Antena 3 CNN Externe "Nelson Mandela, un conducător mai presus de ceilalţi". Ce scriu marile ziare ale lumii despre moartea lui Nelson Mandela

"Nelson Mandela, un conducător mai presus de ceilalţi". Ce scriu marile ziare ale lumii despre moartea lui Nelson Mandela

"Nelson Mandela, un conducător mai presus de ceilalţi". Ce scriu marile ziare ale lumii despre moartea lui Nelson Mandela
Sursa foto: Foto: mirror.co.uk
de O.P.    |    06 Dec 2013   •   06:16

Sub titlul "Nelson Mandela, un conducător mai presus de toţi ceilalţi", ziarul britanic Guardian scrie: "Caracterul şi viaţa care l-a ţinut timp îndelungat în afara scenei au produs o îmbinare aproape unică de înţelepciune şi inocenţă."

Mandela era un uriaş din cei care nu apar în fiecare secol pe planetă, afirmă Le Monde. Sute de volume au fost, deja, scrise, în toată lumea, despre destinul şi gândirea acestui bătrân înţelept, pe cât de carismatic, pe atât de enigmatic.

Într-o ţară sfâşiată de dezbinarea între rase, Mandela a devenit cel mai puternic simbol al unităţii naţionale, folosind puterea iertării şi reconcilierii pentru a vindeca răni adânci şi pentru a aduce o nouă eră de pace după decenii de conflict între negri şi albi, scrie Washington Post.

Când şi-a încheiat primul mandat de preşedinte, spre deosebire de atâţia alţi revoluţionari victorioşi, el a renunţat la un nou mandat şi a predat, generos, puterea unui succesor ales, într-o ţară încă afectată de criminalitate, sărăcie, corupţie şi boli dar, totuşi, democratică, respectată în lume şi remarcabil de paşnică, arată New York Times.

Nelson Mandela era unul din acei oameni care contează pentru milioane de semeni ai lor, prin omenia lor ieşită din comun, scrie Le Figaro. Toţi cei care l-au întâlnit au rămas impresionaţi de carisma sa de conducător şi luminaţi, pentru multă vreme, de acea privire dulce, dar şi imperioasă.

×
Subiecte în articol: Nelson Mandela
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close