Antena 3 CNN Actualitate Adrian Streinu Cercel: 36 de cazuri noi de gripă AH1N1, confirmate în ţară în ultimele 24 de ore (VIDEO)

Adrian Streinu Cercel: 36 de cazuri noi de gripă AH1N1, confirmate în ţară în ultimele 24 de ore (VIDEO)

Adrian Streinu Cercel: 36 de cazuri noi de gripă AH1N1, confirmate în ţară în ultimele 24 de ore (VIDEO)
31 Oct 2009   •   09:14

?36 de cazuri noi de gripa AH1N1 au fost confirmate în ţară în ultimele 24 de ore. Avem în acest moment, mai multe focare confirmate în ţară?, a declarat, sâmbătă, Adrian Streinu Cercel, la Antena 3.

Totuşi, secretarul de stat în ministerul Sănătăţii susţine că ?trebuie să ne păstrăm calmul, deoarece astfel de gripe sezoniere au loc în fiecare an, chiar în fiecare oră şi zi organismul este atacat de micro organisme?. ?Atitudinea noastră trebuie să fie normală, deoarece este o gripă normală, de sezon?, a subliniat Streinu Cercel.

El a vorbit şi despre modalităţile de prevenire a infectării cu acest virus.?Este foarte important ca oamenii să se spele cu apă şi săpun, aceasta fiind principala modalitate de a preveni raspandirea bolii?.

"Este un virus nou şi poate să conducă şi la decese, adică forme severe ale bolii. Nu ştie nimeni persoana care va duce boala pe picioare sau cine va muri din cauza ei", a mai spus Adrian Streinu Cercel.



Află cum te poţi apăra de gripa porcină




Anterior declaraţiei secretarului de stat din ministerul Sănătăţii, erau confirmate opt cazuri de infectare cu AH1N1 în ultimele 24 de ore în cinci judeţe. Cel mai nou este la Timişoara, unde o femeie întoarsă recent din Anglia a fost diagnosticată cu gripa nouă. Aceasta lucrează ca psihopedagog la Şcoala Generală numărul 7. Încă şapte cazuri au fost confirmate în aceeaşi perioadă de timp, câte unul la Sibiu, Ploieşti, Suceava şi Vaslui şi trei în Dolj. Cei mai mulţi bolnavi, în special elevi, sunt la Iaşi.



La Iaşi au fost confirmate, până acum, 27 de cazuri de gripă nouă, iar alte 58 de persoane sunt suspecte că ar fi contactat virusul. Oamenii sunt izolaţi fie la domiciliu fie în spitale. Primele doze de vaccin antigripal vor ajunge la Iaşi abia la începutul săptămânii viitoare.




De teama virusului, ieşenii au luat cu asalt spitalele. În medie, pe zi, zece persoane cer ajutorul doctorilor. O parte dintre aceştia sunt studenţi, atât români, cât şi din alte ţări. Autorităţile atrag atenţia însă, că în curând nu vor mai putea face faţă numărului mare de pacienţi.

Şi în judeţul Prahova numărul îmbolnăvirilor cu virusul AH1N1 a crescut. Un elev de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară din Ploieşti a fost diagnosticat cu gripă nouă. Băiatul a prezentat simptomele la întoarcearea din Italia, unde şi-a vizitat tatăl. Din fericire, medicii spun că elevul a contactat o formă uşoară a virusului AH1N1. Acesta este cel de-al 8 lea caz de gripa nouă înregistrat în judeţul Prahova.

Trei cazuri de gripă porcină şi în judeţul Dolj. O asistentă medicală din Craiova şi doi elevi de la şcoala generală din Filiaşi au fost diagnosticaţi ca fiind purtători ai vrusului AH1N1. Cei trei se află sub observaţie medicală la spitalul de Boli Infecţioase, "Victor Babeş" din Craiova.

La Sibiu, Ploieşti, Suceava şi Vaslui a fost confirmat câte un caz de îmbolnăvire cu gripă nouă.

Ministerul Sănătăţii vrea să achiziţioneze un milion de doze de vaccin împotriva gripei porcine

Ministerul Sănătăţii face demersuri să cumpere un milion de doze de vaccin impotriva gripei A H1N1, pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele oraşelor unde există focare - Iaşi şi Bucureşti. Şi vaccinul produs în ţară este aproape gata, dar mai aşteaptă rezultatul unor teste până să ajungă în farmacii.

Secretarul de stat Adrian Streinu Cercel a precizat că, deocamdată, nu se pune problema interzicerii reuniunilor publice, cum ar fi participarea la spetacole sau prezenţa la cursurile şcolare. El a făcut însă apel ca subiectul gripei de tip nou să nu fie politizat.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close