Antena 3 CNN Actualitate Accidentul de la Tuzla, unul dintre cele mai grave în care au fost implicate avioane de tip Antonov

Accidentul de la Tuzla, unul dintre cele mai grave în care au fost implicate avioane de tip Antonov

Accidentul de la Tuzla, unul dintre cele mai grave în care au fost implicate avioane de tip Antonov
06 Iul 2010   •   09:42

Tragedia de la Tuzla este fără doar şi poate unul dintre cele mai grave accidentele aviatice în care au fost implicate avioane de tip Antonov An-2. Aparatele folosite, în special, pentru antrenamente şi pentru transportarea paraşutiştilor au o vechime de 30-40 de ani, iar România se numără printre puţinele ţări care le mai folosesc. Accidentul de luni seară este doar unul dintr-un lung şir de tragedii aviatice.

Ultimul accident în care a fost implicat un avion de tip Antonov An-2 a avut loc în urmă cu doi ani, mai exact pe 8 iunie 2008, când un astfel de aparat s-a prăbuşit în localitatea ilfoveană Ştefăneşti, după ce o pană la sistemul de alimentare a obligat pilotul să aterizeze forţat. Avionul a luat foc imedit după aceea, însă cei doi pasageri aflaţi labbordul aparatului au reuşit să se salveze.

Pe 8 mai, un alt avion ultrauşor s-a prăbuşit pe aeroportul din Cisnădie. Pilotul a murit pe loc. De altfel, nu mai puţin de opt accidente aviatice au avut loc în România cu avioane uşoare, în ultimul an. Bilanţul victimelor se ridică la doi morţi şi tot atâţia răniţi.

De departe cel mai grav accident aviatic în care au fost implicate avioane de tip Antonov An-2 a avut loc în Uzbekistan, pe 19 octombrie 2006. Atunci un aparat aparţinând Uzbekistan Airways s-a prăbuşit cu 15 persoane la bord. Nici o persoană nu a supravieţuit.

Majoritatea accidentelor aviatice produse în ultimii ani cu avioanele Antonov An-2 nu s-au soldat cu multe victime.

Avionul Antonov An 2 a fost produs din 1947 până în 1992, iar în cei 45 de ani de fabricaţie au fost create aproximativ 18.000 de exemplare. A intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă durată de fabricaţie a unui avion.

Lista tragediilor aviatice în care au fost implicate aeronave de tip Antonov An 2:

-Uzbekistan - 19 octombrie 2006 - 15 victime

-Rusia - 15 mai 2003 - nicio victimă

-Kazakhstan - 18 mai 2004 - o victimă

-Rusia - 13 ianuarie 2005 - 9 victime

-Polonia - 2 septembrie 2005 - nicio victimă

-Congo - 2 martie 2006 - nicio victimă

-Venezuela - 19 martie 2007 - nicio victimă

-Slovenia - 11 ianuarie 2008 - un mort şi un rănit

-Coreea de Sud - 4 mai 2009 - nicio victimă

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: accident aviatic tuzla
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close