Antena 3 Actualitate Alertă de meningită în România. Trei elevi ai Colegiului „Gheorghe Lazăr”, purtători de virus, dar sănătoși

Alertă de meningită în România. Trei elevi ai Colegiului „Gheorghe Lazăr”, purtători de virus, dar sănătoși

de S.T.    |    24 Apr 2019   •   16:47
Alertă de meningită în România. Trei elevi ai Colegiului „Gheorghe Lazăr”, purtători de virus, dar sănătoși
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

Trei elevi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, unde o elevă a murit în urma unei meningite meningococice fulminante, au fost depistaţi pozitiv cu Neisseria meningitidis, dar sunt purtători clinic sănătoşi, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

„În data de 18 aprilie, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a testat 61 de elevi şi 10 profesori ai liceului din Capitală unde frecventa cursurile tânăra care a decedat în urma unei meningite meningococice fulminante. În cazul unuia dintre elevii testaţi, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă. De asemenea, menţionăm că elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată. În data de 18.04.2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică. În urma comunicării rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtător clinic sănătos şi având în vedere contextul epidemiologic la data respectivă (tulpină virulentă), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian şi i s-a administrat tratamentul necesar stării de purtător, tratament instituit de specialiştii Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş". După tratament se va repeta exudatul nazo-faringian”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în afara testelor efectuate de DSPMB, au solicitat testarea şi alte persoane, doi elevi ai aceleiaşi unităţi de învăţământ fiind depistaţi pozitiv - "clinic sănătos".

„Printre cei care s-au prezentat voluntar pentru testare sunt şi doi elevi ai Liceului 'Gheorghe Lazăr' care, în urma testelor efectuate la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeş", au fost depistaţi pozitiv - clinic sănătos. Menţionăm că cei doi tineri nu au făcut parte dintre contacţii direcţi ai tinerei care a decedat (sunt elevi în altă clasă). Şi în aceste cazuri, pe măsură ce au fost depistate, în 23 şi 24 aprilie, au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian şi a fost administrat tratamentul stării de purtător”, precizează aceeaşi sursă.

MS menţionează că profilaxia cu antibiotic administrată la contacţii direcţi elimină eventuala stare de portaj.

Meningita meningococică se transmite pe cale aeriană doar în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu supravieţuieşte în mediu, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură şi la uscăciune.

În România au fost înregistrate doar cazuri izolate, fără legătură între ele. Contacţii au fost testaţi de autorităţile de sănătate publică şi au primit profilaxie cu antibiotic.

Anual, în ţara noastră sunt diagnosticate câteva zeci de cazuri, dintre care circa 20% se soldează cu decese. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close