Antena 3 CNN Actualitate 50% dintre românce preferă naşterea prin cezariană. Vezi de ce

50% dintre românce preferă naşterea prin cezariană. Vezi de ce

50% dintre românce preferă naşterea prin cezariană. Vezi de ce
Sursa foto: Foto: Videonews
13 Oct 2011   •   08:29

Româncele nu vor să mai nască pe cale naturală. Cererile pentru cezariene sunt în creştere. Doctorii aud din ce în ce mai des rugăminţi de la gravide perfect sănătoase pentru a fi duse în sala de operaţie. Pacientelor le este frică de malpraxis şi nu de durere, aşa cum am fi tentaţi să credem.

În ultimul deceniu, în România, numărul gravidelor care au ales bisturiul a crescut de 10 ori şi Bucureştiul este campion la cezariene. Jumătate din bebeluşi sunt prima dată ţinuţi în braţe de medici şi de asistente.

Cazurile de malpraxis din spitale au mărit numărul gravidelor care preferă bisturiul. Luna trecută, un bebeluş a murit în Gorj după ce medicii au lăsat-o pe femeie să stea în travaliu ore în şir.

Dar nu doar mamele au făcut ca numărul naşterilor naturale să scadă până la 20%, aşa cum se întâmplă în Capitală. Doctorii aleg şi ei soluţia cea mai simplă, dar şi cea mai costisitoare. Dacă pentru naşterea naturală părinţii plătesc în medie 4.000 de lei, o cezariană costă dublu sau chiar triplu într-o maternitate privată. La stat, teoretic este gratuit, practic, spun gravidele, costurile pentru cezariană sunt peste 2.000 de lei.

Această alegere ne plasează pe primele locuri în Europa la numărul de naşteri prin cezariană, alături de ţări ca Italia sau Portugalia.

Dacă opt europene din zece nasc natural, la noi în ţară doar jumătate dintre gravide mai trec prin durerile facerii.

 






×
Subiecte în articol: romance nastere cezariana doctori malpraxis
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close