fost cândva. Doar cei care i-au fost apropiaţi afectiv ştiu  care este în realitate calitatea de om a fostului jucător de tenis. Când era jucător activ, aceste porniri la limita acceptabilului în sport erau percepute ca act de originalitate. Aşa facea si John McEnroe. Acum însă lumea tenisului de înaltă performanţă a devenit una standardizată funcţionând după reguli previzibile ale unui comportament de bun simţ specific tiparelor tenisului. Dacă în trecut umorul sarcastic si nonconformist de pe terenul de tenis detensiona relaţii între ţări sau sisteme ideologice, acum glumele cu tentă sexuală intră în conflict cu ideea  de profesionalism. Glumele sexuale şi ironiile la aspectul fizic nu-şi mai au locul in tenis ca urmare a evoluţiei sociale a sportului. Aceste glume la limita deranjabilului nu mai produc zâmbete ci suspendări şi resentimente din partea audienţei feminine”, a comentat psihologul pentru Libertatea. 

×
Subiecte în articol: Ilie Nastase psiholog reguli rasism
Parteneri
Gestul șocant făcut ucigașul Mirelei. S-a întâlnit cu sora ei
x close