Antena 3 CNN Actualitate A cerut de la Statul Islamic 180.000 de euro în schimbul unor atentate în Europa. Ce s-a întâmplat la scurt timp după ce le-a făcut oferta

A cerut de la Statul Islamic 180.000 de euro în schimbul unor atentate în Europa. Ce s-a întâmplat la scurt timp după ce le-a făcut oferta

A cerut de la Statul Islamic 180.000 de euro în schimbul unor atentate în Europa. Ce s-a întâmplat la scurt timp după ce le-a făcut oferta
Sursa foto: Foto: pixabay.com
02 Ian 2017   •   17:13

Un sirian de 38 de ani a fost arestat sâmbătă în Germania, suspectat că i-ar fi propus organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI) să comită, în schimbul sumei de 180.000 de euro, mai multe atentate cu camion-capcană, au anunţat luni Poliţia şi Parchetul germane, informează AFP.

El a fost plasat duminică în detenţie provizorie pentru "finanţare a terorismului", infracţiune pasibilă de pedepse situate în 6 luni şi 10 ani de închisoare, care acoperă atât acţiunea de a furniza, cât şi pe cea de a solicita bani pentru un atentat.

Potrivit Parchetului din Sarrebruck (vest), investigaţiile nu au dezvăluit nicio "pregătire concretă" a unui atac, astfel că această calificare penală nu a fost reţinută contra suspectului, solicitant de azil sosit în Germania în 2014.

În schimb, ancheta a dezvăluit schimburi de informaţii, pe mesageria criptată Telegram, între acest bărbat şi un corespondent sirian "pe care îl ştia în măsură să obţină de la SI bani pentru finanţarea terorismului".

Suspectul cerea 180.000 de euro pentru a "furniza şi pregăti" mai multe camioane umplute cu explozivi, a le îndrepta spre mulţime şi a ucide un mare număr de "nemusulmani", explică Parchetul.

Urmau să fie organizate atacuri "în Germania, Franţa, Belgia şi în Olanda", precizează poliţia într-un comunicat distinct, afirmând la rândul său că este vorba de un scenariu "foarte departe de a fi concretizat".

În mesajele către corespondentul său, bărbatul justifica suma cerută evaluând la 22.500 de euro un camion şi afirmând că fiecare vehicul ar trebui să conţină câte 400-500 kg de explozivi.

Avertizată de un informator, poliţia criminală federală a alertat vineri poliţia landului Sarre, care l-a arestat pe suspect sâmbătă, la domiciliul lui, în cartierul Burbach de Sarrebruck, în jurul orei locale 04:00.


 

×
Subiecte în articol: Germania statul islamic ISIS
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close