Antena 3 CNN Externe IMAGINI ŞOCANTE din Boston. Una dintre BOMBE, plasată într-o oală metalică. Autorităţile oferă recompensă pentru informaţii despre autorii atacului

IMAGINI ŞOCANTE din Boston. Una dintre BOMBE, plasată într-o oală metalică. Autorităţile oferă recompensă pentru informaţii despre autorii atacului

IMAGINI ŞOCANTE din Boston. Una dintre BOMBE, plasată într-o oală metalică. Autorităţile oferă recompensă pentru informaţii despre autorii atacului
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
de O.P.    |    S.T.    |    16 Apr 2013   •   21:30

America a fost cutremurată din nou de noi atacuri teroriste! Trei oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 170 au fost răniţi în urma a două explozii ce au avut loc la doar câţiva metri de linia de sosire a maratonului din Boston. Bilanţul victimelor creşte de la o oră la alta, iar administraţia federală a Statelor Unite a mobilizat toate resursele necesare pentru a gestiona situaţia din Boston.

VEZI AICI TOATE ŞTIRILE DESPRE
 ATACUL CU BOMBA DIN BOSTON



UPDATE 21.30 - Autorităţile americane au anunţat că vor oferi o recompensă de 50.000 de dolari pentru informaţii care să conducă la autorii atacurilor de la maratonul din Boston, informează CNN. Poliţia şi FBI au făcut apel la public să furnizeze imagini care ar putea contribui la identificarea autorilor atentatelor.

UPDATE 20.05 - Una dintre bombele din Boston era plasată într-un recipent metalic de gătit, informează surse ale CBS News. Potrivit sursei citate, bomba a fost plasată într-un recipent metalic de gătit sub presiune (o oală metalică de gătit sub presiune), iar recipientul era ascuns într-o sacoşă de culoare neagră. Anchetatorii au găsit şi fragmente ale unui circuit electronic, indiciu care sugerează utilizarea unui cronometru.
   
Poliţia şi FBI au făcut apel la public să furnizeze imagini care ar putea contribui la identificarea autorilor atentatelor.

UPDATE 18.30 - Barack Obama a susţinut un nou discurs referitor la atacul din Boston. Liderul american a spus că Statele Unite utilizează toate mijloacele pentru a-şi proteja cetăţenii.

Obama a calificat atentatul din Boston drept un act de ură şi laşitate şi a menţionat că cei responsabili vor fi aduşi în faţa justiţiei.

UPDATE 18.10 - Un terminal al unui aeroport din New York a fost evacuat. Un pachet suspect a fost descoperit pe aeroportul La Guardia. Forţele de ordine verifică pachetul suspect.

Echipele speciale au fost chemate şi pe aeroportul din Boston. Două persoane au fost reţinute dintr-un zbor al American Airlines.

UPDATE 18.00 - Bilanţul exploziilor produse la maratonul din Boston este de trei morţi şi 176 de răniţi, dintre care 17 sunt în stare critică, relatează AFP. "Până în acest moment, 176 de persoane au primit îngrijiri medicale în spitalele din regiune. (...) 17 dintre aceste persoane sunt în stare critică; trei persoane au murit", a declarat şeful poliţiei din Boston, Ed Davis.

UPDATE 17.00 -  Poliţia Federală americană a anunţat că nicio altă ameninţare nu a fost identificată la Boston, la o zi după dubla explozie. Investigaţiile continuă în diverse puncte din oraş, însă "nu există alte amenionţări cunoscute", a declarat Rick DesLauriers, un agent FBI, potrivit AFP.

UPDATE 16.45 - Numai două bombe au explodat la Boston, provocând moartea a trei persoane şi rănind alte 150, dar nu s-a găsit niciun alt dispozitiv exploziv ulterior, a declarat marţi guvernatorul statului Massachusetts, relatează AFP.
   
