Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii: Transplantul de cord de la Institutul Inimii se va relua din toamnă

Ministrul Sănătăţii: Transplantul de cord de la Institutul Inimii se va relua din toamnă

Ministrul Sănătăţii: Transplantul de cord de la Institutul Inimii se va relua din toamnă
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    29 Mai 2013   •   18:10

Transplantul de cord va putea fi reluat, la Institutul Inimii din Târgu Mureş, din toamnă, mai exact din luna septembrie sau octombrie, a anunţat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

"Se pare că putem să ne apropiem de o soluţie referitoare la realizarea transplantului. Suntem foarte aproape de soluţie, prin hotărârea pe care Guvernul o va lua săptămâna viitoare va încerca să asigure cadrul legal şi financiar prin care transplantul de cord să se poată relua în câteva luni", a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, miercuri, la Antena 3.
 
Întrebat când se va putea realua mai exact această procedură medicală care salvează vieţi, ministrul liberal a răspuns:
 
"În toamnă, în septembrie-octombrie, putem să reluăm transplantul, după doi ani de întrerupere", a spus demnitarul, la emisiunea 100 de minute.

Întrebat cine este vinovat de faptul că în acest moment la Institutul Inimii nu se mai pot face transplanturi de cord, Nicolăescu a vorbit de "orgolii şi neînţelegeri, şi abordări de natură personală, şi nu profesională".
 
"Dar nu vreau să mă antepronunţ, este o anchetă în desfăşurare şi vă voi spune la finalizarea ei", a adăugat şeful de la Sănătate.


Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor îl acuză pe medicul Raed Arafat că este vinovat de desfiinţarea spitalelor, inclusiv a Institutului Inimii din Târgu Mureş
.
Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara, la mijlocul lunii, că, din datele sale, un număr de 55 de corduri - 20 în 2012 şi 35 în acest an - au fost irosite, după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, în 2011, şi transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.


 


 

×
Subiecte în articol: Eugen Nicolaescu
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close