Antena 3 CNN Actualitate Studiu îngrijorător! Peste 80 la sută dintre elevii din Capitală cu vârste între 14 şi 16 ani au consumat alcool

Studiu îngrijorător! Peste 80 la sută dintre elevii din Capitală cu vârste între 14 şi 16 ani au consumat alcool

Studiu îngrijorător! Peste 80 la sută dintre elevii din Capitală cu vârste între 14 şi 16 ani au consumat alcool
19 Noi 2013   •   15:00

Peste 80% dintre elevii din Bucureşti cu vârste între 14 şi 16 ani au consumat alcool cel puţin o dată, 26,6% fumează, 8,9% au consumat canabis şi 1,8% au luat amfetamine, potrivit rezultatelor unui studiu fãcut în cadrul unui program la care participã 19 oraşe din 14 state europene, informmează MEDIAFAX.
       
Cosmina Simean a precizat că din rezultatele studiului rezultă că există legături foarte mari între consumul de substanţe interzise, tutun sau alcool şi "monitorizarea parentală", respectiv timpul pe care îl petrec părinţii cu copiii lor.
   
"Practic a fost distrus mitul timpului de calitate, rezultatele chestionarelor arãtând cã este importantã cantitatea de timp petrecutã de pãrinþi cu copiii lor", a mai spus Cosmina Simean.
   
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că, urmând exemplul controalelor la magazinele de etnobotanice, pot fi demarate şi alte acţiuni de verificare a zonelor din apropierea şcolilor, astfel încât să nu se ofere tinerilor ţigări sau alcool.
   
"Concluziile de azi sunt importante, pentru că trebuie să hotărâm rapid ceea ce avem de făcut pentru combarerea consumului de alcool şi droguri la tineri. Asta înseamnă verificarea perimetrelor şcolii, dar şi ajutorul profesorilor în ceea ce priveşte educaţia dată tinerilor sau pentru crearea unor evenimente prin care copiii să facă sport, să meargă la bazin", a declarat Sorin Oprescu.
   
Potrivit primarului Capitalei, fiecare sector ar trebui să aibă o sală de sport polivalentă cu bazin.

În cadrul studiului au fost aplicate 2.798 de chestionare tinerilor cu vârste între 14 ş 16 ani, din licee.
   
Rezultatele studiului au arătat, în Bucureşti, 26,6 la sută dintre elevi fumează, 27 la sută dintre aceştia o fac zilnic, faţă de 19,6 la sută în celelalte oraşe participante la proiect.
   
La întrebarea "M-am îmbătat o dată în viaţă", 48,8 la sută dintre liceenii din Bucureşti au răspuns afirmativ, cel mai mare procentaj dintre oraşele participante fiind de 59,7.
   
În ce priveşte consumul de canabis, 8,9 la sută dintre liceenii din Bucureşti chestionaţi au spus că au fumat cel puţin o dată în viaţă, procentul cel mai ridicat înregistrat în rândul oraşelor participante la studiu fiind de 26,8 la sută.
   
Programul paneuropean "Tineri în Europa -  Un Program de Prevenire Primară" se desfăşoară sub patronajul preşedintelui Islandei, Olafur Ragnar Grimsson şi presupune realizarea de cercetări şi analize care să stea la baza unor demersuri de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor.

×
Parteneri
Trei zile cu trei anotimpuri în România. Temperaturile scad drastic
x close