"Este important să clarificăm faptul că numai două dispozitive explozive au fost găsite ieri (luni)" în apropierea liniei de sosire a Maratonului anual din Boston şi că niciun alt dispozitiv exploziv nu a fost găsit ulterior, a declarat guvernatorul Deval Patrick într-o conferinţă de presă.

UPDATE 14:20 Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), Lamine Diack, a declarat, marţi, că exploziile din timpul maratonului de la Boston, soldate cu trei morţi şi peste o sută de răniţi, reprezintă un act josnic care nu se justifică, informează AFP.

UPDATE 14:15 Organizatorii cursei au anunţat că maratonul de la Londra, de duminică, va avea loc, în pofida uciderii a cel puţin două persoane în explozii produse în apropierea liniei de sosire a maratonului de la Boston, dar poliţia a anunţat că va revizui dispozitivul de securitate, relatează AFP.

UPDATE 14:00 Investigatorii caută fragmente din bombele explodate şi orice alte indicii privind "semnătura" celor care au confecţionat aceste bombe utilizate în atacurile de la Boston, a declarat o sursă federală din cadrul forţelor de ordine care activează în cadrul comunităţii de informaţii, relatează CNN.

UPDATE 13:32: Daily Mail a publicat prima fotografie cu Martin, băieţelul de 8 ani, care a murit în atacul cu bombă din Boston.


UPDATE: 11:56: Mărturii şocante sunt postate pe reţelele de socializare. Jurnaliştii britanici de la Daily Mail au adunat cele mai impresionante mesaje: "Eram la linia de finish, când sportivii veneau bucuroşi spre finalul cursei. Dintr-o dată am auzit o bubuitură uriaşă, apoi, maratoniştii,  care terminaseră de alergat, s-au trezit acum că nu mai au picioare", spunea unul din oameni.

"Am văzut pe asfalt, în bălţi de sânge, adidaşi, care încă mai aveau carne în ei", a declarat un alt martor.

Poliţiştii încearcă să caute făptaşul responsabil pentru acest masacru. Forţe de ordine sunt inclusiv în spitalele în care au fost internate victimele, deoarece consideră că atacatorul s-ar putea ascunde printre răniţi.

UPDATE: 11:00 Talibanii pakistanezi, implicaţi în atentatul eşuat cu maşină-capcană din Times Square, în mai 2010, au negat marţi orice implicare în cele două explozii sângeroase care au avut loc luni în timpul maratonului de la Boston, relatează AFP.
  
"Suntem în favoarea unor atacuri împotriva Statelor Unite şi aliaţilor săi, dar nu suntem implicaţi în acest atac", a declarat pentru AFP Ehsanullah Ehsan, un purtător de cuvânt al Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), mişcarea talibanilor pakistanezi.
  
Această grupare, apropiată de Al-Qaida şi stabilită în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, în apropiere de frontiera afgană, a multiplicat în ultimii zece ani atentatele împotriva forţelor de ordine locale, minorităţii şiite, intereselor străine şi unor partide laice.




UPDATE: 10:40: Martin Richard în vârstă de 8 ani, din Dorchester, Massachusetts a fost omorât de suflul exploziei detonate în apropierea liniei de finish de la Maratonul din Boston. Băieţelul îşi aştepta tatăl, care participa ca sportiv, în cadrul maratonului. Voia să îl îmbrăţişeze şi să îl felicite, pentru curajul de a participa la acest concurs sportiv.

Martin era însoţit de mama lui, Susan şi de încă două rude, atunci când bomba a explodat.

IMAGINI SOCANTE!


UPDATE 09:16 Poliţia din Boston şi FBI-ul au descins într-un apartament, situat în apropierea zonei în care au avut loc exploziile. Potrivit jurnaliştilor de la Daily Mail, autorităţile ar fi urmărit o persoană suspectă, care "a dat ture pe bicicletă în zona în care a avut loc tragedia". "Persoana respectivă se comporta nefiresc. Parcă aştepta să se întâmple ceva rău", punctează jurnaliştii britanici.

