Antena 3 CNN Economic Biz News Scandalul alimentar zdruncină economia României. Urmează scumpiri, exporturile au stagnat, iar pierderile sunt de circa 50%

Scandalul alimentar zdruncină economia României. Urmează scumpiri, exporturile au stagnat, iar pierderile sunt de circa 50%

Scandalul alimentar zdruncină economia României. Urmează scumpiri, exporturile au stagnat, iar pierderile sunt de circa 50%
Sursa foto: Foto: 3.bp.blogspot.com
de M.Z.    |    15 Mar 2013   •   10:41

De aproape o lună, de când a început scandalul produselor alimentare contaminate, productorii şi procesatorii din România înregistrează pierderi zilnice.

Producătorii şi procesatorii se plâng de pierderi foarte mari. De când francezii ne-au acuzat că le-am trimis carne de cal în loc de carne de vită, exporturile de carne de vacă au stagnat.

Producătorii spun că străinii nu mai au încredere să cumpere vită românească, cât despre exportul de carne de cal nici nu poate fi vorba.

Scandalul laptelui a început de o săptămână, iar producătorii şi procesatorii spun că au înregistrat pierderi de până la 50%. În numai şapte zile, pierderile se ridică la zeci de mii de euro.

Spre exemplu, un singurator procesator a fost nevoit să distrugă într-o săptămână 60.000 de litri de lapte, ceea ce înseamnă în bani aproximativ 30.000 de euro pentru fiecare jucător în parte.

Cauzele sunt multiple - consumul de lapte a scăzut drastic, pentru că oamenii nu mai au încredere să consume lactate, iar pe de altă parte, hipermarketurile au decis să retragă de la raft unele sortimente de lactate.

În acelaşi timp, inspectorii sanitar-veterinari au pus sechestru pe marfă, acolo unde aveau suspiciuni. Până când au ieşit buletinele de analize însă, care au demonstrat contrariul - că marfa este conformă, marfa a expirat între timp, pentru că este perisabilă.

Având vânzări foarte mici, şi pierderile la bugetul de stat sunt foarte mari.

În acelaşi timp, producătorii şi procesatorii avertizează să ne aşteptăm la falimente, cât şi la scumpiri în industria lactatelor.


După ce o peste 85 de tone de lapte au fost contaminate cu aflatoxină, s-a descoperit carne de curcan ce conţinea antibiotic şi peste 200 de kilograme de carne de mici ce conţinea carne de cal.

ANSVSA a fost implicată, în ultima perioadă în scandalul alimentar internaţional, soldat cu demisia şefului instituţiei, Mihai Ţurcanu.








×
Subiecte în articol: scandal carne carne de cal scandal carne
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close