Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii anunţă actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate. 39 de molecule noi introduse

Ministerul Sănătăţii anunţă actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate. 39 de molecule noi introduse

Guvernul a aprobat, în sedinţa de vineri, o Hotărâre pentru introducerea a 39 molecule noi pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni grave în lista medicamentelor compensate şi gratuite.

Ministerul Sănătăţii anunţă actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate. 39 de molecule noi introduse
de Claudia Popovici    |    04 Dec 2020   •   22:00

Anuntul a fost făcut pe siteul Ministerului Sănătăţii care precizeayză că la cererea sa, Guvernul a adoptat o Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Documentul prevede actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate cu un număr de 39 molecule inovative destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, leucemii şi limfoane, aplazie medulară, pacienţi cu boli autoimune, afecţiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienţi cu transplant”, a transmis, vineri, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru

Cele mai multe medicamente din cele introduse în listă, un număr de 29 denumiri comune internaţionale, sunt destinate pentru tratarea bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate pentru oncologie, tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, programul naţional de boli neurologice, programul naţional de diabet zaharat, cel de boli rare şi sepsis, programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană pentru transplant medular, transpalnt de cord, transplant hepatic,  tansplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas, transplant de celule pancreatice, transplant.

“Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor cu afecţiuni cronice grave la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate şi gratuite. Cele mai multe medicamente de ultimă generaţie introduse în listă sunt destinate pacienţilor cronici trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate”, a declarat ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru.

Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru medicamentele incluse necondiţionat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru şi  începând cu data de 01.02.2021 pentru  medicamentele incluse condiţionat de încheierea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat si pentru medicamentele incluse necondiţionat, dar cu impact bugetar.

 

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății Nelu Tătaru
Parteneri
Doi ani de război al Rusiei în Ucraina. Ce se întâmplă la Moscova și Kiev
x close