Acesta este blocul în care au avut loc descinderile:


Această fotografie a fost postată pe Instagram de @Samaraaa13. Potrivit fetei, maşinile FBI-ul şi ale Poliţiei din Boston se aflau în parcarea subterană a blocului în care s-au făcut descinderile:


UPDATE: 07:56 Cel puţin 17 dintre cele 144 de persoane rănite în exploziile produse luni la maratonul din Boston sunt în stare critică, iar 25 în stare gravă, în timp ce opt pacienţi sunt copii, potrivit datelor oferite de spitale, relatează CNN. Cel puţin zece persoane rănite au membrele amputate, potrivit unui expert în terorism.

Unii dintre pacienţii trataţi la Massachusetts General Hospital a suferit răni la membrele inferioare care necesită "operaţii multiple" în zilele următoare, a declarat chirurgul Peter Fagenholz.

UPDATE 07:31 
"Am văzut oameni ale căror picioare au fost spulberate", a povestit pentru AFP Mark Hagopian, proprietarul hotelului Mark, situat în apropiere de linia de sosire a maratonului. "Unul dintre ei nu mai avea picioare de la genunchi în jos, dar era în viaţă", a adăugat el, confirmând că a auzit două explozii. Una dintre ele a fost enormă. "I-am simţit suflul pe faţă", a povestit el.

Majoritatea persoanelor au fost rănite la picioare, potrivit Boston Medical Center. Multe dintre ele şi-au văzut picioarele amputate.

UPDATE: 06:04 Fotograful John Tlumacki, prezent la maraton pentru a fotografia sportivii, a văzut momentul în care au explodat bombele: "Primul lucru pe care l-am văzut a fost îngrozitor: picioarele şi mâinile sportivilor au fost spulberate. N-am văzut în viaţa mea atâta sânge. Pur şi simplu, unii oameni erau găuriţi, se vedea prin ei. Am mai văzut mânia oamenilor. De ce se întâmplă astfel de lucruri?!", a declarat acesta pentru Time Magazine.

"The first thing I saw were people's limbs blown off. Massive amounts of blood. It looked like BB holes in the back of some people. And a lot of anger. People were just angry. What's going on? Why is this happening at the Boston Marathon?"

UPDATE: 06:00
Printre persoanele declarate decedate se află şi un băieţel în vârstă de numai 8 ani. Medicul chirurg Peter Fagenholz de la  Massachusetts General Hospital a declarat că mulţi din pacienţii aduşi sufereau răni cauzate de resturi mici de metale care le-au străpuns corpurile. El a declarat că opt persoane se află în stare critică, iar echipa sa de chirurgi a realizat mai multe amputaţii grave, scriu jurnaliştii de la The Telegraph.

UPDATE 05:50: Biroul Federal de Investigaţii din SUA consideră "atacuri teroriste" exploziile din Boston, afirmă surse oficiale, citate de CNN. Anchetatorii FBI nu au stabilit încă dacă este vorba de un complot terorist intern sau de unul internaţional. Preşedintele SUA, Barack Obama, este ţinut la curent în mod permanent în legătură cu situaţia securităţii SUA după atentatele din Boston, soldate cu cel puţin doi morţi şi zeci de răniţi, relatează CNN.

UPDATE 05:30: Nuţa Olaru, românca participantă la maratonul de la Boston, s-a aflat foarte aproape de locul exploziei. Atleta terminase cursa cu două ore înainte de atacul terorist. A trecut a 23-a linia de sosire şi a ieşit pe locul al treilea la categoria peste 40 de ani. Era lângă linia de finiş atunci când ultimii maratonişti terminau cursa. "Am auzit explozia, apoi am văzut fum, poliţie şi forţele FBI. Îmi tremurau picioarele! Din câte cunosc eu, nu a fost nimeni rănit din elita de la maraton", a declarat românca.




EVOLUŢIA EVENIMENTELOR DE LUNI, 15 APRILIE

UPDATE 01:20 - Președintele american Barack Obama a dat o declarație de presă la Casa Albă: ”Încă nu știm cine a făcut asta sau de ce... și oamenii nu ar trebui să tragă concluzii greșite înainte să știm toate datele problemei. Dar să fiți siguri că vom rezolva această problemă. Vom afla cine a făcut asta. Vom afla de ce a făcut asta. Orice grupuri responsabile vor plăti scump”.

Președintele american s-a ferit astfel să folosească în vreun fel cuvântul terorism.

Obama a cerut autorităţilor federale să ofere întregul sprijin autorităţilor statale după atentatele din Boston, relatează CNN.

"Eu şi Michelle suntem alături în rugăciuni de victimele acestor evenimente", a mai spus Obama.

UPDATE
 01:05 - FBI a declarat pentru CNN că niciun suspect nu a fost încă reținut, iar surse din agenție au declarat pentru CNN că FBI nu este sigură dacă este vorba despre un atac terorist intern sau extern. FBI consideră însă atacurile cu bombă a fi de natură teroristă.

UPDATE
 00:50 - Publicația The Boston Globe anunță mult mai mulți răniți, conform surselor din spitalele locale. Peste 100 de răniți au fost tratați pentru răni, scrie Boston Globe.



UPDATE
 00:50 - Conform NY Post, principalul suspect în cazul celor două explozii de la maraton este un cetățean din Arabia Saudită.

UPDATE
 00:40 - Poliția din Boston pare să renunțe la ideea că al treilea incident - de la Librăria JFK - ar avea legătură cu exploziile de la maraton. Pe Twitter, poliția a spus: ”Incidentul de la JFK pare să fie legat de un incendiu”.




UPDATE 00:30 - Autoritățile au anunțat că serviciile de telefonie mobilă au fost oprite în Boston pentru a preveni potențiale detonări de la distanță. 

UPDATE 00:20 - Conform poliției din
 Boston, o a treia explozie a avut loc în oraș, la librăria JFK, la interval de o oră față de precedentele explozii. Autoritățile nu sunt sigure dacă această a treia explozie are legătură cu cele de la maraton, ”dar o investighează ca și cum ar avea legătură”, a declarat Șeful Poliției, Edward Davis. Acesta a mai declarat că în urma celei de-a treia explozii nu s-au înregistrat victime. 

Poliţia din Boston a îndemnat cetăţenii să dea dovadă de prudenţă şi să evite ieşirile neesenţiale.

UPDATE 00:10: Sportiv de origine română: Am ajuns la hotel şi am vazut explozia. Sunt şocat

Un sportiv de origine română participant la maratonul de la Boston, Andrei Flueraşu, a declarat pentru gandul.info că el terminase competiţia cu câteva ore înaintea exploziilor de la finişul cursei şi că a văzut incidentele după ce a ajuns la hotel, precizând că e şocat de "vestea îngrozitoare".

"Sunt deja inapoi la hotel, departe de linia de sosire şi la fel de şocat ca toată lumea să aud vestea asta îngrozitoare", a precizat Andrei Flueraşu pentru gandul.info.




Cel puţin doi oameni au murit în exploziile produse la maratonul din Boston. Peste 50 de oameni au fost răniţi, notează CNN. Unele dintre victime au membre amputate. 


Vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat că este foarte probabil ca exploziile din Boston să fi fost un "atentat" terorist. Securitatea a fost sporită în oraşele Boston, Washington DC şi New York în urma incidentului, informează CNN. 

Cele două explozii au avut loc luni în apropierea liniei de final a maratonului din Boston, cartierul general al organizatorilor fiind închis din cauza incidentului.

La locul incidentului au sosit zeci de ambulanţe şi vehicule ale serviciilor de securitate.

Maratonul din Boston a fost organizat cu ocazia Zilei Patrioţilor, marcată în a treia zi de luni din aprilie începând cu anul 1897.







Sursă foto: AP/Agerpres

×
Subiecte în articol: boston atac bomba boston
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close